Cele mai eficiente metode de încălzire a locuinței. Mituri legate de panourile radiante
0Panourile radiante sunt dăunătoare sănătății numai dacă nu sunt montate sau folosite corespunzător, spune expertul consultat de „Adevărul”. Avantajul acestora constă în faptul că pot fi puse în funcțiune foarte ușor, însă costul facturii la curent va fi ridicat.

„Adevărul” l-a întrebat pe Andrei Bejan, manager la Academia Romstal, despre mitul legat de panourile radiante care ar fi dăunătoare sănătății.
„Este undeva între mit și realitate. Trebuie să menționăm încă de la început că sistemele radiante de încălzire sunt cele mai confortabile și în același timp sănătoase sisteme de încălzire dintr-o locuință. Totuși, dacă temperatura suprafeței radiante este prea ridicată, schimbul de căldură nu se mai produce radiant, ci mai degrabă convectiv, antrenând curenții de aer și praful”, spune expertul.
Așadar, conchide Bejan, folosirea încălzirii radiante (fie că vorbim de încălzire în pardoseală cu apă, încălzire în pardoseală electrică sau panouri radiante electrice) nu este dăunătoare pentru cei din imobilul în care sunt montate decât dacă acest lucru este făcut necorespunzător.
„Aceste sisteme reprezintă cele mai confortabile sisteme de încălzire, iar încălzirea în pardoseală este și cea mai eficientă metodă de încălzire”, spune expertul.
Marele avantaj al panourilor radiante
Panourile radiante electrice au marele avantaj că montajul este simplu de realizat, ele putând fi montate oriunde pe perete sau tavan și doar „băgate în priză”. Un alt avantaj este că pot fi montate oricând, chiar și după finalizarea clădirii sau pot încălzi local (ex: doar un colț al imobilului), având totodată și un cost relativ scăzut de investiție.
„Dezavantajul este determinat de costul de exploatare destul de mare (încălzirea electrică fiind cea mai dezavantajoasă formă de încălzire), dar și de faptul că uneori este necesar un branșament electric mai mare și un tablou electric dedicat”, spune Bejan.
Cât costă și cât consumă panourile radiante
Un panou radiant pentru o încăpere de 15 metri pătrați costă, de obicei, între 200 și 500 de euro, în funcție de brand și putere și consumă între 700 și 1200Wh în fiecare oră de funcționare, precizează expertul de la Academia Romstal.
Bejan recomandă de obicei panourile radiante în case de vacanță sau pentru extinderi ale unor imobile existente când nu se mai poate prelungi instalația existență. De asemenea, acestea pot fi folosite cu succes atunci când dorim să încălzim doar o zonă a casei sau atunci când instalația existență nu este suficientă pentru încălzirea locuinței.