Cum alegem piesele auto potrivite pentru maşina noastră şi ce înseamnă indicii notaţi pe ele - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii îi sfătuiesc pe proprietarii de maşini să fie cu băgare de seamă de unde îşi cumpără piesele auto, deoarece diferenţele dintre piesele originale şi cele aftermarket pot fi uneori foarte importante.

E bine de lămurit că fiecare proprietar de maşină are dreptul de a alege tipul de piese pe care mecanici le vor monta, când situaţia o cere, pe autovehiculul lor. Lor le aparţine decizia legată de bani, de locul unde să fie făcute reparaţiile şi de aşteptările privind calitatea pieselor pe care le aleg pentru maşină.

De regulă, menţionează mecanicul dedicat autoeconom.ro (o platformă online care te ajută să faci alegerile potrivite şi în timp real pentru maşina ta), distribuitorii de piese recomandă achiziţionarea acestora doar de la agenţi specializaţi, magazine specializate şi service-uri auto. Dacă aveţi dubii legate de tipul piesei, uitaţi-vă peste documentele de provenienţă ale acesteia.

Pe piaţă, piesele auto prezintă indicative ca OE, OEM sau AM. Sursa citată mai sus ne explică:

Indicativul OE – Original Equipment (genuine)

Aceasta este piesa originală folosită de producătorul auto la asamblarea maşinii. Această piesă poate să fie fabricată de către un furnizor precum Hella, Bosch, Mann-Filter sau alţii sub un contract special şi exclusiv cu producătorul auto. De obicei, aceste piese sunt livrate de către furnizori, direct în ambalajul producătorilor de maşini.

Indicativul OEM – Original Equipment Manufacturer

Aceasta este denumirea dată de către furnizorul de piese, tuturor pieselor montate de origine pe o maşină. În acest caz, furnizorul de piese, are dreptul de a produce aceeaşi piesă originală şi de a o ambala în ambalaj propriu marcat cu logo-ul său. Ambalajele vor fi marcate cu logo-uri precum Hella, Bosch, Mann-Filter sau a altor producători de piese. Preţul pieselor OEM este de obicei mai mic ca cel al pieselor OE.

Indicativul AM – Aftermarket

Aceste piese nu poartă logo-ul sau însemnele producătorului auto. Acest lucru nu înseamnă că acest tip de piese sunt contrafăcute. Pentru a ajunge în comerţ, acest tip de piese sunt omologate de către organismele internaţionale. Calitatea acestor piese diferă în funcţie de notorietatea producătorului de piese şi de preţul acestora. De reţinut că diferenţa nu se face cu privire la siguranţa pe care o prezintă acestea, ci mai degrabă la numărul de kilometri în care piesa funcţionează în parametrii optimi“.

Însă apare şi întrebarea cum ne dăm seama de piesele auto contrafăcute. 

Mecanicul consultat susţine că nu există o metodă uşoară de a afla acest lucru: „O simplă inspecţie vizuală s-ar putea să ne inducă în eroare. Ca exemplu, pot să existe diferenţe de ambalaj, culori şi însemne, dar falsificatorii vor încerca să reproducă în cel mai mic detaliu orice element“.

Mai puteţi citi:

Cum alegem fără greş uleiul potrivit pentru maşină. Diferenţe esenţiale între lubrifianţii minerali şi cei sintetici

Site-ul care ştie toate „secretele“ maşinii pe care vrei să o cumperi. „Dacă maşina este praf va fi întotdeauna arătoasă“

Cum să nu te laşi păcălit de samsarii de maşini. Ponturi care-i dau de gol pe ţepari şi te ajută să afli dacă maşina are kilometrajul măsluit

Ghid de verificare a unui autoturism second-hand. Cum să mergi cu lecţia învăţată când cumperi o maşină

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite