Cheltuieli de întreţinere „din burtă“
0Locatarii mai multor blocuri din Cluj sunt nemulţumiţi de modul în care le sunt calculate cheltuielile de către firma Ovila. Reprezentanţii Regiei de Termoficare Cluj spun că au existat plângeri şi sesizări la adresa firmei Ovila, însă nu pot interveni. Reprezentanţii firmei susţin că respectă legea.
Locatarii din blocurile în care citirea repartitoarelor de energie termică era făcută de angajaţii firmei Ovila spun că plătesc mai mult decât consumă. Asta, deoarece, susţin ei, valorile citirilor sunt puse pe hârtie, de cele mai multe ori, de reprezentanţii Ovila „din burtă".
„Nu eram anunţaţi de nimeni, când veneau angajaţii firmei să citească repartitoarele, oamenii nu erau acasă. În loc să revină, cei de la Ovila puneau valori «din burtă». La noi în bloc, unii au centrale termice de apartament, alţii au rămas racordaţi la reţeaua de termoficare. De aici a ieşit scandalul, avem locatari care au stat în frig, pe timp de iarnă, dar au avut de plătit chiar şi 900 de lei pe lună pentru încălzire", a explicat Gheorghe Ţăranu, administratorul Asociaţiei de Proprietari Primăverii 6.
Contract reziliat. Şi nu prea
La insistenţele cetăţenilor nemulţumiţi, administratorul Gheorghe Ţăranu a decis să rezilieze contractul încheiat cu societatea Ovila. Solicitarea lui a fost refuzată de Viorel Luca, managerul Ovila, pe motiv că firma a încheiat contracte individuale cu fiecare dintre locatarii cu repartitoare. În plus, Luca a răspuns asociaţiei: „Calculul şi repartiţia căldurii la dumneavoastră în imobil le-am făcut şi le vom face conform legilor şi normativelor în vigoare. Până anul acesta, când legea permitea stabilirea procentului de părţi comune de către asociaţii, am aplicat hotărârea asociaţiei exact cum ne-aţi comunicat". Încercând să forţeze o reziliere a contractului, administratorul Asociaţiei de Proprietari a refuzat să onoreze facturile. Astfel, căldura nu a mai fost plătită din luna februarie şi oamenii riscă penalităţi sau chiar sistarea furnizării. Administratorul Asociaţiei nu poate citi el repartitoarele pentru că nu are autorizaţie, însă nici reprezentanţii firmei Ovila nu sunt lăsaţi să le citească. „Mă aflu în situaţia de a-i da în judecată. Facturile nu au mai fost plătite din luna februarie a acestui an. Cei care au repartitoare vin la sediul nostru şi vor să plătească, însă nu au ce. În urma sesizărilor făcute de cei fără repartitoare, Regia de Termoficare Cluj a refuzat să îmi pună la dispoziţie consumurile. Nu pot să nu aplic legea. În aceste blocuri nu s-a făcut nici până acum inventarierea ţevilor care trec inclusiv prin apartamentele cu centrale proprii", a arătat Luca.
Scandal şi la blocurile Primăriei
Nemulţumiri vizavi de activitatea lui Viorel Luca au şi membrii Asociaţiei Timişului-Blajului-Rodnei, care cuprinde ansamblul de blocuri sociale cu 271 de locuinţe. În această asociaţie, firma lui Luca îndeplineşte şi funcţia de administrator al blocurilor. „Am cerut să ne prezinte extrasele de cont, să ştim cum stăm cu banii. Nici de data asta nu ne-a prezentat acte, doar vorbe. În plus, vrem ca firma domnului Luca să nu ne ceară bani în plus pentru aşa-zisele verificări ale repartitoarelor. Altfel, vom rezilia contractul cu Ovila", declară Attila Orosz, vicepreşedintele asociaţiei.
Locatarii din blocurile sociale de pe Timişului spun că sunt de acord să aibă în continuare repartitoare, însă calculele să se facă corect. „Noi plecăm de acasă dimineaţa şi ne întoarcem seara. Închidem caloriferele. Alţii fac la fel, dar dau drumul la cuptorul de la aragaz şi plătesc mai ieftin. Ar trebui să se găsească o soluţie să plătim valoarea reală a consumului", spune Maria S., una dintre locatarele de pe Timişului.
Până la sfârşitul verii se va şti câte ţevi de căldură trec prin fiecare apartament. Legea obligă asociaţiile de proprietari să inventarieze ţevile existente în apartamente, precum şi să monteze un repartitor în fiecare bloc. Norma se aplică tuturor asociaţiilor de proprietari, indiferent dacă acestea sunt sau nu branşate la reţeaua de termoficare.
Legea e pentru toţi
„Am încercat să-i ajut pe oameni cât am putut. Dacă vor să renunţe la repartitoare, treaba lor. Eu nu încalc legea", concluzionează Viorel Luca. Reprezentanţii Regiei de Termoficare Cluj spun că într-adevăr au existat foarte multe plângeri şi sesizări la adresa firmei Ovila. „Oamenii au reclamat situaţia, dar nu este treaba noastră. Nu doar la adresa firmei Ovila s-au depus sesizări, ci şi la adresa celorlalte firme autorizate să monteze şi să administreze repartitoarele de căldură. Dar este adevărat că cele mai multe sesizări privesc această firmă", spun reprezentanţii Regiei de Termoficare Cluj.