Cum a ridicat Lucan imperiul „Lukfurt“. Managerul Institutului de transplant: „Era o formă de sclavie. Steriliza din nou acele, ca să facă economie“
0Dosarul medicului Mihai Lucan a pornit de la sesizările depuse de deputatul USR Emanuel Ungureanu. Acesta a colaborat cu Lucan între anii 2002 şi 2003, perioadă în care a fost angajat în funcţia de asistent social clinician la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (ICUTR). Alte mărturii care vin în completare sunt cele ale managerului ICUTR, Silviu Moga.
Acuzaţiile formulate de Ungureanu la adresa cunoscutului medic urolog sunt susţinute şi de Silviu Moga, managerul ICUTR. Moga a colaborat timp de 15 ani cu Lucan, începând din 2002, la institut, dar şi la clinica privată deţinută de acesta, Lukmed.
„Am colaborat cu domnul Lucan din 2002, când am fost angajat la ICUTR, iar ulterior şi la clinica acestuia. Practic, aproape tot personalul de la institut a fost obligat să lucreze şi la clinica privată Lukmed. Era o formă de sclavie modernă. Lucan doar venea şi le spunea rezidenţilor: «Tu de azi să vii la clinică». Aşa i se adresa unui rezident. Şi nu puteai spune nu, fiindcă riscai. Din acel moment erai marginalizat şi suspus unor şicane permanente. Se ajungea până acolo încât cei care îl refuzau nu mai aveau acces la blocul operator. Practic nu mai aveau cum să avanseze şi să se perfecţioneze pe plan profesional”, a dezvăluit managerul ICUTR.
Acele resterilizate îşi pierdeau din proprietăţi
Silviu Moga a vorbit şi despre felul în care Lucan şi-a construit un adevărat imperiu, prin „căpuşarea” institutului. De altfel, ICUTR a ajuns în pragul falimentului din cauza managementul defectuos din ultimii ani şi din cauza colaborării impuse de fosta conducere cu clinica privată Lukmed.
„Domnul Lucan făcea economie pentru a creşte profitul. S-a ajuns până acolo încât resteriliza chiar şi acele aparatului prin care se făceau intervenţiile de criogenie. Asta deşi se ştie că prin resterilizare acele ace riscă să-şi piardă unele proprietăţi, plus că apare şi riscul ca pacienţii să se infecteze. De asemenea, prin resterilizare erau afectate proprietăţile acului de distrugere a ţesutului tumoral”, a precizat Moga.
„Pacienţii operaţi la institut erau priviţi ca o pierdere pentru Lukmed”
Silviu Moga a dezvăluit şi modul prin care pacienţii erau direcţionaţi spre clinica lui Lucan, în detrimentul insistutului. Astfel, a mai spus Moga, ICUTR pierdea sume importante, iar banii ajungeau în conturile Lukmed.
„Se făcea presiune asupra pacienţilor, tendinţa era ca toţi să ajungă la clinica privată. Fiecare pacient operat la institut era privit ca un minus de 2.000-3.000 de euro pentru Lukmed. Pe pacienţii care aveau condiţii materiale precare îi ţinea la institut şi îi amâna săptămâni întregi. Erau ţinuţi astfel până când unii dintre ei cedau şi făceau cerere de externare pe propria lor răspundere. Alţii ajungeau să facă orice pentru a procura bani, iar din momentul în care dispuneau de suma cerută, erau operaţi în cele din urmă la Lukmed. Iar alţii erau operaţi, după lungi perioade şi amânări, la institut”, a mai spus Moga.
Cum a ajuns Lukmed „Lukfurt”
Afirmaţiile sale au fost susţinute şi de Emanuel Ungureanu, care a adus şi unele completări: „Aşa spuneau pacienţii şi personalul de la Institut: «Mergi la Lukfurt în această seară?» Aici a început sclavia, pentru că personalul de la clinica privată era format în mare parte din angajaţi ai Institutului. Sumele pe care le câştigau medicii şi asistentele în raport cu munca de la Lukmed erau derizorii, era practic sclavie.”
Deputatul a mai spus şi că Mihai Lucan deţinea controlul absolut la institut şi la clinica sa privată. „Toată infrastructura ICUTR era folosită la Lukmed, în aşa fel încât clinica privată să aibă cheltuieli minime şi profit maxim. Era folosit tot personalul de la brancardieri, infirmieră, firmă de curăţenie, firmă care steriliza hainele şi instrumentarul, mentenanţa computerelor, a lifturilor, bacomantele acelea de cafea. Lucan lua mită şi de la aerul care era respirat în Institutul de Transplant sau în Lukmed”, a conchis Ungureanu.
Lucan, la vizita obligatorie de la Poliţie, conform controlului judiciar FOTO: MEDIAFAX/ MARIAN ILIE
Doctorul Mihai Lucan (foto sus), cercetat de DIICOT pentru delapidare şi constituire de grup infracţional organizat, a fost plasat sub control judiciar. Rugat de jurnalişti, să răspundă la mai multe întrebări în cursul vizitei sale la Poliţie din ziua de vineri, 29 decembrie, Lucan a spus că momentan nu poate oferi informaţii din anchetă.
Te-ar putea interesa şi: