Cum a scăpat de dosar penal preotul clujean care a oficiat slujba din „Vinerea Mare“ cu enoriaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Cluj unde s-au oficiat două slujbe cu enoriaşi în timpul stării de urgenţă.
Biserica din Cluj unde s-au oficiat două slujbe cu enoriaşi în timpul stării de urgenţă.

A fost clasat dosarul preotului clujean care a oficiat slujba din „Vinerea Mare” cu 15-20 de enoriaşi în biserică, deşi ordonanţele militare interziceau acest lucru. Unul dintre argumentele procurorilor a fost acela că preotul începuse slujba în momentul în care enoriaşii au intrat în biserică, deci nu i se poate imputa că nu i-a trimis acasă.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a clasat dosarul deschis în cazul preotului ortodox de la biserica de pe strada Porţile de Fier din cartierul clujean Mănăştur, reclamat că a oficiat slujba din „Vinerea Mare” în prezenţa a 15-20 de enoriaşi. La acea vremea, prezenţa credincioşilor în biserică la oficierea slujbelor religioase era interzisă prin ordonanţă militară emisă în contextul stării de urgenţă. Preotul a fost cercetat pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 şi 2 C. Procurorii au ajuns la concluzia că fapta pentru care a fost reclamat preotul nu constituie infracţiune.

Două au fost argumentele principale ale procurorilor: „preotul ortodox Marian Bogdan-Sergiu se afla în timpul oficierii slujbei religioase, nu i se poate imputa din punct de vedere penal omisiunea sa de a-i îndepărta din biserică pe enoriaşii care s-au prezentat spontan la oficierea slujbei” şi faptul că nu au fost înregistrate infectări după slujbă. 

„Slujbele s-au desfăşurat în România fără prezenţa enoriaşilor“  

Prezentăm în continuare argumentele procurorilor: „În raport cu situaţia de fapt, constat că acuzaţiile aduse lui Marian Bogdan-Sergiu, cuprinse în denunţul formulat la data de 20.04.2020 nu sunt întemeiate prin raportare la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 şi 2 C. Pen. 

Anterior analizării elementelor constitutive ale infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor raportate la situaţia de fapt reţinută mai sus, se constată că în mod eronat s-a precizat în denunţul penal că activitatea religioasă din „vinerea mare” de la Biserica Ortodoxă „Sf. Ioan Gură de Aur” din Cluj-Napoca, la care au participat un număr de aproximativ 20 de persoane, ar fi avut loc în data de 18 aprilie, în realitate, aceasta desfăşurându-se cu o zi înainte, respectiv vineri, 17 aprilie 2020.

Cele două activităţi desfăşurate la Biserica Ortodoxă Sf. Ioan Gură de Aur din Cluj-Napoca, denunţate ca ilicite se circumscriu, în esenţă, aceleiaşi acuzaţii, aşa încât ele vor fi analizate împreună în cele ce urmează.

Se observă  faptul că denunţul penal din 20.04.2020 a fost formulat în contextul situaţiei epidemiologice existente pe teritoriul României, care la data de 16.03.2020 a determinat Preşedintele României să emită Decretul nr. 195/2020 prin care a instituit starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pe o durată de 30 de zile, fiind luate o serie de măsuri prin care a fost restrâns exerciţiul mai multor drepturi şi libertăţi. 

Prin Ordonanţa Militară nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 s-a limitat temporar libertatea de mişcare a persoanelor cu excepţiile prevăzute expres la art. 1 ale acestui act administrativ-normativ, astfel că în acest context slujbele religioase s-au desfăşurat în România fără prezenţa enoriaşilor, la acestea participând strict personalul bisericii (preot, cântăreţ, sfăt etc).”

„Preotul ortodox se afla în timpul oficierii slujbei“

„În prezenta cauză este mai mult decât evidentă lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzută de art. 352 alin. 1 C pen., deoarece din materialul probator administrat nu rezultă faptul că preotul slujitor al Bisericii „Sf. Ioan Gură de Aur” din Cluj-Napoca sau orice altă persoană dintre cele care au participat la oficierea slujbei era supusă la data de 17.04.2020 ori 19.04.2020 vreunei măsuri de carantinare sau spitalizare”, arată procurorii citaţi de Făclia de Cluj.

„În ceea ce priveşte infracţiunea prevăzută de art. 352 alin. 2 C. Pen. se constată că, pentru a fi îndeplinite elementele constitutive ale acestei infracţiuni, este necesar a fi îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: 

(i) că existau, la data faptei, o serie de măsuri privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase; (ii) că aceste măsuri nu au fost respectate; (iii) că fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli; (iv) că există un raport cauzal între nerespectarea normelor şi răspândirea bolii”, au arătat procurorii.

Apoi au analizat fiecare condiţie în parte: „Privitor la prima condiţie, putem constata fără dubiu că aceasta este îndeplinită, autorităţile statului procedând la instituirea stării de urgenţă şi la luarea unor măsuri de prevenire şi combatere a răspândirii virusului SARS-CoV2 precum cele arătate mai sus.” 

A doua condiţie menţionată „nu poate fi reţinută prin raportare la conduitele din zilele de 17.04.2020 şi 19.04.2020 ale preotului Marian Bogdan-Sergiu. În acest sens, arătăm faptul că grupul de aproximativ 15-20 de enoriaşi care şi-au făcut apariţia la Biserica Ortodoxă „Sf. Ioan Gură de Aur” din Cluj-Napoca în seara zilei de 17.04.2020 au mers la biserică în mod spontan, din dorinţa de a participa la slujba prohodului ţinută în toate bisericile ortodoxe în „vinerea mare”. Martorul Marian Bogdan-Sergiu a menţionat în acest sens faptul că „nu am chemat niciodată enoriaşii la biserică pentru a participa la slujbă de când este instituită această stare de urgenţă”, fapt ce se coroborează cu menţiunile făcute de cântăreţul bisericii care a participat la oficierea slujbei religioase. 

În acest context, în care preotul ortodox Marian Bogdan-Sergiu se afla în timpul oficierii slujbei religioase, nu i se poate imputa din punct de vedere penal omisiunea sa de a-i îndepărta din biserică pe enoriaşii care s-au prezentat spontan la oficierea slujbei. În acest sens, arătăm faptul că, conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, parohia reprezintă o persoană juridică de drept privat şi utilitate publică din punct de vedere legal, astfel că nu se poate imputa preotului slujitor o culpă prin faptul că nu a evacuat persoanele prezente în biserică la slujba religioasă din data de 17.04.2020.”

Nu au fost persoane infectate

În ceea ce priveşte slujba „din data de 19.04.2020, se constată faptul că preotul ortodox Marian Bogdan-Sergiu, ajutat de martorul (...), martorul (...-sfăt) şi martorul (...) a oficiat slujba religioasă începând cu ora 6. Din declaraţiile martorilor reiese că în timpul slujbei au avut loc activităţi de pregătire a paştilor (sfinţirea, împărţirea, distribuirea lor) de către o parte din persoanele care au participat şi la slujba din 17.04.2020.”

De asemenea, procurorii au susţinut că nici cea de-a treia condiţie nu e îndeplinită, respectiv că „fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, lipseşte din această cauză. Astfel, din mijloacele de probă administrate în cauză nu rezultă faptul că vreo persoană care a participat la slujba religioasă celebrată în data de 17.04.2020 sau în data de 19.04.2020 la Biserica Ortodoxă „Sf. Ioan Gură de Aur” din Cluj-Napoca s-ar fi infectat în acest mod cu noul coronavirus SARS-CoV-2.”

Concluzia procurorilor: nu e infracţiune 


 

„Având în vedere cele expuse mai sus, este evident că analizarea condiţiei raportului de cauzalitate în prezenta cauză nu mai are nicio relevanţă, fiind evident că elementele constitutive ale infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor lipsesc cu desăvârşire în prezenta cauză. Având în vedere cele expuse mai sus, constatăm că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin 1 şi 2 C. Pen., fapta nefiind tipică, soluţia legală şi temeinică fiind aceea a clasării în temeiul art. 16 aliniatul 1 litera b) teza 1 din C. Pr. Pen. întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Aşa fiind, în temeiul art. 314 alin (1) lit. a) C. Proc pen., 315 alin (1) lit. (b) C. proc. pen. raportat la art. 16 alin (1) litera b) teza 1 din C. Pr. Pen. DISPUN: clasarea cauzei cu privire la comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art 352 alin 1 şi 2 C. pen.», se arată în Ordonanţa de clasare dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, au concluzionat procurorii. 

Citeşte şi

Amendă pentru preotul clujean care a oficiat o slujbă religioasă la care au asistat câteva zeci de persoane

Plângere penală împotriva preoţilor din Cluj care au împărtăşit credincioşii cu aceeaşi linguriţă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite