Cum a fost la „cel mai elegant eveniment din România”. De ce a citit ministrul Culturii sponsorii Balului Operei Cluj VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balul Operei 2023, „cel mai elegant eveniment din România”, nu a adus la Cluj vedete bucureștene, dar a oferit un program artistic de ținută, dând posibilitatea spectatorilor să valseze pe muzica celei mai cunoscute orchestre a Armatei, dar și să socializeze cu ce a mai rămas din Grupul de la Cluj.

Artiștii au fost aplaudați în picioare de către spectatorii Balului Operei 2023. FOTO: Nicu Cherciu
Artiștii au fost aplaudați în picioare de către spectatorii Balului Operei 2023. FOTO: Nicu Cherciu

Balul Operei 2023, autointitulat „cel mai elegant eveniment din România”, aflat la ediția cu numărul 27, a revenit, sâmbătă seara, în mijlocul comunității clujene, după trei ani de pauză cauzată de pandemie.

Organizatorii au insistat, la fel ca la edițiile trecute, ca spectatorii să devină o parte a spectacolului, iar cerința de bază a fost să respecte codul vestimentar: „black tie” sau „white tie”, astfel fiecare bilet sau invitație au fost însoțite de un mic ghid privind vestimentația.

Directorul Operei, Florin Estefan chiar a precizat la conferința de presă premergătoare evenimentului: „Sperăm să respecte codul vestimentar, altfel nu știu cum vor intra”.

Într-adevăr, încet-încet, publicul clujean începe să respecte codul vestimentar specific balurilor vineneze, de aici și sintagma de „cel mai elegant eveniment din România”.

Interesul clujenilor față de eveniment a fost extrem de crescut, astfel că biletele au fost vândute în doar câteva zile - din 500 de bilete doar 150 au fost puse în vânzare, având prețuri cuprinse între 300 și 500 de lei.

La Balul Operei 2023 ținuta specatorilor a fost obligatorie. FOTO: Nicu Cherciu
La Balul Operei 2023 ținuta specatorilor a fost obligatorie. FOTO: Nicu Cherciu

Ministrul Culturii a lăudat sponsorii

Conducerea Operei a analizat chiar să organizeze două zile de bal, însă costurile ar fi fost exorbitante. Bugetul evenimentului s-a ridicat la 95.000 de euro, toate fondurile provenind din mediul privat. Acest lucru l-a făcut pe ministrul social-democrat al Culturii, Lucian Romașcanu, unul dintre invitații speciali ai Balului, să mulțumescă sponsorilor și chiar să-i mai menționeze el însuși de pe scena evenimentului:

Mă bucur și pentru o altă chestiune extrem de importantă în această seară: este o întâlnire pe care nu des o vedem între cultură, între o instituție culturală de stat și mediul privat. Felicit din suflet fundația Transilvania Leaders pentru ceea ce au făcut. Am furat de la cei care fac regia această hârtie pentru că vreau și eu să citesc sponsorii: Banca Transilvania, NTT Data, Electrogrup, Transvaia, Remat Invest, Da Pino. Este foarte important să știe că sunt apreciați pentru că oriunde în lume cultura se bazează și pe contribuții private”.

Săgeți către admnistrația locală

Romașcanu a aruncat săgeți spre administrația locală, Clujul fiind un fief puternic PNL. Vorbind despre instituțiile care sprijină Opera Română din Cluj, el a precizat: „Este administrația centrală, și facem ce putem, este administrația locală - și mi-ar fi plăcut să fie mai mult prezentă în această seară - este publicul și, cu mare bucurie, văd în această seară sponsori. Sponsorii sunt extrem de importanți și îi felicit și de pe această scenă unde revin de fiecare dată cu emoții.”

La final, el a felicitat conducerea Operei și pe toți cei care au făcut evenimentul posibil. Este adevărat că nu a fost prezent niciun lider important al PNL-ului clujean, Emil Boc preferând evenimentele precum Untold și TIFF. Nici Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, nu a participat.

Omul de afaceri Ioan Rus, membru de bază în fundația Transilvania Leaders. FOTO: Remus Florescu
Omul de afaceri Ioan Rus, membru de bază în fundația Transilvania Leaders. FOTO: Remus Florescu

Transilvania Leaders

Balul a fost sponsorizat de Fundația Transilvania Leaders, un grup de oameni de afaceri și foști rectori ai unor universități clujene care sprijină diferite evenimente culturale, sportive, științifice ale orașului. Fundația aduce aminte de celebrul „Grup de la Cluj” din cadrul PSD, format din Ioan Rus, Vasile Dâncu și Vasile Pușcaș, foști miniștri în diferite guverne PSD și oameni influenți în partid.

Unul dintre oamenii de bază ai Fundației este fostul lider social-democrat Ioan Rus, care a fost prezent la Bal, și, lucru rar la evenimentele publice, a fost deosebit de volubil și sociabil. La bal a fost prezent și chiar premiat un alt membru al așa-zisului Grup de la Cluj, Vasile Pușcaș, fostul ministrul pentru negocierea aderării României la UE, acum profesor la UBB.

Lăudat pentru prestația sa în negocierea aderării la UE și a obținerii Clauzei națiunii celei mai favorizate, acesta a glumit cu fostul rector al UMF Cluj, Marius Bojiță, care i-a înmânat premiul: „Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci când negociezi este să știi să taci”. 

Vasile Pușcaș, fost negociator-șef al aderării României la UE. FOTO: Remus Florescu
Vasile Pușcaș, fost negociator-șef al aderării României la UE. FOTO: Remus Florescu

Din Grupul de la Cluj a lipsit însă Vasile Dâncu, fostul Ministru al Apărării în Guvernul Ciucă, care a intrat într-un con de umbră după debarcarea sa. A fost prezent însă omul său de încredere și actualul președinte al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, cel a cărui soție a fost condamnată pentru că „vindea” posturi de asistente cu mii de euro la Spitalul Județean Cluj.

În categoria VIP-uri de la București, distribuția a fost săracă - singurele figuri cunoscute la nivel național fiind Adina Alberts, medic estetician cu tendințe anti-vacciniste, și soțul ei, omul de afaceri Viorel Cataramă. Au mai fost prezenți oameni de afaceri din Cluj-Napoca precum Voicu Oprean, CEO Arobs, Octavian Buzoianu, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din oraș, fost candidat independent la Primăria Cluj-Napoca, sprijinit de PSD, Ștefan Gadola, unul dintre proprietarii Energobit și CFR Cluj, Adrian Crivii, CEO firmei de audit Darian.

Tendința din ultimii ani a balului de transformare prin eliminarea unor evenimente conexe Operei, precum prezentările de lenjerie intimă sau concertele unor trupe pop precum 3 Sud Est, și a prezenței unor vedete mondene de la București, a continuat.

Adina Alberts și Viorel Catramă au făcut o scurtă sesiune foto. FOTO: R. Florescu
Adina Alberts și Viorel Catramă au făcut o scurtă sesiune foto. FOTO: R. Florescu

Balul a ținut până după miezul nopții

Primirea invitaților pe covorul roșu s-a făcut începând cu ora 19.00, aceștia fiind întâmpinați de un alt membru de bază al fundației Transilvania Leaders, omul de afaceri Daniel Metz, care a fost și premiat în cadrul Balului datorită efortului său de mentor pentru generațiile tinere.

Aflat la final de carieră în conducerea uneia dintre cele mai mari companii IT din România, NTT Data, Metz a renunțat la funcție și devenit cadru didactic la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB. „Tinerii sunt cel mai important lucru pe care-l avem”, și-a motivat el decizia pe scena Operei Naționale. 

Programul artistic a început la ora 20.00 cu intonarea Imnului de stat al României de către cea mai cunoscută fanfră militară - „Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale”, sub bagheta dirijorului Colonel Aurel Gheorghiță. Apoi a fost intonat Imnul  Uniunii Europene de către Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

După cuvântul de deschidere adresat de către Florin Estefan, manager general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, a început Parada Debutanților, ce cuprinde 24 de perechi de tinere domnișoare și tineri domni, liceeni-model ai școlilor clujene, care au intrat în scenă pentru un moment artistic ce a anunțat deschiderea unei seri de bal strălucitoare.

Au urmat fragmente celebre din opere precum Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, Carmen de Georges Bizet sau Turandot de Giacomo Puccini, dar și pagini ale unor partituri instrumentale de succes, oferite publicului de către artiștii invitați.

Invitați speciali

Aceste momente au fost susținute de către soliștii invitați de prestigiu internațional – artiști români ovaționați pe marile scene ale lumii, mezzosoprana Ramona Zaharia, tenorul Daniel Magdal, cei doi fiind și premiați de Transilvania Leaders pentru carierele lor strălucite, pianistul Mihai Diaconescu și violoncelistul Octavian Lup, alături de Soliștii, Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei sub bagheta Dirijorului invitat Tiberiu Soare.

Un moment de mare importanță al serii l-a reprezintat festivitatea de înmânare a Premiilor de excelență celebrând astfel excelența cultural-artistică.

La ora 22.30, a urmat pauza de socializare în Foaierul Operei, iar la ora 24.00, Fanfara Ministerului Apărării Naţionale i-a invitat pe spectatori la dans. Opera a fost transformată într-un mare salon de  dans până în jurul orei 2.00 dimineața.  

Mezzosoprana Ramona Zaharia a impresionat publicul. FOTO: R. Florescu
Mezzosoprana Ramona Zaharia a impresionat publicul. FOTO: R. Florescu
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite