A absolvit Conservatorul la Paris, iar acum vrea să transpună tehnologia din filmele SF în realitate. „Oricine va putea crea un site profesional, chiar dacă nu e IT-ist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Brie (43 de ani) a absolvit Conservatorul la Paris, însă mare lui dragoste este tehnologia. Autodidact, clujeanul a învăţat singur IT, iar apoi a creat, alături de alţi doi parteneri, un program pentru care a obţinut o finanţare europeană nerambursabilă de un milion de euro, prin Programul Operaţional de Competitivitate, pentru proiectul său, TeleportHQ.

Paul Brie şi asociaţii săi au reuşit să inventeze un sistem de automatizare a acţiunilor repetitive din procesele de creare a site-urilor şi a altor apilcaţii digitale, despre care se spune că ar putea să revoluţioneze lumea tehnologiei. Revenit la Cluj, după ce a trăit ani buni cu familia în Franţa, unde au emigrat în 1983, el este pe cale să dea lovitura cu un program inovator. Asta după ce, în anul 2000, pe când avea 25 de ani, şi-a deschis prima firmă în Franţa, un start-up care crea software pentru Enterprise Resrource Planning, adică gestiune de clienţi, furnizori, facturi, plăţi şi multe altele. 

„Când aveam 17 ani, tata a adus un calculator acasă, asta era în 92. M-am îndrăgostit instant! De atunci a devenit o pasiune teribila care nu m-a lăsat nici în ziua de azi. Aşa se explică faptul că un absolvent de conservator are şi cunoştinţe serioase tehnice. Tot atunci, la 17 ani, am început să învăţ singur, pentru că pe vremea aia nu existau facultăţi de web. La 25 de ani, am creat prima mea firmă în Franţa, un start-up care făcea ERP-uri de tip SaaS. A fost primul în Franţa, dar am ajuns prea repede cu el pe piaţă, iar lumea nu credea înca în cloud la vremea aia”, rememorează Paul.

A renunţat la viaţa de muzician pentru a se dedica tehnologiei 

Pasionat în egală măsură şi de muzică, el a absolvit Conservatoire Nat Supérieur de Musique de Paris, iar timp de mai mulţi ani s-a împărţit între cele două mari pasiuni ale sale. Asta până la vârsta de 35 de ani, când a luat o decizie importantă. 

paul brie it-ist muzician foto facebook

„Multi ani am muncit pentru o dublă carieră, dar într-un final m-am epuizat. La 35 de ani am decis să mă ocup exclusiv de pasiunea mea pentru IT, astfel că în prezent nu mai cânt la vioară decat în concerte private sau pentru plăcere”, explică antreprenorul.

În urmă cu cinci ani, Paul a ales să se întoarcă în ţară, după ce primise o ofertă tentantă să lucreze în România. Aşa că a decis să-şi închidă firma din Franţa şi a revenit în Cluj cu soţia şi cu fetiţa lor nou născută, în 2013.

Angajat la una dintre marile companii de IT din Cluj, Evozon, Paul a decis să se dedice unui proiect nou. Aşa s-a asociat cu CEO-ul Evozon, Gabi Creţu, şi cu fratele acestuia, Claudiu, iar astfel a luat naştere teleportHQ, un proiect derivat din compania la care era angajat.

„TeleportHQ, este un proiect care a facut spin-off din Evozon. Proiectul nostru îşi doreşte să redefinească experienţa creării de aplicaţii digitale. În prima fază ne ocupăm doar de generare de interfeţe, dar ulterior vom implementa şi partea de logică. În viziunea noastră, orice utilizator non tehnic, într-un viitor nu prea îndepărtat, ar trebui să poată crea într-o oră un site profesional. Ca să ajungem acolo, preluăm generarea de cod care este total automatizată şi încercăm să ne apropiam cât de mult de ceea ce noi numim o interacţiune „umană””, explică Paul.

„Va fi ca-n filmele SF”

În viziunea sa, tehnologia a ajuns la un nivel în care nu mai este neapărat nevoie ca un om să înveţe aibă foarte multe cunoştinţe în domeniu. De altfel, Paul este convins că omenirea se apropie cu paşi mari de vremurile în care tehnologia descrisă în cărţile SF va deveni o parte a realităţii cotidiene. 

paul brie it-ist muzician foto facebook

 „Suntem doar la câţiva ani de momentul în care, conversaţional sau analogic, un „uman” va putea explica simplu, cu cuvintele sale, unui sistem inteligent ce doreşte, iar acest sistem va înţelege şi va realiza instant dorinţa. Exact ca în filmele SF!”, susţine IT-istul.

Am avut foarte multe propuneri de parteneriat şi de co-inovaţie. Tehnologia e incipientă încă, deşi am lucrat mult la acest demo. Probabil vor mai trebui doi sau trei ani de lucru ca să se maturizeze. Dar noi credem că putem deschide o piaţă nouă, respectiv să redefinim felul în care se fac aplicaţii digitale.

Anul trecut, TeleportHQ a obţinut o finanţare nerambursabilă de un milion de euro din fonduri europene şi de la stat, prin Programul Operaţional de Competitivitate. 80% din fonduri vor veni direct de la Bruxelles, iar 20% reprezintă cofinanţare din partea statului, conform programului european.

Între timp, în ultimele luni, proiectul realizat de cei trei IT-işti din Cluj a intrat în atenţia mai multor fondurilor de investiţii şi a unor multinaţionale importante. De altfel, imediat ce proiectul lor a fost aprobat, tinerii au primit numeroase propuneri de parteneriat şi de co-inovaţie. Succesul fulminant i-a luat chiar şi pe ei prin surprindere, recunoaşte Paul.

Succesul uriaş i-a luat prin surprindere

„Am avut mai multe atuuri, printre care o experienţă importantă în zona de programare, mult R&D, şi multe eşecuri. Aceste eşecuri ne-au pregătit pentru a aboarda cu meticulozitate acest proiect, şi business planul. Ulterior, gestiunea administrativă a fondurillor a reprezentat un efort de echipă uriaş: nu este ceva ca ar fi putut face doar unul dintre noi ”, mărturiseşte Paul.

Noi credem că această tehnologie poate scala la infinit şi ne pregătim pentru un drum lung. Suntem foarte curioşi să vedem până unde putem merge cu ea, dar şi foarte determinaţi. Ne-au scris mulţi programatori care vor să ne ajute, designeri, dar şi oameni de business. 

La scurt timp după ce proiectul lor a fost declarat câştigător, au apărut şi primele semne de întrebare, iar tinerii au fost chiar la un pas să renunţe la ceea ce realizasseră. Totul în contextul în care piaţa suferise deja o serie de modificări în intervalul scurs între momentul depunerii proiectului şi obţinerea fondurilor. Astfel, proiectul iniţial nu mai părea viabil economic şi devenise clar că ar trebui să sufere unele modificări. 

paul brie it-ist muzician foto facebook

„Depunerea cererii de finanţare vine cu un program detaliat de activităţi. Dacă semnezi contractul ca să iei banii, trebuie să respecţi în detaliu întreg proiectul. Prin contractul semnat avem obligaţia ca în cinci ani să avem o cifră de afaceri de un milion de euro, iar dacă nu reuşim, trebuie să dăm banii înapoi, aşa că a trebuit să ne gândim şi la asta. În final, am decis să onorăm întreg proiectul, dar şi să mergem mult mai departe ca să ne fructificăm şansa de a lansa pe piaţă produsul nostru şi de a face bani de pe urma lui. Pentru asta, am îmbogăţit foarte mult viziunea iniţială”, adaugă antreprenorul.

Se vor bate pentru o piaţă uriaşă 

Tinerii sunt acum hotărâţi să meargă mai departe, convinşi că vor reuşi să se impună pe o piaţă tot mai competitivă. Însă de acum va fi vorba şi de o cursă contra cronometru, în condiţiile în care concurenţa este una acerbă. Totul pentru o piaţă care ar valora la un moment dat 150 de miliarde de dolari, cu perspectiva ca cifrele să devină şi mai ameţitoare.

„Ne pregătim să livrăm versiunea publică 1 a platformei noastre accesibile publicului în septembrie 2019. Şi investim masiv în R&D, machine learning şi AI. Ca cifre, estimăm că atacăm o piaţa care ar valora 150 miliarde de dolari şi ambiţia noastră ar fi să fim primii. Cam totul va fi despre viteză în următoarele 12 luni. Este o cursa infernală. Vorbim despre Graal-lul tehnologiei. Când piaţa asta de automatizare se va maturiza şi va intra în mainstream, o să vorbim despre un trillion market. Probabil, asta se va întâmpla în 10 ani de acum”, a încheiat Paul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite