Aquaparkul de la Băile Someşeni, pe masa consilierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazinele părăsite vor fi transformate în aqualand Foto: Mihai Bacalu
Bazinele părăsite vor fi transformate în aqualand Foto: Mihai Bacalu

Proprietarii staţiunii încearcă să demareze în sfârşit proiectul de reamenajer a băilor. Încremenite la nivelul anului 1989, băile termale din Someşeni ar putea să iasă în sfârşit din mizerie

Proiectul privind modernizarea complexului turistic ajunge mâine pe masa consilierilor. Aleşii clujenilor sunt chemaţi, chiar în deschiderea şedinţei, să avizeze planul urbanistic zonal şi de detaliu al Băilor Someşeni. Proiectul, întocmit de SC Triarh SRL, având ca beneficiar SC Băile Someşeni SRL vizează reabilitarea şi modernizarea băilor termale, bazinele exterioare, un aquapark, un hotel, staţiune turistică, servicii şi amenajări exterioare. Proiectul necesită fonduri de circa 40 milioane euro.

Aquapark lângă mlaştina naturală

Potrivit proiectului, băile termale şi de agrement vor ocupa o suprafaţă de 5 hectare, unitatea balneară de tratament se va întinde pe alte 7 hectare, centrul de cercetare, tratamentşi recuperare va ocupa alte aproape 4 hectare. Este prevăzută şi protecţia ecosistemului - o mlaştină de peste opt hectare. Aquaparkul are prevăzută o suprafaţă de 1,5 hectare.

Avocata Maria Gidro Stanca, una din moştenitoarele medicului Dominic Stanca, cel care a construit băile în urmă cu circa şase decenii, deţine acum o treime din teren. Ea ne-a declarat că proirctul urmează paşi mărunţi spre realizare. „La început am avut problemele cu terenurile. Acum ne izbim de criză, pentru procurare de fonduri”, a spus aceasta. Maria Gidro Stanca ne-a mai declarat că investitorii au înregistrat proiectul pentru accesarea de fonduri europene, pe măsura de dezvoltare a turismului balnear, înainte ca aceasta să fie epuizată.

Coadă la izvoarele pentru rinichi

La faţa locului stiuaţia este destul de tristă. În ciuda venirii primăverii şi a înverzirii sălciilor, singurele vieţuitoare care mai păzesc zona sunt broaştele şi un stol de raţe sălbatice. În zona cu izvoarele balneare este în permanenţă aglomeraţie, în special la sursa de apă pentru tratamentul de rinichi, chiar dacă instalaţiile sunt ruginite. Cristina Rus, este una dintre cei care aşteaptau astăzi la coada din faţa sursei. Apa se prelinge cu zgârcenie pe o ţeavă de scurgere. Chiar dacă nu a mai fost de multă vreme controlată calitatea apei, localnicii se tratează cu încredere. „Mi-a spus medicul Lucan că trebuie să mă taie, pentru scoaterea pietrelor. Mai încerc cu apă, sper să scap de cuţit”, spune Cristina Rus.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite