Aplicaţia care va revoluţiona circulaţia în România: GPS-ul care te fereşte de gropi şi de blocajele din trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O aplicaţie inedită pentru smartphone-uri, care îi va informa pe şoferii români, în timp real, asupra ambuteiajelor sau a lucrărilor de pe şosele va fi lansată, într-o lună, de o firmă din Cluj.

Câţiva specialişti în hărţi electronice din Cluj Napoca vor să revoluţioneze modul în care se circulă pe drumurile din România, cu proiectul „Scurtătura”, care se va lansa într-o lună. Este vorba despre o aplicaţie care se va putea descărca de pe internet pe telefoanele inteligente, ca un GPS.

Avantajul este că şoferii vor şti, în fiecare minut, ce drumuri să evite din cauza gropilor, cât de aglomerate sunt şoselele şi unde sunt incidente în trafic.

Cum funcţionează

„Aplicaţia va putea fi descărcată gratuit de pe www.scurtatura.ro. Sistemul se bazează pe o comunicare bipolară. Şoferii vor primi de la un server informaţii despre trafic, starea drumurilor. Telefoanele, conectate la internet, vor comunica serverului poziţia şi viteza de deplasare a maşinii. De exemplu, dacă sunt gropi, acest lucru care se va afla pe baza unui senzor din telefoanele mobile, care detectează vibraţiile”, explică Josef Kuszalik, directorul Micromapper, firma care dezvoltă noua aplicaţie.

Specialistul a mai precizat că, pe baza informaţiilor primite de la utilizatori, soft-ul întocmeşte statistici privind cele mai rapide trasee de urmat, în funcţie de ora la care se face călătoria, şi care sunt cele mai bune drumuri. „La început, aplicaţia va fi folosită ca GPS normal, până când se va ajunge la un număr critic de utilizatori, de circa 100.000 de persoane. Noi estimăm că se va întâmpla anul acesta, fiind o aplicaţie gratuită. Acest număr de utilizatori e necesar pentru a furniza datele necesare pentru ca serverul să poată face calculele pe drumurile din ţară şi pentru a furniza date în timp real”, mai spune Josef Kuszalik.

GPS cu dispecerat

Sistemul va dispune de un dispecerat care va anunţa, la minut, incidentele din trafic şi străzile care sunt în reparaţie sau închise.

„Pe telefon, se introduce o adresa sau un punct de destinaţie, apoi se face traseul, ţinând cont de datele de pe server. Vom avea operatori, care vor lua date din diferite surse. De exemplu, de la primării vom afla care sunt străzile în lucru, iar de la Poliţie, dacă şi unde sunt accidente. Informaţiile şi statisticile vor fi actualizate din zece în zece  minute”, explică Josef Kuszalik.

Hartă de 500.000 de euro

Specialiştii clujeni mai lucrează, din 2001, la o hartă digitală navigabilă a României. Partea de soft a proiectului aparţine unei firme-partenere din Ungaria. Cu o investiţie de circa 500.000 de euro, clujenii au reuşit să facă o hartă completă a României.

„Spre deosebire de Google Earth, detaliile noastre sunt mult mai bogate, în sensul că sunt menţionate pe toate punctele de interes, cum ar fi şcolile, hotelurile, spitalele, instituţiile administrative. Detaliile merg până la numărul de locuitori dintr-o scară de bloc”, a susţinut directorul firmei. Această hartă a fost folosită pentru mai multe aplicaţii, una dintre ele fiind proiectul „scurtatura.ro”. 

Firma a obţinut chiar şi o finanţare europeană în valoare de 138.800 de lei, pentru a realiza 12 hărţi interactive ale staţiunilor turistice din Regiunea Nord-Vest. Acest plan poate fi accesat pe site-ul www.harta-turistica.ro. 

Vă recomandăm şi:

Aplicaţia Shazam vine pe Windows Phone 8

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite