Cadourile ideale de Sărbători pe care le poţi cumpăra de la afacerile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că vorbim despre un vin bun, un articol de vestimentaţie sau un obiect personalizat, toate pot fi cumpărate de la afaceri locale, de pe strada ta. Experţii consultaţi de „Adevărul” vă dau câteva sfaturi în acest sens.

Cu un vin bun nu dai niciodată greş când e vorba de cadouri, astfel că l-am întrebat pe Casian Popa, expert în vinuri şi cadrul didactic la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) ce tipuri de vin recomandă, având în vedere criza medicală prin care trecem, dar şi nevoia de a sprijini producătorii locali.  

„De Sărbători, n-ar trebui să ne lipsească din case un vin roşu. Deoarece e pandemie şi mobilitatea ne este mult redusă, recomand un vin cu o concentraţie de alcool mai mică decât de obicei, aş zice maximum 13,5% alcool. Un vin corpolent este prea mult în această perioadă. Recomand Feteasca neagră, care este mai delicată, mai blândă. Eventual un cupaj cu Merlot sau cu Cabernet. Vinul roşu merge foarte bine având în vedere că în această perioadă se merge pe bucătăria românească care nu e tocmai lejeră. 

Pentru doamne, recomand un vin alb, o fetească românească să le aducă aminte de vară, de zilele plăcute. Vinul alb merge foarte bine cu carnea albă. 

Spumantele româneşti, la fel de bune precum şampania 

Pentru desert, recomand acum un vin mai puţin un dulce, aş merge pe maxim demidulce. Nu mai recomand vinuri dulci, deoarece de obicei sunt proaste. Un vin demidulce de calitate merge la desert. 

Indiferent că alegeţi un vin roşu sau alb, important e să-l consumaţi cu moderaţie, un pahar la o masă”, detaliază Popa. 

Spumantele fiind „vedetele” băuturilor de Revelion, Popa spune că nu trebuie să mergem pe şampaniile franţuzeşti scumpe deoarece „spumantele româneşti sunt absolut fabuloase. Chiar dacă din punct de vedere al tehnologiei sunt comparabile cu şampaniile franţuzeşti, preţul este de 3 ori mai mic.”

Expertul spune că „spumantul este singura băutură care se poate nea oricând. Noi asciem şampanie cu evenimentele deosebite, dar de fapt se poate bea oricând. Nu recomand ca la masa de Revelion să se înmoaie pişcotul în şampanie, cum văd că se practică în anumite familii”.  

Eşarfa, cadoul cu care nu dai greş niciodată 

Articolele vestimentare de calitate nu găsiţi doar în mall-uri importante din alte ţări. Există alternativa designerilor locali. Articolele vestimentare esenţiale nu sunt potrivite pentru a fi făcute cadou de sărbători, este de părere designerul clujean Gina Butiuc: „Nu cumperi o rochie sau un palton pentru că trebuie probate, trebuie să cunoşti gusturile celui căruia îi faci cadoul respectiv.  De sărbători, recomand accesoriile”.

La femei, cadoul cu care nu dai greş niciodată este eşarfa: „Nu se demodează niciodată şi poate schimba orice ţinută, practic putând fi purtată în toate sezoanele. În plus, eşarfa este potrivită  şi pentru iubită, dar şi pentru alte femei din familie, colege de serviciu sau partenere de afaceri. Eşarfa trebuie să fie dintr-un material de calitate, mătase, caşmir. Eu recomand pentru eşarfe imprimeuri florale care plac majorităţii femeilor;  culorile să fie plăcute, vii, care de asemenea plac majorităţii femeilor. Chiar dacă se îmbracă standard, mai monoton, prin eşarfă aduc un plus de feminitate ţinutei.”  

Alte accesorii vestimentare recomandat de Gina Butiuc sunt cordoanele şi curelele. Bijuteriile se fac cadou doar dacă sunt oferite unor persoane apropiate cărora le cunoaştem gusturile, spune Butiuc.

„Articolele de lenjerie couture se pot face cadou iubitelor sau soţiilor”, detaliază designerul.

Cadouri pentru bărbaţi: cravate, batiste, ascoturi 

Şi la bărbaţi, cadourile recomandate de Gina Butiuc sunt accesoriile vestimentare precum: „Seturi batiste de buzunar cu cravată, batista de buzunar cu ascot, batistă de buzunar cu butoni sau papion cu batistă de buzunar. Există o varietate fantastică de combinaţii. Tendinţa la aceste seturi este de a alege şi imprimeuri mai evidente, de exemplu, paisley,  sau chiar imprimeuri florale, dar bine proporţionate, imprimeuri clasice, carouri, puncte, buline, linii sunt foarte în vogă şi vor rămâne. Batista nu trebuie să fie din acelaşi material sau să aibă aceeaşi culoare cu cravata sau ascotul, ci din materiale diferite, dar între ele trebuie să existe o potrivire subtilă fie în ceea ce priveşte imprimeul sau cromatic.

De asemenea, recomand eşarfe din caşmir sau  chiar din mătase. La eşarfe, majoritatea bărbaţilor preferă nuanţe mai discrete, mai clasice, nu extrem de vii, dar totuşi să fie culori. De evitat sunt eşarfele negre, gri tern; pot să fie nuanţe calde, de maro de pământ, combinaţii de verde, albastru. Noi oferim set de 7 batiste de buzunar pentru fiecare zi a săptămânii.” 

Papioanele sunt recomandate, atunci când ştim că bărbatul poartă un astfel de accesoriu, spune designerul. 

Cadouri pentru copii: „ne concentrăm pe ceea ce îi bucură”

„Dacă ne e vorba să oferim un articol vestimentar pentru copii, ar trebui să ne gândim în primul rând la ceea ce îi bucură. Părinţii sunt tentanţi să cumpere articole vestimentare prin prisma propriilor păreri, ce cred ei că e practic şi utile. Ar trebui să ne gândim la ce le place, la ce îi bucură. Desigur, acel ceva poate fi util şi folositor.  De exemplu, eu am creat de sărbători, o mini-colecţie de sarafane, rochiţe , şi o fustiţa tutu cu beculeţe”, spune Butiuc. Pentru băieţi, designerul recomandă accesorii „şmechere, până la 8-9 ani copiii sunt atraşi de accesorii inspirate din vestimentaţia adulţilor. Ceea ce mi se cere foarte mult sunt şepcile „Piky bliders”, spune designerul.  

„Trimite o poză şi de aici preluăm noi” 

Pe multe liste de cadouri de sărbători se află obiectele personalizate. Cele mai căutate astfel de cadouri sunt evident, podoabele de brad, de la globuri personalizate, la obiecte de decor cu tematică de Crăciun.

„Pe locul doi sunt cutiile de cadou şi felicitările personalizate, iar pe trei fotografiile sau mesaje personale imprimate sau gravate pe diverse suprafeţe sau în diferite materiale - lemn, plută, piele, plexiglas, ceramică, cauciuc etc. De asemenea, o categorie aparte este printarea de jucării şi decoraţiuni 3D din materiale precum: răşină, amidon de porumb, PA (Nylon), PC (Policarbonat), TPU (flexibil), sau materiale cu diverse inserţii de metal, marmură, carbon, fibră de sticlă”, precizează Ioan Câmpean, de la MakersCafe Cluj, un centru multifuncţional pentru proiectare şi design personalizat 2D & 3D, printare 3D, gravură şi tăiere laser.

Avantajul unui astfel de cadou este că îţi poţi crea singur obiectul: de la machete şi prototipuri care mai de care mai SF, până la obiecte funcţionale (plăcuţe cu numele străzii şi numărul casei / apartamentului, casete luminoase pentru firme, piese de arhitectură, inginerie) şi decorative (tablouri, bijuterii, piese de fashion şi design), precum şi tot felul de cadouri inedite cu mesaje personale gravate pe ele.

„Ai găsit un obiect, o idee interesantă de cadou pe internet, dar habar nu ai cum s-ar putea face? Nu-i bai, ne trimiţi nouă linkul sau poza, iar de acolo încolo preluăm noi! Glumesc, nu e chiar aşa de rapid, dar da, putem face aproape orice dacă avem o poză sau o schiţă de model. Nu trebuie să fii expert la desene tehnice, sau să ne livrezi tu macheta, le facem noi la indicaţiile tale. Desigur, avem şi clienţi care ne livrează grafica 3D la milimetru, în special firmele - o altă categorie de clienţi extrem de inventivi în perioada sărbătorilor”, spune  Câmpean.

Vă mai recomandăm 

Nutriţionistul Nicolae Hâncu: cum să mâncăm ca să ne bucurăm din plin de sărbători fără riscuri pentru sănătate

Cel mai respectat nutriţionist din ţară:„Medicina nu are metode specifice de tratare a COVID-19. Alimentaţia e o armă redutabilă în aceste circumstanţe”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite