Ce au reclamat la primărie clujenii deranjaţi că pe strada lor stau cetăţeni din Sri Lanka: „Trebuie modificată destinaţia imobilului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-o casă de pe strada Lăpuşului s-au mutat 22 de sri-lankezi care muncesc la un restaurant din centrul Clujului. FOTO: Actual de Cluj
Într-o casă de pe strada Lăpuşului s-au mutat 22 de sri-lankezi care muncesc la un restaurant din centrul Clujului. FOTO: Actual de Cluj

Locuitorii de pe strada Lăpuşului din Cluj-Napoca, unde s-au mutat în noiembrie anul trecut 22 de sri-lankezi, au făcut mai multe petiţii şi reclamaţii către autorităţile statului. Într-una dintre acestea, adresată Primăriei, se reclamă faptul că într-o zonă de locuinţe unifamiliale, în imobilul vizat de sesizare trăiesc prea mulţi oameni.

Liniştea locatarilor de pe strada Lăpuşului, din selectul cartier clujean Gruia, a fost „tulburată” de mutarea aici, în noiembrie 2019, a unui număr de 22 de sri-lankezi. 13 dintre vecinii de pe strada cu vile somptuoase şi maşini scumpe la scară au făcut o reclamaţii şi petiţii la mai multe instituţii ale statului.

„Brusc au chemat Poliţia, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă”, a precizat reprezentantul firmei care i-a recrutat. Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Oficiul Român pentru Imigrări, Poliţie şi SRI sunt câteva dintre instituţiile sesizate.

Primăria a precizat, într-o adresă trimisă pentru „Adevărul”, că în sesizarea trimisă instituţiei se arăta: 

„La adresa Str. Lăpuşului nr. 22 locuieşte un număr mare de muncitori, iar acest fapt nu este permis, deoarece imobilul se află, conform Planului Urbanistic General în zonă cu  locuinţe cu regim redus de înălţime, respectiv predominant unifamiliale, iar cazarea unui număr mare  de persoane necesită modificarea destinaţiei imobilului prin obţinerea unei autorizaţii de construire, implicit şi a acordului vecinilor.”

De asemenea „A fost făcută menţiunea că, în situaţia în care muncitorilor le-a fost pus la dispoziţie imobilul ca ,,locuinţă de serviciu” acest fapt necesită o anumită suprafaţă raportată la numărul de locuitori, suprafaţă pe care imobilul nu o are” - susţine Primăria. 

Locatar de pe Lăpuşului: „peste 50% din clădire este construită ilegal!”

Vasile, unul dintre locatarii de pe strada Lăpuşului, a precizat pentru „Adevărul” că motivele pentru care s-au făcut mai multe sesizări la autorităţile publice nu ţin de culoarea pielii noilor vecini: 

„În acea clădire a funcţionat ILEGAL - fără nici o Autorizaţie legală ( în baza Normelor de funcţionare existente în România ), timp de aproape o decadă o Grădiniţă: Kindergarten. Deoarece proprietarul clădirii nu putut să furnizeze actele legale pentru a se obţine o autorizare, mai pe şleau peste 50% din clădire este construită ilegal! O simplă verificare a datelor la Cartea Funciara şi Primăria Cluj-Napoca lămurea pe deplin care este în fapt problema: instituţiile abilitate ale României nu-şi fac treaba nici în acest moment!”.

Din acest motiv grădiniţa a fost mutată într-un alt cartier, spune clujeanul, iar clădirea a ajuns „fără acte de construcţie” în posesia celui care le oferă cazare celor 22 de muncitori.

Locatarul de pe Lăpuşului mai susţine că în „În PUG - ul actualizat pe aceasta strada nu pot funcţiona Hostesuri sau Hoteluri!” şi susţine că cei care locuiesc în clădirea respectivă îşi riscă viaţă:

„Treizeci de oameni într-o clădire fără documente legale pentru întreaga construcţie înseamnă curând un nou caz „Colectiv”!” 

Răspunsul Primăriei

Primăria le-a răspuns: „schimbarea de destinaţie fără modificări constructive nu necesită obţinerea în prealabil a autorizaţiei de construire. Asigurarea spaţiului de cazare pentru proprii angajaţi nu reprezintă o activitate comercială care necesită autorizaţie din partea autorităţii administraţiei publice locale, în conformitate cu prevederile OG nr. 99/2000 republicată privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă şi ale HCL nr. 851/2017, privind aprobarea Regulamentului de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă pe raza municipiului Cluj-Napoca”. 

Emil Boc a condamnat, la un post de radio, lipsa de toleranţă şi a precizat că „cei implicaţi nu au cerut sprijinul municipalităţii”: „Dacă cineva ne va cere sprijinul, evident că o vom face. Nu ne oprim la aşa ceva. Evident că partea care ţine de contracte de muncă, de verificarea legalităţii este o chestiune normală, ca în orice stat, nu discutăm partea de legalitate, parte de toleranţă, de comunitate care este închegată trebuie să fie păstrată şi, din acest punct de vedere, ne vom exercita rolul de mediator”. Locatarul de pe Lăpuşului spune că este „nesimţire sa comentezi un caz despre care nu ştii nimic” şi arată că Primăria Cluj Napoca nu a răspuns la petiţie încă de anul trecut. 

Citeşte şi

Clujean de pe strada unde s-au mutat 22 de sri-lankezi: „Nimeni nu are nimic cu ei!“ De ce se tem totuşi oamenii

Clujeni cu Porsche la scară se revoltă din cauza muncitorilor din Sri Lanka: „Domnii au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux”

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite