Tradiţii. 8 noiembrie, ziua în care munca în gospodărie este considerată sfidare la adresa puterii divine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril

În tradiţia populară, ziua de 8 noiembrie atunci când sunt sărbătoriţii Sfinţii Mihail şi Gavril se mai numeşte şi “vara arhanghelilor”. Din bătrâni se spune că este bine să cinsteşti această zi cum se cuvine şi să nu faci diverse treburi în gospodărie. Munca în această zi este considerată sfindare la adresa puterii divine. În popor se ştie că cine munceşte în această zi se va chinui mult în ceasul morţii sale.

Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică ca sărbătoare a îngerilor, în veacul al cincilea şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Vorbind despre îngeri, Biserica ne învaţă că sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimişi de acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor. În popor, ziua de 8 noiembrie mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”. În această zi este mai cald decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Astăzi, credincioşii merg la biserică, dau de pomană pentru sufletele celor morţi şi aprind lumânări.

Personaj venerat

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. Oamenii spun că el poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptator împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu, asemănator Sfântului Haralambie.

1,3 milioane de români, în sărbătoare

În casele a peste 1,3 milioane de români este mare sărbătoare astăzi.Aceştia îşi sărbătoresc ziua numelui, vineri, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Dintre cei 1.351.431 de români care îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, 597.620 sunt femei, iar 753.811 sunt bărbaţi. Majoritatea femeilor, respectiv 358.003, poartă numele Mihaela, iar alte 229.334 - Gabriela. De asemenea, 6.582 de femei se numesc Mihaiela, 3.506 poartă numele Gabi, 161 se numesc Găbiţa, 25 au fost botezate Mişa, iar pe nouă le cheamă Michi.
Dintre bărbaţi, 366.396 poartă numele Mihai, iar 259.093 - Gabriel. Alţi 55.014 au fost botezaţi Mihail, 28.073 - Mihăiţă, 20.792 - Gavril, 7.777 - Mihnea, iar 7.502 - Gavrilă.

Vă recomandăm şi:

Obiceiuri păstrate cu sfinţenie la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Sfântul Ilie, făcătorul de minuni şi aducătorul de ploi, sărbătorit de ortodocşi pe 20 iulie

Naşterea Maicii Domnului, sărbătoarea care le ajută pe femei să aibă prunci

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite