Concurenţă pentru fonduri europene în agricultură. Parlamentarii anunţă programul „Prima fermă”
0Un grup de parlamentari anunţă că vrea să iniţieze programul „Prima fermă”, o alternativă la cei care nu obţin fonduri europene pentru afaceri în agricultură.
Deputatul Valeriu Steriu, unul dintre iniţiatorii proiectului „Prima fermă” spune că după trei săptămâni de la lansarea noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală interesul pentru a obţine fonduri europene în agricultură ar fi destul de redus. Programul „Prima fermă”, potrivit parlamentarului, ar urma să aibă ca modele proiecte precum „Prima casă” sau „Prima maşină”.
„Prima fermă trebuie să fie un proiect naţional prin care să vedem poate în primul an câteva sute, poate chiar mii de tineri pornind o activitate care în doi sau în trei ani va fi cu siguranţă o activitate care va contribui semnificativ la Produsul Intern Brut”, a declarat deputatul Steriu, citat de Agerpres.
Fonduri europene 2015 pentru tineri. Până când se pot depune proiecte
În ceea ce priveşte fonduri europene 2015 pentru tinerii fermieri, aceştia sunt aşteptaţi să depună proiectele prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală până în luna octombrie a acestui an.
Deocamdată au fost lansate doar trei măsuri, iar una dintre ele este Măsura 6.1 „Instalarea tinerilor fermieri”. Prin această submăsură vor fi oferiţi fonduri europene pentru tinerii fermieri în valoare de peste 111 milioane de euro, din care peste 33 de milioane de euro sunt destinaţi zonei montane.
În total, pentru întreaga perioadă a PNDR, până în 2020, această submăsură va avea alocat un fond de 445 de milioane de euro.
Fonduri europene 2015 pentru tineri. Nivelul bugetelor nerambursabile
Tinerii fermieri poti primi fonduri europene până la 50.000 de euro, care se acordă în două tranşe. Prima este de 75% şi se dă la începutul proiectului. Cea de-a doua tranşă, de 25%, se dă în maxim trei ani de la decizia de finanţare, după ce tânărul fermier demonstrează că afacerea sa este funţională.
Una dintre condiţii este că fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia. De asemenea, acesta trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp. Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă de fonduri europene, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.
Mai trebuie precizat şi faptul că fermele mici pot obţine maxim 40.00 de euro, iar o finanţare de 50.000 de euro se acordă, de exemplu, dacă ne referim doar la partea vegetală, pentru o producţie întinsă pe o suprafaţă cuprinsă între 56 şi 94 de hectare.
Fonduri europene 2015 pentru tineri. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti
Iată şi care sunt criteriile de eligibilitate aplicabile tuturor beneficiarilor sub-măsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”:
- Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici
- Solicitantul are o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 12.000 şi 50.000 SO (valoare producţie standard);
- Solicitantul prezintă un Plan de Afaceri pe care îl va implementa conform cerinţelor regulamentelor privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din FEADR;
- Solicitantul are domiciliul stabil într-una dintre unităţile administrativ teritoriale pe teritoriul căreia se află exploataţia;
- Solicitantul devine fermier activ în termen de 18 luni de la data instalării;
- Solicitantul demonstrează, înaintea celei de-a doua tranşe de plată, îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploataţiei, prin producţia proprie comercializată în procent de minimum de 20 % din valoarea primei tranşe de plată (condiţia se verifica în maxim 3 ani de la contractare);
- În cazul în care exploataţia agricolă vizează creşterea animalelor, planul de afaceri va viza obligatoriu amenajări minime de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu (condiţia se verifică în maxim 3 ani de la contractare);
- În cazul exploataţiilor pomicole, vor fi luate în considerare pentru sprijin doar cele din UAT prezente în anexa II a Subprogramului pomicol;
- Solicitantul nu deţine concomitent un alt loc de muncă în afara unităţii territorial-dministrative în care este situată exploataţia, sau a zonei limitrofe;
- Deţine competenţe profesionale îndeplinind cel puţin una dintre următoarele condiţii: fie a efectuat studii medii/superioare în domeniul agricol/veterinar/economie agrară, fie are cunoştinţe în domeniul agricol dobândite prin participarea la programe de instruire.