Pacientă decedată în urma unei infecții căpătate într-un spital din Ardeal. Familia cere daune de 150.000 de euro

0
Publicat:

Familia unei paciente care ar fi decedat la Spitalul Județean Alba, ca urmare a unei infecții nosocomiale dezvoltată în unitatea sanitară, solicită în justiție daune de 150.000 de euro.

Spitalul Județean Alba FOTO Adevărul
Spitalul Județean Alba FOTO Adevărul

Femeia ar fi fost internată în perioada 9 februarie 2022 – 28 aprilie 2022. Fiica și nepoata acesteia au mers în instanță și cer daune morale și materiale din partea unității medicale, considerând că decesul s-a produs din cauza infecției din spital.

În data de 24 mai 2023, la Tribunalul Alba, magistrații au analizat dosarul și au decis că acțiunea este de competența Judecătoriei Alba Iulia.

Familia femeii a precizat că cere daune care se ridică „la suma de 150.000 euro, pentru prejudiciul cauzat de decesul mamei respectiv bunicii reclamantelor în urma unei infecţii nosocomiale care a agravat starea de sănătate a acesteia şi i-a generat decesul, precum şi obligarea la plata unor daune materiale de 30.000 lei”.

Femeia a fost internată în spital  pentru multiple episoade de hematemeza, scaune melenice dureri abdominale, alterarea stării generale. În timpul spitalizării ar fi dezvoltat o infecție nosocomială conform unui buletin de analize medicale obținut de la o clinică privată.

„Având în vedere vârsta și afecțiunile defunctei infecția nosocomială s-a extins, i-a afectat major starea de sănătate și a generat decesul acesteia. Având pregătire medicală și-a dat seama că în urma spitalizării mama sa se simte mai rău, iar starea sa nu se ameliorează deoarece după prima spitalizare din intervalul 09.02.2022-24.02.2022 starea mamei sale s-a înrăutățit, aceasta fiind teoretic perioada în care a contactat infecția.

La scurt timp după externare, defuncta s-a simțit tot mai rău, astfel că i-a făcut un set de analize la clinica Medicală Medlife, din rezultatele căruia rezultă că deja era afectată de o infecție nosocomială, care este specifică mediului intraspitalicesc. A necesitat o spitalizare de urgență din 16.03.2022, după care bacteria s-a dezvoltat și i-a afectat major organismul pacientei care a murit în spital”, se precizează în acțiunea inițiată de fiica femeii.

Aceasta a mai susținut că, după decesul mamei sale, a fost nevoită să facă dezinfecție, să zugrăvească și să schimbe integral mobilierul din camera în care a stat mama sa ca să elimine bacteria din locuință pentru a nu afecta sănătatea membrilor familiei.

Acuzații respinse

Reprezentanții unității medicale au respins acuzația și au susținut că femeia a venit cu infecția la spital.

„Consultul medicului de garda de pe Secţia Interne, pe baza semnelor clinice şi examinărilor paraclinice, confirmă de asemenea diagnosticul de stare septică şi în infecţie cutanată membre inferioare prezente încă de la prezentarea în UPU. Consultul medicului de gardă de pe Secţia Gastroenterologie si Nefrologie efectuat în UPU confirmă de asemenea starea septică şi infecţia de la nivelul membrelor inferioare.

Probele biologice recoltate in UPU arata prezenta sindromului infecţios şi a stării septice la sosirea în UPU. Buletinul de analiză recoltat de la nivelul leziunilor membrelor inferioare la internare pe Secţia Medicină Internă arată o infecţie cu STAPHYLOCOCCUS COAGULASE NEGATIVE rezema la data internării (16.03.2022)”, au precizat cei de la Spitalul Județean Alba.

Potrivit acestora, pe durata internării toate materialele sanitare, pansamentele utilizate au fost complet sterile şi corespunzătoare standardelor si au etichetele de control lipite în foaia de observaţie.

„Cu certitudine, din analiza actelor medicale întocmite pacientei se poate constata că nu există nicio dovada a contactării unei infecţii asociate asistentei medicale (nosocomială) în cursul internărilor pe secţia medicina internă”, se mai arată documentul citat.

Acțiunea civilă urmează să fie analizată la Judecătoria Alba Iulia, instanță care va pronunța o hotărâre.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite