Dansurile „mariachi” ajung în satele din Cluj şi Sălaj
0Artişti din nouă ţări participă la ediţia de anul acesta a festivalului folcloric Sfântul Ştefan. Peste 300 de dansatori din toată Europa, dar şi de peste ocean participă în această perioadă la festival.
Zilele acestea se desfăşoară la Cluj a 12-a ediţie a festivalului folcloric „Szent István” (Sfântul Ştefan). La eveniment participă 13 ansambluri din nouă ţări, însumând în total aproape 700 de participanţi. Festivalul are loc la Cluj-Napoca şi în alte şase localităţi din judeţele Cluj şi Sălaj. Ansamblurile provin din ţări precum Grecia, Italia, Spania dar şi de peste ocean, din Mexic.
„Am făcut 15 ore cu avionul de acasă până în Italia, de unde ne-a luat alte două zile cu autocarul ca să ajungem la Cluj. Este pentru prima dată când vizităm această parte a Europei”, spune coordonatorul grupului de 27 de mexicani, Francisco Hernandes. „Mexicul este foarte colorat din punctul de vedere al tradiţiilor, care diferă de la regiune la regiune. Nu putem demonstra tot ce e frumos în folclorul nostru într-un timp atât de scurt. Reprezentaţiile noastre vor fi de 5-10 minute”, mai spune Hernandes. Grupul din Mexic participă la festivalul din Cluj după un periplu în Italia, unde au fost la un alt festival de gen, în Sardinia. „Ne-a impresionat foarte mult relieful din această parte şi arhitectura, care amândouă sunt total diferite faţă de ceea ce avem acasă”, spune mexicanul.
Printre cele mai interesante dansuri pe care le vor interpreta se numără dansurile „Jalisco”, care provin dintr-o regiune a ţării faimoasă pentru producţia tequilei, dar şi pentru cântăreţii „mariachi”, al căror port include pălăriile late, „sombrero”.

Foto: Karla şi Marcelo de la "Compania de musica y danza Mexico Vivo" au trecut oceanul pentru a aduce la Cluj dansurile şi portul mariachi
„La Cluj e frig”
Încă de la orele dimineţii, în faţa căminului din complexul studenţesc Hasdeu, unde sunt cazaţi, cei 38 de greci s-au dezmorţit cu câteva dansuri de acasă, cântate la acordeon, flaut şi tobă, pe care le vor interpreta şi în cadrul festivalului. Cel mai spectaculos dintre acestea este „Dipatos”, un dans care simbolizează reînvierea naturii, primăvara. Dipatos este un fel de horă pe două nivele, un grup de tineri dansând pe umerii altor tineri care se învârt în cerc.
„Am făcut o mică încălzire”, spune directorul coordonator grupului de eleni, Sakis Paliogiannis. „Este foarte revigorant să facem asta, mai ales că aici la voi e frig. Clima este minunată comparativ cu Grecia, unde acum sunt temperaturi de 36 de grade”, adaugă Paliogiannis.
Festival în mai multe localităţi
În această seară, festivalul va ajunge la Vlaha, unde va avea loc, la 17.00, o paradă a portului popular, iar de la ora 18.00 un spectacol de gală în aer liber. Duminică dimineaţă, la ora 10.30, parada va ajunge la Cluj-Napoca. La ora 13 are loc în Piaţa Unirii un spectacol folcloric. Festivalul „Sfântul Ştefan” se desfăşoară în perioada 19-23 august 2010 în şase sate din judeţele Cluj şi Sălaj. Este organizat începând cu 1999 de Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár şi Ansamblul Folcloric Szarkaláb din Cluj-Napoca.