EXCLUSIV Andrea Mandorlini, antrenor CFR Cluj: „Scandalurile vă strică fotbalul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italianul spune că personaje gen Marian Iancu nu au ce căuta în conducerea unor cluburi precum FC Timişoara, iar apariţiile lor publice dăunează sportului-rege în România.

„Adevărul": Cum vă simţiţi în postura de campion al României?

Andrea Mandorlini: Această performanţă este una dintre cele mai importante din cariera mea! Sunt fericit că, în cele din urmă, deşi am avut şi momente mai grele, echipa a arătat tărie de caracter şi am învins.

Rămâneţi la Cluj?

Toată lumea mă întreabă asta. Orice antrenor este atras de mirajul Ligii Campionilor. Contractul meu s-a prelungit automat cu încă un an, deci nu mai trebuie să zic nimic. Oficial nu am discutat despre asta, dar lucrurile vin de la sine, vom vedea.

Aţi pus vreo condiţie pentru a continua?

Nu sunt genul de antrenor care să pună condiţii, sau să accepte să i se pună. Decizia mea nu depinde de astfel de lucruri. Liga Campionilor este tentantă pentru orice antrenor. Promovarea cu Atalanta am reuşit-o când eram în al doilea an de antrenorat şi nu am pierdut niciun meci tot sezonul. Acum am şansa să joc în Liga Campionilor, sunt două lucruri total diferite, dar ambele importante.

Care au fost momentele- cheie ale campionatului?

Au fost două. Primul s-a consumat la Urziceni, chiar în prima etapă a returului. Am câştigat acolo şi asta a fost extrem de important. Apoi am continuat cu o serie de meciuri bune, atât în cupă, cât şi în campionat, şi asta m-a făcut să cred că putem lua titlul.

V-a fost frică în vreun moment că o să rataţi primul loc?

Vă spun sincer că niciodată!

Nici atunci când vă conducea Craiova cu 2-0 la pauză?

Nici atunci! La pauză nu am făcut altceva decât să încerc să-i readuc pe băieţi cu gândul la joc. Erau complet deconectaţi, gândul lor era altundeva. Le-am spus că, dacă îşi revin, putem întoarce meciul, ceea ce s-a şi întâmplat.

A fost CFR ajutată de arbitri?

Vă spun aşa: gândiţi-vă câte meciuri a terminat CFR cu un om în minus. Aceste lucruri ne-au întărit şi mai mult. Cum câştigam un meci, cum venea un atac din partea unor aşa-zişi specialişti, care spuneau că am fost ajutaţi. Echipa asta a jucat şi acest lucru ne-a adus titlul de campioni. În fotbalul românesc sunt oameni care nu au nicio legătură cu fenomenul.

La cine vă referiţi?

Iancu a spus în dese rânduri că CFR este ajutată. Acest personaj a avut dreptate totală, a spus două lucruri extrem de inteligente. Primul a fost că noi nu suntem campionii lui. Normal că nu suntem! Suntem campioana României, campioana Clujului şi a suporterilor noştri. Al doilea lucru pe care Iancu l-a spus şi ar trebui să se ţină de cuvânt este că va părăsi fotbalul.

Sunteţi foarte supărat pe el...

Acest om e de pe altă planetă şi mereu provoacă scandal. Este păcat pentru Timişoara, un oraş superb. Îmi pare rău şi pentru acei suporteri minunaţi, şi pentru antrenorul pe care-l are echipa.

Sunt prea multe scandaluri în România?

Da, dar nu vreau să generalizez, pentru că Urziceni nu face scandal, noi nu facem scandal, dar sunt destui care fac, iar fotbalul românesc are de pierdut. Aici există un nivel bun, jucători talentaţi, care ar putea să tindă spre marea performanţă. Din păcate însă e prea multă polemică, prea mult scandal la televizor, şi asta nu e bine.

Iancu nu e singurul scandalagiu. Mai există personaje de acest gen. Ce părerea aveţi de Borcea, de Mititelu, de Becali?

(Zâmbeşte). Gigi Becali mi-e chiar simpatic. El vorbeşte tot timpul, mereu se ia de cineva. Nu se poate să nu deschizi televizorul şi să nu fie el acolo. Chiar mă distrez când îl văd. Pe Mititelu nu-l cunosc şi mă bucur că e aşa. Nici cu Borcea nu am avut ocazia să mă întâlnesc şi e mai bine.

În Italia aţi întâlnit astfel de conducători?

Nuuu! În Italia nu există aşa ceva. Acolo e un respect deosebit pentru fotbal şi aşa ar trebui să fie peste tot. De ce nu lăsăm mai bine jucătorii să vorbească pe teren, nu ei sunt principalii artizani ai spectacolului? În România, din păcate, nu e chiar aşa cum ar trebui, dar respect această ţară. Are un fotbal de un nivel bun, din păcate pătat de astfel de lucruri.

Andrea Mandorlini

- Data naşterii: 17.07.1960 (49 de ani)
- Locul naşterii: Ravenna, Italia
- Post: Fundaş / mijlocaş
- Cariera de jucător (1979 -1993): Torino, Atalanta, Ascoli, Inter Milano, Udinese
- Palmares ca jucător: Titlul în Serie A (1989), Cupa UEFA (1991) - cu Inter
- Carieră de antrenor (1993 - prezent): Manzanese (Serie D), Triestina (Serie C), Spezia (Serie C), Vicenza (Serie B), Atalanta (Serie B şi Serie A), Bologna (Serie B), Padova (Serie C), Siena (Serie A), Sassuolo (Serie B), CFR Cluj
- Palmares ca antrenor: A promovat cu Atalanta în Serie A şi a câştigat titlul cu CFR Cluj

„Paszkany este ca Moratti! Nu s-a băgat niciodată peste mine la echipă"

Cum l-aţi caracteriza pe Arpad Paszkany?

Este un tip foarte echilibrat. Nu apare des la televizor şi nici în paginile ziarelor. Se vede că ştie ce vrea şi ţine la imaginea lui. Din acest punct de vedere, l-aş compara cu Massimo Moratti.

Dar pe Iuliu Mureşan?

Preşedintele este mereu apropiat de echipă, la fel cum era cel de la Ascoli (n.r. - Roberto Benigni). În general, am avut o relaţie bună cu el, mi se pare un profesionist.

Cât de des discutaţi cu domnul Paszkany?

Nu foarte des, dar de fiecare dată discuţiile au fost interesante. Nu mi-a impus niciodată să joc cu anumiţi jucători şi nici eu nu i-am cerut ceva anume. El mi-a spus cum i-ar plăcea lui să joace echipa, eu l-am ascultat şi i-am argumentat cum vreau eu să joace. Ne-am consultat, am discutat, dar ultimul cuvânt a fost de fiecare dată al meu.

Primul tehnician care a adus titlul la Cluj a fost demis înainte de a antrena în Liga Campionilor...

Da, am auzit şi eu asta, dar nu mă gândesc la astfel de lucruri. Atunci a fost o altă situaţie, acum e diferit. Ca antrenor, tot timpul există riscuri. Dar, ce să facem, să nu mai lucrăm?

Pe cine aşteptaţi la Cluj?

Orice club îşi doreşte să joace cu marile forţe ale lumii. Barcelona şi Real Madrid fac parte din preferinţele mele. Visul oricărui club care tinde spre performanţă este să întâlnească în drum astfel de formaţii. Bineînţeles că şi Inter se încadrează în această categorie.

Care e situaţia jucătorilor împrumutaţi?

Aici lucrurile sunt mai dificile. Eu aş vrea să-i păstrez şi pe De Zerbi şi pe Piccolo şi pe Bottone. Sunt jucători de valoare, care ne pot ajuta mult. Din păcate, aceste lucruri nu depind doar de antrenor, dar vom face tot posibilul să îndeplinim condiţiile ca aceştia să rămână în curtea noastră. În maximum o săptămână, vom şti exact care e situaţia şi de câţi jucători mai e nevoie pentru o figură frumoasă în grupele Ligii Campionilor.

Există jucători în România care ar face faţă în Serie A?

Cum să nu? Destul de mulţi. Nu-mi place să nominalizez, dar Deac, în opinia mea, a făcut un salt uriaş. Culio, de asemenea, care are experienţă şi în Liga Campionilor, este un jucător bun. Spadacio, de la Rapid, mi se pare cel mai tehnic fotbalist din prima ligă. Mi-a plăcut mult Răduţ, de la Inter Curtea de Argeş. Mai sunt şi mulţi alţii.

Vi s-a reproşat că l-aţi folosit pe Nicolae Dică prea retras, în condiţiile în care postul lui este în spatele vârfurilor.

Ştiu exact care e postul lui Dică şi unde dă cel mai bun randament. Este adevărat că nu a jucat acolo, dar eu i-am cerut să se sacrifice pentru echipă şi nu cred că am procedat rău. Lumea se aştepta ca Nicolae să marcheze mult, dar el a jucat în sprijinul grupului.

Lumea spune că CFR joacă mult prea italieneşte, că nu are fantezie în joc...

Ştii cum e, joci aşa cum îţi e firea. Eu sunt italian şi-mi place acest lucru. Îmi place organizarea care există în fotbalul nostru şi după asta m-am ghidat mereu. Nu vreau neapărat o echipă care să facă spectacol, ci una care să câştige. Mă bucur că am redat echipei acel echilibru de care avea nevoie. Să fii organizat e o caracteristică a jocului italian, eu mereu voi fi aşa.

image

Mandorlini se înţelege excelent cu Paszkany (dreapta), iar relaţia lor poate explica succesul CFR-ului

„Mutu să mulţumească Fiorentinei fiindcă l-a ajutat enorm"

Pe cine îi recomandaţi lui Răzvan Lucescu de la CFR?

Deac este un jucător tânăr, de mare perspectivă, şi cred că reprezintă o soluţie viabilă pentru selecţioner. De asemenea, Gabi Mureşan, dacă va continua să joace în maniera în care a făcut-o până acum, şi îşi va menţine ritmul, trebuie să fie o prezenţă constantă. Panin este un alt jucător cu adevărat profesionist care poate ajuta echipa naţională.

Cât de bine îl cunoaşteţi pe Răzvan Lucescu? Dar pe Mircea Sandu?

Pe Răzvan am avut ocazia să-l cunosc , am vorbit puţin cu el. Discursul pe care-l are de obicei mi se pare foarte echilibrat şi la locul lui. Este un antrenor bun din punctul meu de vedere. Îmi place mult că nu este interesat de ce se vorbeşte despre el, în jurul echipei naţionale şi-şi vede mereu de treabă. Pe Mircea Sandu nu-l cunosc, dar am auzit lucruri bune despre el.

Aveţi mulţi prieteni în fotbal?

Cel mai bun prieten al meu este Enrico Nicolini, asistentul meu de la Cluj. Am jucat atâţia ani împreună şi ne-a legat o prietenie pe viaţă. Walter Zenga este un apropiat al meu şi discut foarte des cu el. Antrenorul secund al lui Mourinho de la Inter, Giuseppe Baresi este un alt prieten bun.

Ce v-a spus Zenga după ce a aflat că sunteţi campion?

Păi, eu sunt primul italian care a câştigat titlul în România. El a fost aproape să fie primul, dar a fost dat afară când mai erau doar trei etape, deci Mandorlini este cel care cucereşte primul titlu în România (zâmbeşte). M-a felicitat, este foarte fericit pentru mine.

Ce părere aveţi despre jucătorii români din Serie A?

Toţi care au jucat până acum acolo au făcut cinste României. Ce să mai vorbim de Răducioiu sau de Hagi? Au fost fotbalişti excepţionali. Chivu este om de bază la Inter şi asta spune multe. Ştefan Radu e la o echipă bună, la fel şi Codrea. Toţi care au ajuns în Il Calcio sunt fotbalişti foarte buni.

Cum comentaţi situaţia lui Mutu?

Ce fotbalist! E un talent înnăscut, dar, din păcate, a avut multe probleme. Îl aştept să revină, să joace la forma care l-a consacrat. A avut mult ghinion, dar fotbalul are nevoie de el. Mutu trebuie să facă cinste ajutorului primit de la Fiorentina. Acest club l-a susţinut mereu.

Ce şanse are Italia să-şi păstreze titlul Mondial în Africa de Sud?

20 la sută. Italia întotdeauna va fi printre primele şase echipe care se luptă pentru titlul suprem, dar, de data aceasta, au fost unele schimbări acolo. Favorite sunt Brazilia, Spania, Argentina şi Anglia. Dintre acestea cred că se va decide câştigătoarea. Nu cred în ţările africane. Voi fi în vacanţă în Italia şi o să urmăresc cu interes Mondialul. Nu merg în Africa de Sud, am nevoie de odihnă.

Mandorlini în viaţa personală

- Nu sunt un tip pretenţios şi mănânc orice. Nu ţin la mâncarea italiană şi mă adaptez oriunde.
- Între vin şi bere, prefer vinul, nici nu încape discuţie.
- Când am timp liber, mă uit la film. Genul meu preferat este thriller.
- Ascult orice tip de muzică, în afară de cea de disco. Muzica modernă e mai pe gustul meu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite