Eficacitatea antibioticelor este afectată de combinarea lor cu alte antibiotice, cu alte medicamente şi cu aditivi alimentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În funcţie de speciile bacteriene, unele combinaţii împiedică antibioticele să funcţioneze la potenţialul lor maxim, în timp ce altele încep să învingă rezistenţa la antibiotice, spun cercetătorii de la Laboratorul European de Biologie Moleculară.

Eficacitatea antibioticelor poate fi modificată prin combinarea cu alte antibiotice, cu medicamente care nu sunt antibiotice sau chiar cu aditivi alimentari. În funcţie de speciile bacteriene, unele combinaţii împiedică utilizarea antibioticelor la potenţialul lor maxim, în timp ce altele încep să învingă rezistenţa la antibiotice, au raportat cercetătorii şi colaboratorii Laboratorul European de Biologie Moleculară (LEBM) în revista Nature pe 4 iulie.


In prima analiză la scară largă de acest fel, oamenii de ştiinţă au cercetat aproape 3.000 de combinaţii de medicamente antibiotice pe trei boli diferite cauzate de bacterii. Cercetarea a fost condusă de liderul grupului EMBL - Nassos Typas.

Depăşind rezistenţa la antibiotice

Folosirea exagerată şi necorespunzătoare a antibioticelor a cauzat un fenomen de rezistenţă la antibiotice pe scară largă. Combinaţiile specifice de medicamente pot ajuta la combaterea infecţiilor bacteriene cu rezistenţă multiplă, dar sunt în mare parte neexplorate şi rareori utilizate în clinici. De aceea, în lucrarea amintită, echipa a studiat sistematic efectul antibioticelor asociate, precum şi combinate cu alte medicamente şi aditivi alimentari asupra diferitelor specii de bacterii.
 

În timp ce multe dintre combinaţiile de medicamente  investigate au diminuat efectul antibioticelor, au existat peste 500 de combinaţii de medicamente care au îmbunătăţit rezultatul antibiotic. O selecţie a acestor combinaţii a fost testată şi în bacterii rezistente la medicamente multiple, izolate de la pacienţii spitalizaţi infectaţi şi s-a constatat că îmbunătăţesc efectele antibiotice.

Vanilină clinică?

Când vanilina - compusul care dă vaniliei gustul său distinctiv - a fost asociat cu un antibiotic anume cunoscut sub numele de spectinomicină, a ajutat antibioticul să intre în celulele bacteriene şi să inhibe creşterea lor.

Spectinomicina a fost iniţial dezvoltată la începutul anilor 1960 pentru tratarea gonoreei, dar este rar utilizată în zilele noastre datorită rezistenţei bacteriene care a fost dezvoltată împotriva acesteia. Cu toate acestea, în combinaţie cu vanilina, aceasta ar putea deveni din nou relevantă din punct de vedere clinic şi ar putea fi utilizată pentru alţi microbi care cauzează boli. „Din combinaţiile testate, aceasta a fost una dintre cele mai eficiente şi promiţătoare sinergii pe care le-am identificat", spune Ana Rita Brochado, autorul principal şi cercetător la EMBL. Combinările ca aceasta ar putea extinde arsenalul de arme în războiul împotriva rezistenţei la antibiotice.
 

Curios, totuşi, vanilina a diminuat efectul multor alte tipuri de antibiotice. Lucrarea a arătat că vanilina acţionează în mod similar cu aspirina în ceea ce priveşte scăderea efectului multor antibiotice - deşi efectele sale în celulele umane nu au fost testate, acestea sunt cel mai probabil diferite.
 

Potrivit lui Nassos Typas, combinaţiile de medicamente care diminuează efectul antibioticelor ar putea fi, de asemenea, benefice sănătăţii umane. „Antibioticele pot provoca daune colaterale şi efecte secundare, deoarece ţintesc şi bacterii sănătoase, dar efectele acestor combinaţii de medicamente sunt foarte selective şi adesea afectează doar câteva specii bacteriene. Pe viitor am putea folosi combinaţii de medicamente pentru a preveni selectiv efectele dăunătoare ale antibioticelor asupra bacteriilor sănătoase. Aceasta ar reduce, de asemenea, dezvoltarea rezistenţei la antibiotice, deoarece bacteriile sănătoase nu ar fi supuse presiunii pentru a dezvolta rezistenţa la antibiotice, care ulterior să poată fi transferate la bacterii periculoase.

Principii generale

Acest studiu este primul screening la scara largă privind efectul combinaţiilor de antibiotice asupra diferitor specii bacteriene în laborator. Compuşii utilizaţi au fost deja aprobaţi pentru utilizarea în condiţii de siguranţă la oameni, dar sunt totuşi necesare investigaţiile la şoareci şi studii clinice pentru a testa eficacitatea anumitor combinaţii de medicamente la om. În plus faţă de identificarea combinaţiilor de medicamente noi, această investigaţie a permis oamenilor de ştiinţă să înţeleagă unele dintre principiile generale din spatele interacţiunilor dintre medicamente. Acest lucru va permite o selecţie mai raţională a combinaţiilor de medicamente în viitor şi poate fi în general aplicabil altor zone terapeutice.

Citeşte şi:

Studiu ştiinţific complex: cele mai populare suplimente de vitamine şi minerale consumate în lume sunt inutile 

Efectul nociv asupra sănătăţii cauzat de folosirea îndelungată a telefonului inteligent

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite