Cluj: Afaceri morbide cu mormintele Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Afaceri morbide cu mormintele Primăriei
Cluj: Afaceri morbide cu mormintele Primăriei

Deşi statul este proprietarul de drept al locurilor de veci din cimitirele oraşului, cei care au concesionate astfel de parcele le vând prin mica publicitate. Preţurile încep de la 3.000 de lei şi cresc, în funcţie de cimitirul în care se află, de amplasament şi gradul de finisare.

image


„Vând loc de veci în cimitirul…, Cluj”. Astfel de anunţuri se găsesccu duiumul în paginile de mică publicitate din ziarele locale, preţurile cerute de vânzători fiind mii de lei. Deşi mulţi clujeni sunt dispuşi să scoată din buzunar aceşti bani, din punct de vedere legal mormintele din cimitirele oraşului nu pot fi obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare.

Ele sunt proprietatea statului şi administrate de Consiliul Local. Potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 241/2005 sunt concesionate unei singure persoane pentru o perioadă de 20 de ani. Singurul mod prin care cei care deţin locuri de veci în cimitire pot renunţa la parcela lor este cedarea dreptului de concesiune rudelor de până la gradul IV, acest lucru putând fi dovedit pe baza unui contract întocmit la notar.

„Facem act de donaţie la notar"

Tocmai acest aspect este speculat de vânzătorii de morminte. „Am înţeles că locurile de veci nu se pot vinde, dar mergem la notar şi facem un act de donaţie. Vom spune notarului că suntem rude, fapt care nu trebuie dovedit. Încheiem un act de mână între noi, pentru a avea dumneavoastră siguranţa că niciun moştenitor de-al meu nu vă atacă dreptul la concesiune”, sună explicaţia dată redactorilor incognito ai ziarului „Adevărul de Seară” de către C.G., o femeie din Cluj, care a dat la mica publicitate un anunţ de vânzare a locului de veci. Pentru parcela deţinută în cimitirul din Mănăştur ea cerea 5.000 de lei.

Acelaşi procedeu l-a descir şi un clujean care vindea în Cimitirul Central, „mai sus de mormântul lui Emil Racoviţă”, un loc de veci pentru două persoane la preţul de 12.000 de lei.

„Facem un act de donaţie la notar. Găsim noi o formulă, nu-i nicio problem”, a spus vânzătorul. „Nu vă faceţi probleme. Am şi un prieten care lucrează la cimitir şi care ne va ajuta la acte. Dar să ştiţi că preţul se negociază doar între patru ochi”, a mai precizat el.

Actele de concesionare nule

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că un astfel de act de donare este, practic, nul. „Cetăţenii care cumpără
astfel de locuri de veci dau banii pe nimic, întrucât Primăria nu va transcrie contractul de pe titularul iniţial pe altul. Municipalitatea sesizează aceste cazuri Poliţiei, deoarece se încadrează la infracţiunea de înşelăciune, iar transferul de concesiune nu se efectuează”, a explicat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Ea a precizat că Primăria nu monitorizează anunţurile din ziare, deoarece acest lucru nu intră în atribuţiile instituţiei. 

Câte 25 de cereri lunar

Potrivit datelor Primăriei, lunar se înregistrează 25 de cereri pentru locuri de veci şi se repartizează, în medie, 40 de locuri în caz de deces şi 15 - 20 de locuri anticipat decesului.

„Deşi, în fiecare an, aproximativ 40 - 50 de locuri nu sunt reconcesionate de către aparţinători, redistribuirea lor este imposibilă datorită faptului că toată suprafaţa pe adâncime este folosită”, precizează Oana Buzatu.

Persoanele care suferă de boli incurabile sau sunt trecute de 75 de ani pot beneficia de atribuirea unui loc de veci, pe baza unei cereri care trebuie depusă la Primărie. Pentru un loc de veci în Cimitirul Mănăştur se plăteşte, spre exemplu, o taxă de 135 de lei pe 20 de ani.

Câte locuri de veci are Clujul

Cimitirul  Suprafaţă  Morminte existente Anul epuizării locurilor Locuri libere Central  22 ha  35.000 1979  0 Mănăştur  12 ha  17.000 2008  0 Crişan 1,6 ha 1.800  1986 0 Valea Chintăului 6 ha  1.700 100 (parcele vechi) + 3.000 (parcele noi)


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite