Cine ascunde adevărul despre Revoluție. Generalul Dan Voinea: „Parchetul a fost cel mai infiltrat. Procurorii care țin dosarul 20 de ani să facă pușcărie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda a 28 de decizii ale CEDO și a unei rezoluții a Parlamentului UE, România a eșuat să facă dreptate în Dosarul Revoluției. Fostul general Dan Voinea, care a instrumentat inițial dosarul, explică eșecul și vine cu o soluție - introducerea infracțiunii de abuz de putere.

Istoricul Adrian Boda, Teodor Mărieș și Dan Voinea (de la stânga la dreapta) . FOTO: Remus Florescu
Istoricul Adrian Boda, Teodor Mărieș și Dan Voinea (de la stânga la dreapta) . FOTO: Remus Florescu

Teodor Doru Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie din București, și fostul general Dan Voinea, procurorul militar care a instrumentat inițial dosarul Revoluției din 1989, au vorbit joi, 11 aprilie 2024, la Cluj-Napoca, despre Revoluția din 1989.

Evenimentul intitulat „Lupta pentru Adevăr. Revoluția din Decembrie 1989 între adevăr juridic și istorie” s-a desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Sala a fost plină și mulți dintre participanți au fost elevi la liceele clujene, studenți și masteranzi ai Universității Babeș-Bolyai. Organizatori au fost Biblioteca Centrală Universitară, Institutul de Istorie Orală din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie (UBB), Asociația 21 Decembrie 1989, Fundația Corneliu Coposu și Clubul Monarhiștilor Clujeni.

În ciuda faptului că au trecut mai bine de 30 de ani de la Revoluție și încă sunt foarte multe necunoscute cu privire la evenimentul care a schimbat România, iar evoluția Dosarului Revoluției în Justiție lasă mult de dorit, Doru Mărieș susține că există speranța că aceia vinovați vor plăti.

„Speranța rămâne”. Dosarul Revoluție e imprescriptibil

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în procesele pe care Asociația 21 Decembrie și eu, personal le-am inițiat acolo menționează că aceste patru instituții care dețineau arme de foc în decembrie 89 - Armata, Miliția, Securitate și Gărzile patriotice au tras, au ucis, au maltratat, au reținut, le spunem acum revoluționari, atunci erau manifestanți care luptau pentru libertate. Acest lucru este consimțit de cea mai înaltă instanță europeană, Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aceasta este încadrarea pentru care vor fi judecați toți cei care au fost, s-au vor fi puși sub urmărire. De această încadrare nu pot să scape. Procurorul nu are de ales. Este încadrare stabilită și imprescriptibilă. Asta ca să ne liniștim, chiar dacă au trecut atâția ani, speranța rămâne ca într-o zi nu spun <noi sau alții>, pentru că suntem obligați noi să rezolvăm această chestiune”, a spus Mărieș.

El a precizat că dosarul Revoluției se va judeca pentru crime împotriva umanității.

Mărieș a susținut că Asociația a câștigat 28 de procese la CEDO, în care instanța europeană a cerut Statului Român să tragă la răspundere vinovații. Mai mult, Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu privire la Revoluție în care cere statului român să se facă dreptate victimelor și să fie identificați vinovații. Mărieș a precizat că doar într-o săptămână, la Revoluție, au murit peste 1.200 de persoane, iar numărul total de victime este de peste 8.000.

„La putere au rămas tot cei care erau la putere”

Un elev din sală l-a întrebat pe fostul general Voinea despre motivul pentru care Statul Român nu s-a implicat mai mult pentru a afla adevărul despre Revoluție.

„Statul român suntem noi toți. E o treabă complicată cu democrația într-un stat. Dacă nu ai o tradiție în democrație, atunci ajungi victima unor interese politice care, știți foarte bine, s-au perindat începând din perioada asta decembristă, după 1989, când au apărut foarte multe partide, foarte multe ziare, foarte multe medii din astea, care au generat o îndoială în legătură cu ce s-a întâmplat în Decembrie. Noi n-avem exercițiul, iar tinerii care au ieșit atunci n-au fost organizați să ia statul, să ia puterea de stat. Deci, nu putem vorbi de o lovitură de stat. La putere au rămas tot cei care erau la putere, care știau să facă politică, să facă dialog cu cetățenii, să le spună una și alta, iar cetățenii au votat așa cum au crezut fiecare de cuviință”, a explicat Voinea.

Astfel, adevărul despre Revoluție a ieșit cu greu la iveală în două-trei dosare. „Restul dosarelor a rămas undeva prin arhivele Parchetelor, pentru că cel mai infiltrat a fost Parchetul. Parchetul a fost cel mai infiltrat, pentru că de procurori depinde dacă trimite pe cineva în judecată sau nu trimite pe cineva în judecată. Acolo a fost lupta domnului Mărieș să scoată dosarul mare de Revoluție. Mi-aduc aminte că eu i l-am dat în copie cu mare risc. Atunci a mers cu el la Strassbourg pentru că la noi n-a funcționat statul de drept și a trebuit să ducă domnul Mărieș la Strassbourg și au spus judecătorii de acolo că nu s-a făcut justiție în legătură cu victimele din decembrie 89”.

Voinea a criticat Institutul de Cercetare a Victimelor Comunismului, plătit din bugetul de stat, care nici măcar n-a numărat victimele Revoluției: „Toate țările au aceste date, uitați-vă la evrei. La noi nu se știe. Arhivele Securității au fost toate dosarele spălate, aranjate, că chiar dacă te mai duci acuma să cauți pe cineva, greu, greu găsești informații în legătură cu ei. Deci n-a funcționat Statul de drept. Asta e cauza, dacă vreți un răspuns corect”.

Trebuie să fie sancționați procurorii care au ținut dosarul 20 de ani

Procurorul Dan Voinea a găsit o soluție pentru ca dosarul Revoluției să fie instrumentant.

Să introducem în codul penal, așa cum au toate statele de drept, infracțiunea de abuz de putere, nu abuz în serviciu. Abuzul de putere, așa cum era el definit în codul lui Carol. Pentru ce face sau pentru ce nu vrea să facă funcționarul public. Deci procurorul va ști că-l așteaptă pușcăria, pentru că ține dosarul ăsta de atâta timp și nu vrea să facă ce trebuie acolo. Eu vă garantez că lucrurile vor merge rapid spre rezolvare”, a explicat el.

Voinea a mai precizat că la toate universitățile din lume, la facultățile de Drept se predă o știință creată de un român, Beniamin Mendelson, se cheamă Victimologie. „Deci noi pregătim generații de procurori și de judecători și ei n-au noțiunea de victimă, n-au cultura victimei. Ei nu știu decât să pedepsească, în condițiile în care victimei, în procedurile noastre, i s-a confiscat acest drept de a participa la dosarul penal”, arată el, precizând că victimele trebuie să aibă acces la dosarul penal și să poată interveni. 

În concluzie, pentru rezolvarea dosarelor Revoluției trebuie ca Statul român să acționeze, în interesul adevărului și al respectului pentru lege. 

„Să sancționăm această nepăsare, această rea-voință, deoarece acum nu există nicio sancțiune împotriva celor care nu vor să facă. Se ține dosarul 20 de ani și nu există nicio sancțiune. Nu se poate merge înainte așa”, a conchis Dan Voinea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite