Şcoala Altfel 2018. Ateliere de ştiinţă distractivă, caligrafie coreeană şi teatru de improvizaţie, activităţi inedite pentru copii în Săptămâna specială
0Cele mai interesante experienţe de învăţare neconvenţională prin activităţi tehnico-ştiinţifice, cultural artistice sau recreative fac deliciul copiilor în săptămâna “Şcoala Alfel 2018-Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Este a 6-a ediţie în care Ministerul Educaţiei încurajează educaţia alternativă prin activităţi informale, pentru copiii de toate vârstele.
Este vorba despre activităţi inedite care fac învăţarea uşoară şi plăcută: atelier de caligrafie coreeană, percuţie muzicală cu tobe africane tradiţionale, ştiinţă distractivă, teatru de imporivazaţie, street dance, o zi la fermă sau curs de educaţie financiară.
Am stat de vorbă cu reprezentanţii BluParty, echipă cu peste 12 ani de experienţă în organizarea de ateliere pentru copii, şi am făcut o listă cu cele mai interesante şi căutate activităţi pentru 2018, împărţită pe categorii. Timp de 5 zile consecutive, toate unităţile de învăţământ încearcă să le ofere copiilor cele mai interesante experienţe de învăţare neconvenţională. Activităţile pot fi planificate până în 31 mai, şi implică atât cadrele didactice, elevii cât şi dorinţele părinţilor.
1. Atelierele tehnico-ştiinţifice
Atelierele Happy Science şi Happy Chemistry
Atelierele Happy Science şi Happy Chemistry sunt concepute ca două programe de ştiinţă distractive, unde participanţii au oportunitatea să înţeleagă fizica şi chimia dintr-un unghi mai interactiv şi practic, diferit faţă de orele normale de curs.

Copiii învaţă cum se creează fumul netoxic din gheaţă carbonică, au parte de experimente surprinzătoare cu lumină fluorescentă şi li se demonstrează că electricitatea este condusă de corpul uman într-un circuit format chiar de ei când se ţin de mână.

„An de an, din ce în ce mai mulţi părinţi şi profesori solicită ca activităţile tehnice şi ştiinţifice pentru Şcoala Altfel să îmbrace o formă distractivă, mai accesibilă tuturor copiilor, în special celor mai reticenţi la matematică sau fizică, de exemplu.
Aşa că am creat ateliere tehnico-ştiinţifice interesante, cu experimente interactive, cu scopul de a-i ajuta pe cei mici să înţeleagă materiile reale într-un mod distractiv, iar la final, să ajungă să le îndrăgească mai mult”, aflăm de la Mădălina Râpanu, Manager BluParty.
Logiscool – atelier de programare de jocuri pe calculator
Atelierele Logiscool deschid pentru cei mici porţile programării. Ei vor învăţa să realizeze o secvenţă dintr-un joc, o aplicaţie pe calculator sau chiar scurte animaţii. Scopul principal este ca cei mici să poată experimenta procesele şi paşii de bază din spatele jocurilor şi aplicaţiilor.

2. Activităţi cultural-artistice
Dezvoltarea laturii artistice e la fel de importantă ca cea reală. În cadrul Săptămânii Altfel cei mici port participa şi la ateliere artistice inedite, care să le stimuleze imaginaţia şi creativitatea, şi vor putea să-şi descopere sau să-şi dezvolte talentele în această arie. Muzeele care organizează programe speciale în săptămâna Şcoala Altfel 2018 sunt: Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul de Istorie a României, Muzeul Naţional de istorie naturală Grigore Antipa,Muzeul Literaturii Române, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române.
Atelier Teatru de improvizaţie pentru copii cu actorii LittleImpro
Teatrul de improvizaţie LittleImpro este dedicat celor mici şi este total diferit faţă de teatrul cu care suntem obişnuiţi. Cei mici vor fi surprinşi cu un show de improvizaţie bazat 100% pe propunerile publicului.
Copiii vor fi invitaţi să ia parte la scenete pentru câteva minute alături de actorii profesionişti LittleImpro, să participe la jocuri spontane sau să creeze de pe margine o poveste interesantă cu momente născocite de propria imaginaţie. Fiecare spectacol este diferit şi mereu surprinzător în funcţie de sugestiile celor mici.
Ateliere de caligrafie coreeană
Cei mici ia parte la un curs unic de caligrafie, care le arată o mică parte dintr-o cultură total diferită prin descoperirea alfabetului coreean, singurul alfabet nativ în totalitate Asiei de Est.
Prin intermediul unei povestioare haioase, cei mici vor învăţa să transforme liniile orizontale, verticale şi oblice în litere coreene, iar la final, vor putea să-şi scrie singuri numele în coreeană vor învăţa formele de adresare şi de salut.
Atelier de percuţie muzicală cu Tobe Africane tradiţionale „Djembe”
Educaţia muzicală devine şi mai ritmată cu ajutorul tobiţelor Djembe, primele tobe din istoria muzicii. La atelier, copiii vor învăţa cu ajutorul unui instructor cum să cânte la aceste tobe africane tradiţionale, iar la final, vor putea crea împreună o bucată muzicală.

Spectacolul are şi surprize: concursuri între micii „percuţionişti” şi probe de îndemânare unde îşi vor demonstra talentele muzicale.
3. Activităţi recreative: Dans şi vizite în natură
“Dansul, plimbările cu bicicleta, vizitele în natură, toate îi ajută pe copii să se încarce cu energie, să-şi creeze spiritul de echipă şi să se reconecteze la natură, iar efectul secundar este că sunt mai conştienţi de protejarea ei. Activităţile sportive, vizitele la zoo sau la ferme, ajută participanţii să se mai rupă de zgomotul oraşului, dar şi să-şi depăşească zona de confort, mai ales dacă nu au luat niciodată contact cu animalele sau nu sunt cei mai sprinteni la activităţi fizice”, ne spune Mădălina Râpanu, Manager BluParty.
Atelier de Street Dance
Cursul de Street Dance este momentul plin de ritm şi distracţie de care orice copil, indiferent de vârsta se va bucura. Sub îndrumarea unui coordonator de dans profesionist, din showbizz-ul autohton, participanţii se relaxează prin mişcări de dans contemporan tip RNB, hip-hop şi street dance.
O zi la fermă
În Săptămâna Altfel, Ferma Animalelor le oferă celor mici o zi întreagă la fermă, unde ţesălatul poneilor, mulsul văcuţelor şi hrănitul animalelor nu mai au niciun secret. Cei mici vor avea şansa să se plimbe cu poneiul sau calul, iar la final de zi vor putea să aibă o idee despre cum este viaţa la sat.

Şcoala naturii la Grădina Botanică
Grădina Botanică “Dimitrie Brandza” din Bucureşti a pregătit pentru cei mici o şcoală „altfel”, denumită Şcoala Naturii, în care vor avea oportunitatea de a vedea colecţii de plante (vii şi conservate) şi vor învăţa mai multe despre importanţa relaţiei dintre om şi natură.
Programul include vizite în spaţiile amenajate în aer liber, Muzeul Botanic, Serele de Expoziţie şi Pavilionul Pădurea Tropicală, dar şi activităţi educaţionale legate de botanică, horticultură şi ştiinţele naturii.
4. Ateliere de educaţie financiară şi orientare în carieră
Cu ajutorul ONG-ului Junior Achievement România, copiii se familiarizează cu lumea afacerilor prin educaţie antreprenorială, educaţie financiară şi educaţie pentru orientarea profesională.
În cadrul activităţilor, participanţii sunt puşi în situaţia de a lua rolul unor mici antreprenori şi vor putea să identifice nevoi şi să propună soluţii care pot genera o schimbare pozitivă în comunitate.
Curs de educaţie financiară la OK Center
Acest curs le oferă copiilor şansa de a deprinde cunoştinţe de bază despre domeniul financiar. Modulul este susţinut de traineri specializaţi, este interactiv şi se organizează în funcţie de categoriile de vârstă ale participanţilor.