Şeful ANSVSA: Cei care vor fi prinşi cu porcul în portbagaj vor fi sancţionaţi
0Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va elabora o nouă strategie de combatere şi control a pestei porcine africane, care va trebui să fie asumată de toate instituţiile implicate, dar şi de fermieri şi industrie, a declarat preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu.
Chioreanu a anunţat că împreună cu Poliţia Română va demara miercuri un plan concret de acţiune pentru circulaţia animalelor, care va viza verificări în trafic.
"Controalele în trafic încep de miercuri, împreună cu Poliţia Română. (...) Cei care sunt prinşi cu porcul în portbagaj vor fi sancţionaţi, iar porcul va fi confiscat şi va merge către o unitate de incinerare, atunci când sunt elemente legate de lipsa unor documente sau acte pentru transport", a avertizat Chioreanu.
Preşedintele ANSVSA a fost prezent marţi la conferinţa organizată de Asociaţia Română a Cărnii "Viitorul industriei de creştere şi procesare a cărnii de porc", cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţare.
Conform celor mai recente date ale ANSVSA, pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent în România în 254 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 709 focare (dintre care 11 focare în exploataţii comerciale şi patru focare în exploataţii de tip A), în alte şapte judeţe fiind diagnosticate doar cazuri la mistreţi.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, şi până în prezent, au fost eliminaţi 540.591 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreţi. Până în data de 10 decembrie au fost despăgubiţi 13.701 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de peste 330,65 milioane de lei.