Cum stăm departe de magazinele online false în luna cadourilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

A sosit luna cadourilor, iar în pragul uneia dintre cele mai aşteptate sărbători ale anului, oamenii încep să facă cumpărături pentru a-i surprinde pe cei dragi cu fel şi fel de cadouri.

Cu toate acestea, ţinând cont că anul 2020 nu s-a terminat şi pandemia COVID-19 nu prezintă semne că s-ar încheia prea curând, vom avea un Crăciun diferit de oricare altul şi, pentru a ne menţine în siguranţă, probabil că mulţi dintre noi vom prefera să ne facem cumpărăturile online, nu în magazinele fizice. 

Amer Owaida, security writer al ESET, a scris un articol pe blog,  pentru a face experienţa de cumpărături cât mai sigură de Crăciun, oferind câteva sfaturi simple care te pot menţine în siguranţă în timpul sesiunilor de shopping online. 

În continuare citeşte cele mai importante recomandări pentru ”cumpărături fericite”:

1. Cumpăraţi din magazine online de încredere

Ca în orice sezon în care creşte activitatea cumpărătorilor, escrocii creează pieţe online frauduloase pentru a atrage victimele nebănuitoare şi a sustrage din conturile acestora sume considerabile. Pentru a evita riscul de a cădea într-o astfel de capcană, ar trebui să vă orientaţi către magazine de renume care au o experienţă ce poate fi oricând verificată şi deţin recenzii bune în rândul clienţilor. 

2. Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că aşa este

În acest sezon festiv, escrocheriile mizează pe ideea că nimeni nu poate rezista unui preţ extrem de competitiv. Cu toate acestea, ar trebui să vă puneţi semne de întrebare când un  brand de lux sau un gigant de tehnologie îşi vinde produsele la preţuri incredibil de reduse; în aceste cazuri, cel mai probabil aveţi de-a face cu o înşelătorie. Aşadar, asiguraţi-vă că evitaţi astfel de achiziţii suspecte - mai ales dacă provin de la un furnizor necunoscut.

3. Cumpăraţi numai de pe site-uri care utilizează criptarea (HTTPS)

Când căutaţi cadouri online şi găsiţi, în cele din urmă, un magazin din care doriţi să îl achiziţionaţi, verificaţi mai întâi dacă site-ul magazinului online utilizează criptarea. Aceasta este semnalată cu sigla unui lacăt mic în bara de adrese a browserului dvs. şi o adresă web începând cu „https://”. Acest tip de criptare vă asigură de faptul că datele sensibile, cum ar fi credenţialele contului, nu vor fi trimise ca text, adăugând un strat suplimentar de protecţie, indiferent dacă sunteţi conectat la Wi-Fi-ul securizat de acasă sau o reţea Wi-Fi publică. Toate magazinele online legitime vor utiliza această criptare; fiţi conştient, totuşi, că infractorii cibernetici se adaptează repede, iar diferite site-uri web frauduloase folosesc deja la rândul lor criptarea.

4. Utilizaţi software de securitate de încredere, care include protecţie la navigarea pe web

În timp ce faceţi cumpărături online, una dintre cele mai bune măsuri de securitate pe care le puteţi lua este să utilizaţi o soluţie de securitate de renume, complet dotată. Acestea includ, de obicei, funcţii precum blocarea site-urilor web necunoscute, oferirea de protecţie împotriva majorităţii tipurilor de atacuri şi chiar protecţie pentru plăţile şi tranzacţiile online.

5. Luaţi-vă timp să vă gândiţi înainte de a cumpăra ceva sau furniza informaţii personale

Înainte de a cumpăra ceva, analizaţi atent ce veţi cumpăra, din ce sursă şi ce fel de informaţii vă sunt solicitate, până la completarea procesului de achiziţie. Dacă vă decideţi să mergeţi mai departe, uitaţi-vă la datele pe care le solicită furnizorul, completaţi doar informaţiile necesare şi lăsaţi câmpurile opţionale goale, deoarece toate aceste date pot oricând să ajungă în mâinile greşite, în cazul unei breşe de date, spre exemplu.

6. Nu faceţi cumpărături online printr-un hotspot; utilizaţi numai conexiuni securizate

Deşi poate fi tentant să faceţi cumpărături în timp ce aşteptaţi să vă fie livrată o comandă takeaway sau câtă vreme aşteptaţi alimentarea maşinii la benzinărie, ar trebui să eviţi shopping-ul online cu dispozitivul conectat la un Wi-Fi public. Astfel de reţele sunt vizate în mod frecvent de infractorii cibernetici care ar putea încerca să vă compromită dispozitivul sau să pună mâna pe traficul  pe internet. O idee mai bună ar fi să vă folosiţi datele mobile ... şi dacă nu puteţi evita conectarea la reţele publice, cel puţin utilizaţi o reţea privată virtuală (VPN) pentru a vă cripta traficul.

7. Verificaţi extrasul de cont şi contactaţi magazinul sau furnizorul cardului de credit dacă observaţi ceva suspect

După ce efectuaţi o achiziţie, vă recomandăm să verificaţi soldul contului pentru a vă asigura că totul este în regulă şi că preţul pe care l-aţi plătit pentru produs corespunde cu preţul exprimat iniţial. Spre exemplu, dacă remarcaţi că suma retrasă de pe card este mai mare decât ar fi trebuit sau depistaţi activităţi neobişnuite, ar trebui să contactaţi imediat banca la care sunteţi client şi să blocaţi, eventual, cardul până când găsiţi o remediere a problemei.

Ideea principală este că poţi face cumpărături online şi să găseşti oferte bune fără aţi asuma riscuri inutile. Tot ce trebuie să faci este să respectaţi câteva practici de securitate esenţiale şi să fii prudent în faţa semnelor unor capcane întinse de infractorii cibernetici.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite