Vara tropicală ne lasă fără cereale. Seceta a început să pârjolească Bărăganul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pământul cere apă Foto:Arhivă Adevărul
Pământul cere apă Foto:Arhivă Adevărul

Prognoza meteo pentru această vară le dă insomnii fermierilor. Lipsa ploilor pune la pământ culturile, iar seceta a început déjà să se instaleze confortabil pe întinderea Bărăganului. Culturile de primăvară, dar şi cele de toamnă sunt pe punctul de a fi compromise.



Deşi sperau la un an agricol bun, vremea dă peste cap planurile agricultorilor. Temperaturile ridicate din ultimele luni şi lipsa precipitaţiilor au făcut ravagii. Fermierii au trecut de la o extremă la alta: inundaţiile din Lunca Dunării care au distrus tot ce au întâlnit în cale, iar acum se roagă să vină măcar o picatură de apă.

“Floarea-soarelui şi porumbul sunt déjà afectate mai mult decât orzul şi grâul şi dacă nu vin ploi în cel mai scurt timp, recoltele vor fi înjumătătăţite. Chiar dacă a fost un început de an bun din punct de vedere al stării de vegetaţie, cu o iarnă destul de blândă, cu precipitaţii, în mai pentru că nu a plouat s-a instalat seceta pedologică. Sperăm să fie mai bine în iunie, să plouă, însă prognoza meteo nu este deloc încurajatoare pentru Bărăgan”, spune Dionisie Tomescu, directorul Direcţiei Agricole Călăraşi.

Ploile se vor lăsa aşteptate

Vine o vară tropicală, iar ploile se vor lăsa aşteptate. Asta spun meteorologii. Dacă în lunile iulie şi august, zilele toride ne vor da bătăi de cap, în iunie se anunţă vreme normală. Seceta se instalează şi în această vară în sud-estul ţării, spre disperarea agricultorilor. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele trei luni. În lunile iulie şi august, temperaturile vor fi destul de ridicate, iar cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare.

În Bărăgan, temperaturile tropicale nu sunt o noutate. Vremea deosebit de caldă şi secetoasă din lunile de vară nu mai miră pe nimeni, cum nici iernile foarte reci nu mai iau prin suprindere. Conform meteorologilor, maximele absolute înregistrate până în prezent în Bărăgan au atins la 10 august 1957, 44 de grade Celsius la Valea Argovei şi 41,4 grade Celsius la Călăraşi.

Peste 12.000 de hectare, calamitate

Din decembrie şi până la începutul lunii mai, în judeţul Călăraşi, vremea rea a făcut pagube importante. Ploile şi gerul au pus la pământ tot ce-au întâlnit în cale. Fermierii sunt disperaţi că nu vor avea ce culege la vară, cele mai multe stricăciuni fiind la grâu, rapiţă şi orz, în zonele: Boianu – Sticleanu, Borcea de Sus, Călăraşi – Raul, Unirea – Jegălia – Gâldău, Terasa Călăraşi, Greaca – Argeş – Chirnogi, Olteniţa – Surlari – Dorobanţu, Valea Dâmboviţei, comuna Roseţi.

Bărăganul a avut de suferit din cauza precipitaţiilor abundente care au creat adevărate lacuri pe câmpurile din Lunca Dunării. Umiditatea excesivă a compromise peste 12.000 de hectare de culturi agricole şi a făcut imposibilă însămânţarea în campania de primăvară.

„Nu putem spune că stăm rău, deşi se putea şi mai bine, însă în mod mod sigur nu o să fim în situaţia de a avea producţii care nu pot să ne asigure necesarul de consum. Toate fermele vegetale care au aplicat tehnologii nu vor avea probleme, însă pentru cei care nu au avut utilaje şi dotări corespunzătoare producţiile nu vor fi în acest an prea îmbucurătoare”, spune Aurelian Dobre, fermier din comuna Ciocăneşti.

Cea mai mare producţie din ultimii 20 de ani

„ Avem multă iarbă verde. Asta e situaţia. În unele zone s-a mai reuşit câte o cultură, însă umiditatea în exces nu ne-a permis prea multe lucrări. Este foarte dificil, avem peste 12.000 de hectare calamitate în tot judeţul”, spuneau reprezentanţii Direcţiei Agricole Călăraşi, la începutul campaniei de primăvară.

Anul trecut, în Bărăgan porumbul şi rapiţa au fost vedetele din câmp. Recoltele neaşteptate au umplut silozurile.  La rapiţă, deşi s-a estimat o producţie excepţională, de 4.500 kg/ha, o ploaie torenţială a „furat” recolta din mâna fermierilor. Chiar şi aşa, s-au strâns peste 2.800 kg/ha. Şi porumbul a adus satisfacţii uriaşe, peste 9.400 kg/ha au recoltat agricultorii din Bărăgan, o producţie cum nu s-a mai văzut în ultimii 20 de ani.
 

Vă recomandăm şi:

Fonduri europene 2015. Soluţia pentru a obţine bani mai uşor în agricultură

Concurenţă pentru fonduri europene în agricultură. Parlamentarii anunţă programul „Prima fermă”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite