Socrul franţuzoaicei Clotilde Armand, candidatul USR Călăraşi la Senat. Mihnea Moroianu a predat 30 de ani matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihnea Moroianu, un matematician de top al României FOTO Facebook/Mihnea Moroianu
Mihnea Moroianu, un matematician de top al României FOTO Facebook/Mihnea Moroianu

Unul dintre cei mai străluciţi matematicieni ai României, universitar de top timp de 30 de ani la Politehnică şi publicist, vorbitor  a 7 limbi străine, a intrat în cursa pentru alegerile parlamentare, candidând pe listele Uniunii Salvaţi România(USR) Călăraşi, pentru Senat.

Mihnea Moroianu, în vârstă de 71 de ani, în prezent pensionar, este nimeni altul decât socrul franţuzoiacei Clotilde Armand, candidatul girat de Nicuşor Dan la Primăria Sectorului 1 la alegerile locale.
Dar nu acesta a fost motivul care l-a determinat să facă pasul spre politică. Intelectual rasat, personalitate marcantă a vieţii academice româneşti, Mihnea Moroianu spune că s-a simţit dator să facă mai mult pentru educaţie, având în vedere că timp de 3 decenii a instruit generaţii de matematicieni. “Chiar am găsit motivul pentru care am decis să intru în politică. Am speranţa că se va schimba ceva, iar acest nou partid poate să urnească lucrurile”, a declarat matematicianul pentru Adevărul.

Investiţii în turism şi agricultură

Ca viitor senator ales pe listele USR, reprezentant al judeţului Călăraşi, Mihnea Moroianu doreşte să promoveze un program de creştere economică prin atragerea de fonduri europene destinate investiţiilor în IMM-uri, turism şi agricultură.

“Ca iniţiator al unui program de Relansare a Educaţiei în România doresc să acţionez pentru dezbaterea şi eventuala aplicare a principiilor conţinute în acest program. Starea nesatisfăcătoare a sistemului de educaţie este în mod cert principala cauză a înapoierii structurale de care suferă România în raport cu statele avansate ale lumii şi, în acelaşi timp, unul dintre obstacolele majore în calea accelerării creşterii economice.

Punerea pe baze complet noi a sistemului de educaţie ar trebui să fie o componentă majoră a programului oricărui partid. Am trăit experienţa deceniilor de dictatură, a entuziasmului generat de Revoluţia din 1989, precum şi dezamăgirile provocate de acapararea ei şi de cele două decenii şi jumătate de eşecuri globale care i-au urmat”, spune Mihnea Moroianu.

Carieră impresionantă

Născut la Bucureşti în 1945, Mihnea Moroianu este licenţiat al Facultăţii de Matematică a Universităţii Bucureşti (1967) şi  doctor în matematică (1977). În perioada 1968-1979 a fost cercetător la Institutul de Matematică al Academiei, iar între 1972-1973 a fost cercetător invitat la Universitatea din Ferrara, Italia.  În perioada 1979-2010 a fost cadru didactic la Universitatea Politehnică Bucureşti. Mihnea Moroianu este autor al unor lucrări ştiinţifice publicate în reviste româneşti şi străine (Comptes Rendus de l’Académie de Sciences de Paris, Annali dell’ Università degli Studi di Ferrara, Rendiconti del Circolo Matematico di Palermo, Annali di Pisa etc.). Cursuri şi capitole în monografii de specialitate.

Vorbeşte franceză, germană, engleză, italiană, rusă, latină şi greacă. În anii 90 a mai cochetat cu politica, făcând parte din Comitetul de Conducere al PNŢCD. “Începând cu 2012, am fost simpatizant al Asociaţei "Salvaţi Bucureştiul" înfiinţate de Nicuşor Dan, participând la diverse acţiuni publice de protest şi la strângerea de semnături pentru campania alegerilor locale din acel an.

În martie 2016 m-am înscris în USB şi în calitatea de membru fondator al Filialei Sector 3, am candidat pe locuri neeligibile la alegerile pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi pentru Consiliul Local al Sectorului 3. Am participat şi am luat cuvântul la cele două congrese ale USR din august 2016. Sunt membru în comisia tehnică pentru educaţie”, spune matematicianul. Cu o activitate profesională impresionantă în domeniul matematicii, Mihnea Moroianu a bifat success după success şi în viaţa de familie. Se mândreşte cu cei doi fii ai săi, Sergiu şi Andrei, ambii cercetători, unul în România, celălalt în Franţa.

Soţul Clotildei Armand, cel mai premiat matematician

Soţul franţuzoaicei Clotilde Armand este unul dintre cei mai cunoscuţi şi premiaţi tineri matematicieni români. „Sunt primul şi singurul tânăr doctor de la MIT care trăieşte în ţară. La IMAR am fost bine primit“, declara Sergiu Moroianu într-un interviu acordat în 2011 pentru „Jurnalul Naţional”. Primele premii obţinute de Moroioanu în cariera sa de matematician sunt cele de la începutul anilor '90. În 1990, acesta a câştigat la Olimpiada Internaţională de Matematică locul doi, iar un an mai târziu a s-a clasat pe primul loc. 13 ani mai târziu, în 2004, acesta a primit premiul „National Foundations for Science and Arts“, iar în 2005 a fost câştigat premiul „Simion Stoilov” al Academiei Române. De asemenea, Moroianu a fost invitat să ţină seminarii la instituţii din Paris, Toulouse, Lyon, Potsdam, Bucureşti şi Chişinău.

„Cercetătorii au o imagine ciudată în imaginarul colectiv“

Matematicianul Moroianu preciza într-un interviu acordat în august 2012  pentru „Income magazine“, faptul că  recunoaşterea publică pentru un cercetător este importantă, cu toate că românii nu privesc la fel ca occidentalii activitatea de cercetare. „Sigur că este important! Este plăcut şi stimulant să fii recunoscut de societate. În SUA, a fi student la MIT este ceva care impune admiraţie. În România, cercetătorii au mai degrabă o imagine ciudată în imaginarul colectiv. Un bancher m-a întrebat odată de ce nu fac altceva, cu siguranţa de sine a omului care a găsit răspunsurile la întrebările vieţii”, spunea Moroianu.

Vorbeşte şase limbi străine

Sergiu Moroinu este, potrivit CV-ului postat pe site-ul IMAR, vorbitor fluent al limbilor engleză şi franceză, are un nivel avansat la germană şi stăpâneşte la nivel de începător limbile spaniolă, portugheză şi spaniolă.

Vă recomandăm şi:

Modelul Clotilde Armand. Cine este francezul care va conduce USR Ilfov

Trei lucruri pe care USR trebuie să le facă până la alegeri

Adevărul Live, ora 12.00. Ce şanse are un candidat USR să ajungă în Parlament din fieful lui Dragnea

Cum a ajuns USR la un pas să rateze alegerile parlamentare. Nicuşor Dan: PSD face acelaşi lucru ca la alegerile prezidenţiale din 2014

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite