Analist, despre meciul Boc-Drulă: „Nu rămânem cu nimic din asta. Cei mai mulţi români nu sunt deranjaţi de acest stil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc a avut mai multe episoade în care a folosit cuvinte grele la adresa adversarilor politici. La fel şi Cătălin Drulă este obişnuit din mediul ONG-istic să atace dur autorităţile. FOTO: Primăria Cluj-Napoca
Emil Boc a avut mai multe episoade în care a folosit cuvinte grele la adresa adversarilor politici. La fel şi Cătălin Drulă este obişnuit din mediul ONG-istic să atace dur autorităţile. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

„Mincinos“, „incompetent“, „hoţ“ sunt câteva dintre epitetele care au zburat săptămâna aceasta între primarul Emil Boc şi fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Analistul politic George Jiglău susţine că acest gen de dezbatere distrage atenţia de la subiectele de fond, la întrebări de genul „cine a avut replica mai bună?”. Stilul acesta de a face politică nu îi deranjează pe majoritatea românilor, mai crede analistul.

Schimbul de replici dintre primarul Emil Boc (PNL) şi fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR PLUS), a ajuns în faza unor acuzaţii extrem de dure care depăşesc o anumită limită a decenţei. 

„Adevărul” a discutat cu analistul politic George Jiglău, cercetător în cadrul Centrului pentru Studierea Democraţiei şi cadrul didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi Comunicare – Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca despre nivelul la care a ajuns dezbaterea politică în aceste zile.    


„Nu cred că e o degradare a dezbaterii politice, pentru că nu cred că vreodată am avut o calitate mai ridicată a discursului politic. Periodic avem episoade de acest gen. Suntem la un nivel bun acum, dacă ne amintim de replicile între Traian Băsescu şi Victor Ponta. Când era Traian Băsescu preşedinte sau în prim planul vieţii politice a fost o perioadă în care era o doză mare de colocvialitate în discursul politic”, a explicat Jiglău. 

Stilul Băsescu şi mediul ONG-istic

Jiglău îi analizează pe cei doi din perspectiva stilului politic pe care-l au.


Despre Emil Boc: „Nu pot nu să zic că nu e educat, este un politician educat şi are destule credenţiale academice ataşate şi pe bună dreptate, dar cariera lui politică a fost în bună măsură asociată lui Triana Băsescu şi cu perioadă în care se făcea politică cu acest gen de limbaj foarte polarizat şi conflictual. Emil Boc a mai avut episoade de genul acesta. El a arătat că nu ezită şi e capabil să ducă dispute politice de acest gen. Cred că electoratul cere într-o anumită măsură acest gen de comportament. De asemenea, el a arătat că e capabil să fie cât se poate de protocolar şi de intelectual în relaţie cu alţi politicieni”.  


Despre Cătălin Drulă: „El se află în campanie electorală în interiorul partidului şi trebuie să arate ce face USR, într-un context dificil pentru partid: <Noi suntem diferiţi, suntem altfel, ne batem cu politicienii vechi>. Emil Boc fiind unul dintre politicienii aflaţi pe prima scenă de multă vreme face parte din această clasă a politicienilor „vechi”. Atunci Drulă transmite mesajul: <Da, ne luăm cu ei de gât, facem ce putem să-i dăm la o parte şi să facem politică altfel>. În plus, Drulă nu vine dintr-o zonă care să ne creeze aşteptări foarte mari în ceea ce priveşte stilul. El vine din din lumea ong-istică, unde - jusitficat zic din perspectiva societăţii civile - militantismul şi critica inclusiv sub forme de genul ăsta la adresa politicienilor vechi sunt normale. Atitudinea asta lui nu-i este foarte străină, fiind tot timpul critic la adresa autorităţilor locale din perspectiva activităţii lui la Asociaţia Pro Infrastructura. El şi-a făcut un brand cu stilul acesta care a fost destul de eficient în a-l aduce în prim planul partidului.”  

„Cea mai mare a parte a românilor nu sunt deranjaţi” 

Jiglău intuieşte că marea majoritate a electoratului din România nu este deranjată de acest gen de discursuri: „Când vorbim despre electorat nu putem vorbi la singular, sunt unii care preferă acest stil, iar alţii îl resping. Cum intuiesc eu situaţia - şi aici e o speculaţie, nu mă bazez pe studii – cea mai mare a parte a românilor nu preferă acest discurs, dar nu sunt deranjaţi de el. Cine-l simpatiza deja pe Drulă sau clujenii care-l simpatizează pe Boc nu cred că vor avea vreo problemă cu acest tip de dezbatere, nu vor spune: <Nu mai votez cu el că a vorbit urât>. Poate că sunt unii cu aşteptări mai înalte de la politicieni, dar nu cred că sunt foarte mulţi”.  

Analistul crede că Iohannis a câştigat alegerile de două ori la preşedinţie în principal pentru că a fost candidatul anti-PSD - şi nu datorită unui alt stil de a face politică. „Pe de altă parte, avem exemplele lui Traian Băsescu şi Donald Trump, care au câştigat cu discursuri mai colocviale. Resortul din spatele succesului lor este nevoia de a fi autentic. Oamenii vor politicieni autentici, nu unii care să pară că vorbesc din turnul de fildeş sau din globul de sticlă şi cu care să se poată identifica mai uşor. Asta mai ales în cazul în care se merge pe un vot negativ”, spune cadrul didactic. 

El este de părere că majoritatea alegătorilor doresc ca liderii politici să-şi susţină punctul de vedere şi să-şi facă vocea auzită chiar folosind discursuri dure.  

„Nu rămânem cu nimic din toată povestea asta”

În ceea ce priveşte ce vor înţelege alegătorii din această dispută, George Jiglău spune: „Nu vor înţelege toţi acelaşi lucru, contează simpatiile care deja există. Cine îl simpatiza pe Emil Boc va zice: <Ce bine i-a zis-o>. Cine-l simpatizează pe Drulă va zice: <Ce bine că le-a zis-o. Ăsta e un lider adevărat că se ia de gât cu ei>. Şi tot aşa. Nu rămânem cu nimic neapărat din toată povestea asta. Va conta când se vor lua nişte decizii poate la nivelul USR-ului sau când vor fi alegeri la care vor participa cei doi. Dar nu foarte mult, pentru că vor fi alte episoade şi oamenii vor uita”. 

Jiglău consideră că din această dezbatere nu aflăm nimic despre ceea ce se întâmplă cu centura sau cu metroul, iar accentul se pune pe care dintre cei doi politicieni a avut replica mai bună. 

„Oricum se ceartă pe nişte chestii care sunt din trecut, situaţia este aşa cum e cu proiecte astea. Niciunul dintre ei n-a zis ce se poate face ca să fie mai bine sau să rămânem cu o aşteptare pentru a vedea care dintre ei a avut dreptate peste un an sau doi. Din nou, cred că vom uita cu toţii de acest schimb de replici. Nu e exclus ca peste câţiva ani cei doi să fie colegi de guvern, de coaliţie sau de partid şi o să-şi dea mâna. Cei mai mulţi dintre alegători vor uita că a existat un episod de genul acesta”, aratp analistul.  

Box cu replici Drulă - Boc

La începutul săptămânii, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR PLUS) a spus despre Emil Boc că este „incompetent şi minte cu neruşinare“.

„Am venit astăzi la Cluj ca să fluier în biserică. Vremurile în care Emil Boc vorbea ca un arhanghel galben pesedist s-au terminat. E momentul ca cineva - noi, USR, şi cu mine, Cătălin Drulă - să-i spunem clar primarului că minte cu neruşinare. (...) 2024 e după colţ şi domnia sa peste băncuţe, marcaje şi mici proiecţele va lua sfârşit. Sunt astăzi aici ca să vă spun că Clujul are nevoie de viziune şi de proiecte mari”, a declarat Drulă. 

Cătălin Drulă a vorbit despre proiectele mari de infrastructură ale Clujului şi cum au fost acestea „date de gard”: 

Despre centura metropolitană - „Un proiect extrem de întârziat, şi este întârziat pentru că administraţia Emil Boc este paralelă cu proiectele de infrastructură mare. În 2017 - atenţie, 2017 - a luat Emil Boc acest proiect în ograda sa şi din 2017 până astăzi n-a reuşit să facă nici măcar studiul de fezabilitate. În 2018 a semnat un contract pentru studiul de fezabilitate; avea termen un an, au trecut patru ani şi încă nu e aprobat. Nu există exproprieri, nu sunt obţinute toate avizele, cum ar fi avizul pentru siguranţa circulaţiei, nu e lansată licitaţia de lucrări, iar acordul de mediu a fost obţinut abia zilele trecute. Nu există vinovaţii imaginari pe care îi caută domnul Boc, există doar Emil Boc, care este incompetent". 

Despre metrou - „Un proiect estimat la 1,35 miliarde de euro pe care l-a preluat în propria gestiune, licitaţia pentru lucrări a fost lansată în martie şi deja avem o amânare. Ofertele trebuiau depuse în luna mai, s-a decalat pentru luna august, să sperăm că este ultima amânare.” 

Replica lui Boc: „a furat 2 miliarde de lei alocaţi Clujului” 


Primarul Emil Boc nu a întârziat să-i răspundă lui Drulă. „A zis că a venit la Cluj să fluiere în biserică. Ce ştie ăsta de biserică ceva? El de fapt a mers la o cârciumă. Cârciuma era aproape de biserică, era aproape de catedrala din Cluj, se vedea de pe geam şi am zis că asta e specificul ministrului Drulă să confunde biserica cu cârciuma. Chiar aş fi vrut să văd cum arată un USR-ist în catedrală, mă interesa perspectiva asta, va fi un USR-ist în biserică, e important să marchezi momentul, de fapt el s-a dus la cârciumă. După aia mi-am zis vine un ministru deosebit de performant aici, la noi, la Cluj. M-am uitat pe Google, e singurul ministru al Transporturilor care nu a inaugurat un metru de autostradă. Şi tu dai lecţii la alţii”, a mai spus Boc la o emisiune radio.

Primarul a mai declarat că Drulă l-a atacat deoarece este în campanie electorală: „Am văzut că era în campanie electorală pentru a câştiga preşedinţia partidului, are un şofer de TIR în competiţie, competiţie grea în USR, trebuie să recunoaştem. Omul a trebuit să vină să-şi facă campanie în ţară ca să fie vizibil. Şi cum poţi fi vizibil decât dacă te legi de cineva pe care îl ştie lumea. Dacă te legi de şoferul de TIR nu te bagă nimeni în seamă.” 

Primarul a răspuns şi punctual la problemele ridicate de Drulă:

Despre metrou - „Mă uit la metrou care avea finanţare de 1 miliard de euro şi cineva cu fierăstrăul sau ranga a mai scos 700 de milioane de euro şi ne-a lăsat 300 de milioane. Cine? Domnul Drulă. Ce caută la Cluj un asemenea ministru care pur şi simplu şi-a bătut joc de oraş, de Transilvania. Când spui USR spui pierderea banilor europeni pentru Cluj. Noi am adus miliarde de euro în acest oraş prin centura Vâlcele-Apahida, prin Autostrada Transilvania, prin prelungirea Bulevardului Muncii, lucrăm la proiecte de 3,5 miliarde de euro”.

Despre centura metropolitană - „Centura metropolitană, care avea finanţare integral asigurată, a dispărut, a fost scoasă. Cum vii la Cluj să ai tupeu să zici că oraşul ăsta are nevoie de modernizare şi tu ai scos o investiţie majoră, ştii ce înseamnă aglomeraţie, am făcut un proiect de ultimă generaţie, cu pistă de biciclete, şi spui că nu e un proiect verde şi îl scoţi afară aşa din pixul lui, fără să întrebe pe nimeni, nici pe USR Cluj, nici pe primarul Clujului”. 

Boc a mărit miza şi a susţinut că USR a furat 2 miliarde de euro alocaţi Clujului: „USR a adus zero lei, zero fonduri pentru acest oraş şi a furat aproape 2 miliarde de euro alocaţi Clujului. Cu dovezi, nu cu poveşti”.  

Acuzaţii la un an de la „săvârşirea” faptei 

Clujul a suferit o lovitură anul trecut, când în urma negocierilor cu autorităţile europene cu privire la PNNR, centura metropolitană nu a fost finanţată, iar metroul a primit 300 de milioane de euro, în condiţiile în care se estimase un cost de 1 miliard de euro (acum preţul este de circa 2 miliarde de euro). Aceasta în condiţiile în care Guvernul Cîţu a mers la Bruxelles cerând finanţarea ambelor proiecte. 

Motivul oficial invocat atunci pentru finanţarea parţială a fost faptul că proiectele nu au ajuns la maturitate, lucru important având în vedere că termenul de realizare a investiţiilor era 2026. 

Primarul Emil Boc nu a acuzat, anul trecut, când s-a aflat că nu vor fi bani pentru centură şi doar o parte pentru metrou, pe nimeni. Nici pe Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor atunci, nici pe Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene de atunci, nici pe Florin Cîţu, care era premier şi a girat planurile trimise de România la Bruxelles. Abia în luna iunie a acestui an, Emil Boc l-a acuzat pe Cătălin Drulă că a scos discreţionar centura metropolitană de la finanţare. 

Vă mai recomandăm: 


Cluj, cu un crâmpei de metrou şi fără centură metropolitană. Boc a găsit vinovatul: fostul ministru Drulă
 

 

„Proiectul secolului” pentru clujeni va costa 2 miliarde de euro. De ce s-a dublat preţul estimat al metroului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite