Cea mai mare Polivalentă din România va avea 3.000 de locuri în plus. Ce „vrăji” au făcut arhitecţii clujeni pentru a aduce Europenele de baschet în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de arhitecţi care a proiectat cea mai mare Sală Polivalentă din România a fost nevoită să găsească o soluţie prin care să urce capacitatea acesteia cu o treime, până la 10.000 de locuri, pentru a face posibilă organizarea Campionatului European de baschet din 2017 şi în România.

Arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele firmei care a proiectat Sala, a explicat pentru Adevărul cum vor apărea peste 2.500 de locuri în plus în Sala Polivalentă din Cluj, care va găzdui meciurile unei grupe de la Campionatul European de Baschet de peste doi ani.

„În primul rând este o sală multifuncţională, care încă din momentul în care am primit tema a fost gândită să poată găzdui mai multe tipuri de sporturi şi de activităţi. Pentru campionatul european de gimanistică, dacă va avea loc la Cluj, va fi nevoie de o suprafaţă mai mare de desfăşurare, iar numărul locurilor scade puţin, însă în medie, pentru sporturi precum baschet, handbal, volei, capacitatea medie e undeva înspre 7.500 de locuri”, a explicat el.

Pentru a putea „jongla” în anumite marje cu capacitatea şi suprafaţa sportivă proiectanţii au apelat la tribune retractabile, una dintre ele fiind mobilizată în special în cazul unor concerte.

De la 7.500 la 10.007 locuri


După proiectul inişţial, capacitatea Sălii poate urca înspre 10.000 de locuri pentru meciurile de box de exemplu, însă rămânea plafonată la 7.500 de scaune în cazul jocurilor de echipe.

image

„Domnul Mircea Cristescu ne-a contactat şi ne-a întrebat dacă putem duce capacitatea la 10.000 de locuri, nivelul minim admis pentru Campionatul European de baschet masculin. Am luat atunci legătura cu un furnizor de gradene demontabile de această dată, nu retractabile şi am ‘îndesat’ la milimetru locurile. Am găsit soluţia de a retrage tribunele retractabile şi în faţa lor le vom amplasa gradenele demontabile. Am ţinut cont şi de cerinţele specifice acestei competiţii, diferite puţin de cele obişnuite, în faţa tribunei oficiale de exemplu trebuie să stea atât scorerii cât şi statisticienii. Am mai reuşit să identificăm şi la ultimul nivel o soluţie, astfel că şi acolo vom amplasa de jur împrejur 3 rânduri de gradene. Aşa am reuşit în final am reuşit să ajungem la cele peste 10.000 de locuri”, a explicat Ţigănaş.

Cerinţe speciale pentru media

image


El a întărit că pe lângă cerinţa legată de numărul de locuri, FIBA Europe a insistat pentru dotările media, ca ele să fie foarte bine puse la punct. De asemenea potrivit specialistului prezentarea pe care a susţinut-o la Munchen, în faţa board-ului nu era obligatorie, datele problemei fiind deja stabilite şi prezentate cu ocazia vizitei oficialilor FIBA Europe la Cluj, la meciul de baschet feminin România – Bosnia.

În schimb prezenţa arhitectului la Munchen a reprezentat o solicitare a Federaţiei Române de Baschet.
Preşedintele FRB, Horia Păun, a menţionat pentru Adevărul că problema măririi capacităţii sălii era „cea mai fierbinte” problemă care măcina forul internaţional.

Ţigănaş a arătat că îngrijorarea oficialilor nu era dată de faptul că sala îşi poate mări capacitatea ci de respectarea acestei proceduri. În acest sens el a precizat că Primăria şi-a luat angajamentul de a duce la bun sfârşit acest proiect şi că aceştia ar urma să gestioneze, în parteneriat cu FIBA, calendarul de implementare a acestuia.

Aeroportul, un factor important

Una din preocupările principale ale juriului a fost capacitatea aeroportului din Cluj şi măsura în care acesta poate facilita transportul echipelor şi al fanilor.


„Aeroportul din Cluj este bine poziţionat şi foarte bine conectat cu Bucureştiul, care este un hub destul de important, cu deschideri mari (în domeniul transportului aerian, n.red.)”, a arătat Ţigănaş.

De altfel FRB a avut la Munchen o prezentare video, în care a ilustrat cum ar putea arăta sejurul unui turist străin la Cluj, cu ocazia Europeanului de baschet.

_FIBA2017_WELCOME CLUJ_ from Laviniu Lazar on Vimeo.

Capacitatea hotelurilor

Un alt lucru la care oficialii FIBA au fost foarte atenţi îl reprezintă hotelurile din oraş, în special pentru găzduirea echipelor, un element care nu trebuie neglijat fiind faptul că baschetbaliştii sunt în general sportivi foarte înalţi pentru care pot fi necesare anumite adaptări ale facilităţilor.


„Organizarea Europeanului la Cluj va aduce beneficii economiei locale, pentru că vor veni foarte mulţi fani care se vor caza, vor mânca şi se vor distra în locuri din oraş”, a declarat Horia Păun, preşedintele Federaţiei Române de Baschet.

Impresionaţi de publicul clujean

Atractivitatea oraşului dar şi apetenţa publicului clujean pentru baschet au fost alte lucruri care au fost luate în vizor de forul european.

„Meciul România – Bosnia a avut cel mai bun rating la nivel european şi asta a contat mult în decizie”, a declarat Mircea Cristescu, vicepreşedintele clubului de baschet masculin „U” BT Cluj-Napoca.
Şerban Ţigănaş a subliniat că FIBA Europe şi-a luat toate măsurile de siguranţă întrucât forul devine partener în cadrul manifestării şi practic competiţia se desfăşoară sub umbrela sa.

"S-a lucrat în echipă"

Arhitectul s-a arătat impresionat atât de seriozitatea FRB în privinţa prezentării candidaturii cât şi de spiritul de echipă manifestat în cadrul delegaţiei. El a precizat că atât concurenţa care pare să existe uneori între Bucureşti şi Cluj, precum şi rivalităţile politice dintre foştii premieri Emil Boc şi Victor Ponta nu şi-au făcut simiţă prezenţa.

„În baschet noi avem o vorbă, ‘cinci-ul’ e ca o mână, fiecare deget are rolul lui, chiar dacă degetul mare e numărul unu şi altul are aparent o importanţă mai mică, toate au contribuţia lor”, a declarat la rându-i Mircea Cristescu.

Amintim, România va organiza în 2017, în Sala Polivalentă din Cluj, meciurile dintr-o grupă de şase echipe din cadrul Campionatului European de Baschet masculin. Jocurile grupelor celelalte se vor desfăşura în Israel, Finlanda şi Turcia, care găzduieşte şi faza finală a competiţiei.

Cea mai mare Sală din România

Sala Polivalentă din Cluj este cea mai mare de acest tip din România şi a fost inaugurată în octombrie 2014, în urma unei investiţii de aproximativ 70 de milioane de lei, din bugetul Primăriei Cluj-Napoca.

Construcţia a fost realizată de firma CON-A din Sibiu, în timp ce proiectarea tehnică a fost efectuată de Dico&Ţigănaş, compania care a proiectat şi stadionul Cluj Arena din vecinătate.

Polivalenta este omologată pentru baschet, volei şi handbal, dar şi prentru box, arte marţiale, gimnastică, karate, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton.

Capacitatea sălii oscilează între 6.100 de locuri -  hochei şi până la 9.700 de locuri  - box. Pentru sporturile la care e de aşteptat să fie utilizată cel mai des, baschet, handbal, volei, tenis capacitatea este de 7.200 de locuri. Pentru concerte, capacitatea oscilează între 8.000 - 10.000 de locuri.

Suprafaţa totală a imobilului este de 38.410 metri pătraţi, incluzând şi un parking de 443 de locuri.

Ca elemente speciale sala dispune de sistem de preluare a apelor pluviale şi de reutilizare a lor la grupurile sanitare, sistem de încălzire a apei cu panouri solare, sistem fotovoltaic grid-interactiv - asigură necesarul de energie electrică în situaţii critice şi de cubul media instalat in sală, cu patru ecrane de mari dimensiuni, pe care pot fi transmise în timp real imagini.
 

FOTO Cea mai mare Sală Polivalentă din România a fost deschisă la Cluj. A fost ridicată în peste 260.000 de ore cu 70 de miloane de lei

Cluj - Napoca va găzdui o grupă din cadrul Campionatul European de Baschet Masculin din 2017

Explicaţia unei fotografii controversate. Ce căuta Victor Ponta în delegaţia care a adus României organizarea unei grupe a Campionatului European de Baschet 2017

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite