Care sunt cei patru paşi de urmat imediat în cazul unui accident rutier cu victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce trebuie să faci atunci când treci pe lângă un accident rutier. FOTO: Danuţ Zuzeac
Ce trebuie să faci atunci când treci pe lângă un accident rutier. FOTO: Danuţ Zuzeac

România deţine tristul record de a fi ţara cu cel mai mare număr de decese rutiere din UE. În 2015, au fost 95 de de persoane decedate în accidente rutiere la fiecare milion de locuitori. Specialiştii de la Crucea Roşie România susţin că sunt patru paşi pe care trebuie să-i urmaţi în cazul în care treceţi pe lângă un accident rutier cu victime.

România şi Bulgaria sunt ţările cu cel mai mare numar de decese rutiere, aproape dublu faţă de media înregistrata la nivelul Uniunii Europene (UE), conform statisticilor pentru 2015 publicate de Comisia Europeana (CE). Anul trecut, Romania a raportat o rata de 95 de de persoane decedate in accidente rutiere la fiecare milion de locuitori, mult mai mare fata de media de 51,5 decese înregistrată la nivelul UE. 

În cazul accidentelor grave este esenţial ca primul ajutor să se dea cât mai repede posibil. Crucea Roşie România vorbeşte despre patru paşi în acordarea primului ajutor pe care trebuie să-i cunoaştem. 

Patru paşi pentru viaţă

Situaţiile în care este necesar primul ajutor pot fi foarte diferite, dar cel care acorda primul ajutor va trebui sa urmeze patru paşi, indiferent de situaţie, se arată pe siteul instituţiei. 


Cei patru pasi importanţi sunt:

1 Luarea măsurilor de siguranţă.

2 Evaluarea stării victimei.

3 Solicitarea ajutorului.

4 Asigurarea primului ajutor.

Luarea măsurilor de siguranţă

În ceea ce priveşte primul pas, luarea măsurilor de siguranţă este necesar să:

-  Evaluaţi situaţia şi verificaţi dacă exista pericole potenţiale (de exemplu trafic, incendiu, electricitate etc.) 

-  Nu vă apropiaţi de locul accidentului decât atunci când sunteţi sigur că viaţa nu vă este pusă în pericol.

-  Încercaţi să înlăturaţi pericolele la care sunt expuse victima şi cei din jur.

-  Dacă nu sunteţi în siguranţă, contactaţi serviciile de urgenţă.  

-  Asteptaţi la distanţă sigură, pana la sosirea ajutorului calificat.

Cel care ofera primul ajutor în caz de accident trebuie să ţină cont de următoarele indicaţii:

Respectaţi întotdeauna Codul Rutier.

Reduceţi treptat viteza şi să nu franaţi brusc pe masura ce vă apropiati de locul accidentului rutier.

Opriţi masina într-un loc sigur, pe banda de refugiu, pe marginea drumului sau în afara lui.

Puneţi-va vesta reflectorizantă.

Folositi semne de avertizare (precum triunghiul reflectorizant), pentru avertizarea celor care se apropie de locul accidentului.

Nu incercaţi să traversati o autostradă.

Fiţi atent la cablurile electrice de pe jos şi asigurati-va ca nimeni nu se apropie de aceste cabluri şi că nu sunt atinse.

Incercati să preveniti un posibil incendiu, oprind contactul electric din vehiculele implicate în accident şi nelasand pe nimeni sa fumeze în imediata apropiere.

Aveti în vedere faptul că airbag-urile care nu s-au activat, se pot umfla brusc.

Încercati să imobilizati vehiculele accidentate, tragând frânele de mână.

Scoaterea de urgenţă a victimei

Crucea Roşie precizează “ca regulă generală, nu ar trebui să miscaţi victima din locul accidentului, decât dacă pericolul este iminent şi nu poate fi controlat, dacă nu se pot lua masuri de siguranta şi numai dacă nu va expuneti niciunui pericol. Daca este necesar, mutaţi victima în cel mai apropiat loc sigur. Daca victima este conştientă, explicaţi-i ce veţi face şi rugaţi-o să coopereze. Dacă este posibil, imobilizati gâtul victimei în timpul deplasării. Rotiţi cât mai putin posibil gâtul, capul şi corpul victimei.

Incercati să aplicati tehnicile corecte, chiar daca deplasarea victimei este prioritatea numarul unu.

Protejaţi victima de frig sau caldură, dar deplasati-o doar dacă a stat prea mult în frig şi daca acest fapt poate avea urmari grave. Acoperiti victima cu o haină sau o patură pentru a o proteja de frig. Puteti folosi şi o patura termoizolanta.

Pentru a proteja victima de caldură, faceţi umbra cu o jacheta, pătura sau umbrela sau pur si simplu asezati-va în asa fel incat să faceti umbra cu propriul corp.”

Ridicarea Rautek

În continuare este prezentată tehnica de ridicare Rautek:

•    Asezaţi braţele victimei de-a lungul trunchiului său.

•    Ingenuncheati în spatele capului victimei. Treceti o mână sub gatul victimei şi pe cealalta o asezati între omoplati. Ridicaţi-i cu grija capul şi umerii si apropiati-va.

•    Ridicati spatele victimei în pozitie sezand. Sprijiniti-i umerii.

•    Treceţi ambele maini pe sub subsuorile victimei şi apucati-i un antebraţ. Tineti-o strans de antebrat cu o mana şi de incheietura mainii cu cealalta.

•    Ridicaţi-vă pe vine, fără să dati drumul bratului victimei. Victima se afla acum între picioarele dumneavoastra. Apasaţi bine mâna victimei pe pieptul acesteia.

•    Ridicati-va cu spatele drept şi trageţi victima în sus. Mergeti cu spatele, târând victima. Fiţi atent la obstacolele din spate.

•    Exista şi alte tehnici de mutare a victimelor.

Citeşte şi

VIDEO Accident la Cluj: a intrat cu BMW-ul în benzinărie

Accident mortal în Cluj. De Bobotează, trei oameni au murit şi doi sunt grav răniţi după ce maşina în care se aflau a intrat într-un autocar

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite