Cum descrie Clujul un călător otoman în secolul al XVII-lea: „Pe cupola bisericilor se află cruci aurite de mărimea omului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cel-l înfăţişează pe călătorul turc Evlia Celebi    FOTO: wikipedia.org
Imagine cel-l înfăţişează pe călătorul turc Evlia Celebi    FOTO: wikipedia.org

O scurtă descriere a Clujului din secolul al XVII-lea este făcută de un mare călător turc din secolul al XVI-lea, Evlia Celebi, într-unul din cele zece volume de călătorii pe care le-a scris. Otomanul trece, în 1661, prin Turda şi Cluj, alături de vizirul Köse-Ali paşa în campaniile duse împotriva principelui de atunci al Transilvaniei, Ioan Kemény.

”Cetatea Clujului este o construcţie puternică, în formă de pătrat, aşezată la poalele unui deal cu vii, având circumferinţa de patru mii de paşi. Este o cetate cu un zid simplu, cu patruzeci de tunuri şi cu patru porţi (n.r. cetatea nu avea atâtea turnuri), precum şi cu şanţ. Cetatea are şi întărituri în partea de apus, unde se află una din porţi. Spre poarta aceasta se găseşte o moară de apă. La răsărit, se află poarta dinspre oraş, iar la miazăzi este poarta Cimitirului; în partea aceasta şanţul nu e adânc.

Toată lumea, intrând în cetate, a vizitat-o şi a făcut negoţ. Atunci, am intrat şi eu, umilul de mine, şi am privit-o. Are unsprezece mănăstiri frumoase şi toate au clopotniţe înalte în formă de chiparos şi sunt acoperite cu cositor, ca argintul, cu bronz sau cu tablă. Pe cupola fiecărei biserici se află cruci aurite de mărimea omului; pe lângă biserici se găsesc şi case preoţeşti, ce servesc pentru şcoli, ca medresele.
Se mai găsesc şi case de negoţ, târguri şi bazaruri. Numai femeile cumpără şi vând; bărbaţii lor se îndeletnicesc şi ei cu unele treburi”, astfel descrie Clujului Evlia Celebi.

Pasajul este prezentat într-unul din cele zece volume în care şi-a pus notiţele şi amintirile despre locurile pe care le-a văzut cu ochii săi. Volumele sale se numesc „Seyahatname”, adică ”Carte de călătorii”. Acelaşi pasaj apare şi într-un articol numit ”Clujul văzut de călătorii străini”, semnat de jurnalistul Bogdan Stanciu şi inclus alături de alte istorisiri interesante în cartea ”Poveşti despre Cluj”, care cuprinde articole a mai multor istorici, profesori de istorie, jurnalişti şi pasionaţi de trecut.

Despre turcul Evlia Celebi se ştie că s-a născut în martie 1611 la Istanbul, în familia unui bijutier, şi a călătorit mare parte a vieţii sale. S-a remarcat ca istoric, geograf şi scriitor turc fiind unul din cei mai cunoscuţi călători otomanicare a lăsat descrieri detaliate ale ţărilor române din acele vremuri, potrivit enciclopediaromaniei.ro. Aceeaşi sursă menţionează că ar fi ajuns în călătoriile sale până în Caucaz, Siria, Irak, Arabia, Egipt, Sudan, că a văzut întreagă Peninsula Balcanică, a pus piciorul în Ucraina şi Crimeea, că a vizitat Viena şi se zice că ar fi ajuns până la Oceanul Atlantic.

Mai puteţi citi:

Misterul unei crime vechi de 500 de ani, din pădurea bântuită a Clujului. Erorile au fost descifrate abia acum de un criminalist istoric

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite