Fost director al CNADNR, Mircea Pop, denunţat de ANI la Judecătoria Cluj-Napoca pentru posibil conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) a sesizat marţi Judecătoria Cluj-Napoca în legătură cu posibila comitere de către Mircea Pop, fost director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), a infracţiunii de conflict de interese, după ce firma la care a fost anterior acţionar majoritar ar fi profitat de pe urma unui contract semnat în calitate de director general al instituţiei.

Conform unui comunicat ANI din 5 aprilie 2016, la începutul anului 2013, în calitate de director general al CNADNR, Mircea Pop ar fi semnat prelungirea unui contract de consultanţă pentru proiectarea şi supervizarea lucrărilor de construcţie a autostrăzii Arad-Timişoara-Lugoj şi a Variantei de ocolire Arad. Totodată actul respective stiupla suplimentarea valorii contractului de consultanţă cu 1,95 milioane de euro, de la 10,22 mil euro la 12,18 mil euro. Asta în condiţiile în care firma DNP Consult, la care Mircea Pop a avut calitatea de acţionar majoritar (până în 14 iunie 2012) era sub-consultant pentru cele două obiective de infrastructură.

“Mircea Pop a deţinut în perioada 25 martie 2011-14 iunie 2012 calitatea de acţionar majoritar al S.C. DP Consult S.A. şi a obţinut în anul 2012 venituri din dividende de la această societate, în valoare de 1.343.222 Lei. Deşi la data de 14 iunie 2012 a cesionat acţiunile pe care le deţinea la S.C. DP Consult S.A., în perioada deţinerii funcţiei de director general în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, acesta avea obligaţia de a nu participa la luarea unei decizii care să producă direct sau indirect un folos patrimonial pentru S.C. DP Consult S.A.”.

“Conform dispoziţiilor art. 301 din Codul Penal al României, „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, arată comunicatul ANI.

Instituţia a precizat că persoana în cauză a fost înştiinţată cu privire la declanşarea procedurii de evaluarea situaţiei sale.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite