Apartamentele din Cluj-Napoca, mai ieftine cu 8,3% decât anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile apartamentelor au scăzut faţă de anul trecut. FOTO:  Adevărul
Preţurile apartamentelor au scăzut faţă de anul trecut. FOTO:  Adevărul

Apartamentele din Cluj-Napoca sunt cu 8,3% mai ieftine decât în primăvara lui 2013, dar preţurile au crescut faţă de primele luni ale anului. Proprietarii cer 895 de euro pe metru pătrat pentru apartamentele scoase la vânzare.

Conform Imobiliare.ro, în momentul de faţă, diferenţa de preţ faţă de perioada similară a anului trecut se situează sub 5% în toate marile oraşe ale ţării. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, apartamentele scoase la vânzare la nivel naţional s-au scumpit pentru a treia lună consecutiv; în martie 2014, avansul a ajuns la o medie de 2,1% (faţă de un plus de 0,6% în ianuarie şi 1,8% în februarie), de la 919 euro pe metru pătrat util, până la un nivel de 938 de euro pe metru pătrat. Faţă de prima lună de primăvară a anului trecut, preţurile actuale sunt cu 2,1% mai mici (în scădere de la 958 de euro pe metru pătrat). După un trimestru întreg de scumpiri, diferenţa de preţ faţă de perioada similară din 2013 s-a îngustat considerabil, situându-se sub o marjă de 5% în toate marile oraşe ale ţării – pentru apartamentele noi şi vechi deopotrivă. Ba chiar mai mult decât atât: există categorii de apartamente unde pretenţiile proprietarilor sunt mai mari acum decât anul trecut.

Preţurile la Cluj-Napoca

În capitala Transilvaniei, Indicele Imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 895 de euro pe metru pătrat pentru apartamentele scoase la vânzare (noi şi vechi); această sumă este cu 3,8% mai mare decât cea consemnată în februarie (862 de euro pe metru pătrat) şi cu tot atât mai mică decât cea din martie 2013. Proprietarii de locuinţe vechi şi-au majorat pretenţiile cu 1% în ultima lună (de la 981 la 991 de euro pe metru pătrat), astfel că acestea sunt acum cu 0,8% mai ridicate decât anul trecut. Avansul înregistrat pe segmentul rezidenţial nou a fost de 5,6% (de la 764 la 807 euro pe metru pătrat), astfel că unităţile din ansamblurile rezidenţiale clujene sunt cu 8,3% mai ieftine decât în primăvara lui 2013.

Preţurile la Braşov

Oraşul de la poalele Tâmpei este singurul dintre cele cinci analizate în care preţurile s-au înscris pe o traiectorie descendentă luna trecută. La finele lui martie, suma medie solicitată pentru apartamentele aflate la vânzare în Braşov era, conform Imobiliare.ro, de 822 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 1,3% de la 833 de euro pe metru pătrat; diferenţa faţă de intervalul similar din 2013 este de 3,7%. Locuinţele vechi s-au ieftinit în perioada menţionată cu 0,5% (de la 827 la 823 de euro pe metru pătrat) şi se situează cu 2,8% sub nivelul consemnat în urmă cu 12 luni. Apartamentele nou-construite au cunoscut un declin mult mai abrupt în prima lună de primăvară din 2014 – 5,9%, de la 871 la 820 de euro pe metru pătrat; cu toate acestea, pe acest segment se poate observa cea mai mare diferenţă de preţ faţă de perioada similară din 2013, respectiv 11%.

Preţurile la Timişoara

În oraşul din vestul ţării, apartamentele nu doar că s-au scumpit în luna martie, dar preţurile solicitate la ora actuală de către vânzătorii de locuinţe noi şi vechi sunt mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în medie cu 3%, conform datelor Imobiliare.ro. La finele lui martie 2014, apartamentele scoase la vânzare în Timişoara erau cu 1,1% mai scumpe decât în februarie (acestea costau 814 euro pe metru pătrat, faţă de 805 euro pe metru pătrat) şi se situau cu 2,8% peste nivelul consemnat în 2013. Locuinţele vechi s-au apreciat cu 1,5% în ultima lună (de la 792 la 804 euro pe metru pătrat util), valoarea actuală fiind cu 2,9% mai mare decât cea din urmă cu 12 luni. Unităţile locative noi s-au ieftinit cu 0,8%, de la 883 la 876 de euro pe metru pătrat; chiar şi aşa însă, acestea sunt cu 4% mai scumpe decât anul trecut.

Citeşte şi

Paradox imobiliar la Cluj: apartamentele nu se vând, dar se scumpesc

Extremele pieţei rezidenţiale la Cluj: garsonieră de 17.000 de euro în Floreşti sau de 70.000 de euro în centru

Imobiliare: Cluj-Napoca este cel mai scump oraş din România

Piaţa imobiliară e în picaj, agenţiile au încasări mai mari. Vezi topul companiilor din Cluj

Cluj-Napoca, pe primul loc în ţară la scumpirea apartamentelor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite