Pesta porcină face ravagii: 80 de focare pe malul Borcei. Autorităţile au plătit despăgubiri în valoare de 821.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesta porcină africană se extinde în Bărăgan. 80 de focare au fost confirmate în judeţul Călăraşi, iar autorităţile au plătit până la această dată despăgubiri de peste 800.000 de lei.

Conform prefectului judeţului Călăraţi, George Iacob, 20 de localităţi sunt afectate de virusul mortal. Cele mai multe focare, 29, se înregistrează în localitatea Perişoru.” Situaţia nu este bună. În acest moment avem 80 de focare în următoarele localităţi : Borcea – 10, Perişoru – 29, Călăraşi – 6, Constantin Brâncoveanu – 1, Călăraşii vechi – 1, Unirea – 1, Ştefan cel Mare – 8, Dragalina – 1, Ciocaneşti – 11, Roseţi – 1, Grădiştea – 5, Găldău (Jegălia) – 1, Jegălia - 1, Cuneşti (Grădiştea) – 4, Rasa – 1. Totodată, va informăm că există 1 suspiciune în lucru la IDSA în localitatea Mitreni”, a precizat prefectul judeţului Călăraşi. Până în prezent, autorităţile au finalizat 215 dosare de despăgubiri în valoare totală de 915.475 lei. Au fost plătite 195 de dosare în valoare totală de 821.380 lei.

Ferma din Dragalina, decimată de virusul mortal

Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat la Dragalina, la complexul de porci aparţinând Nutricom SA, unde au fost ucise preventiv peste 20.000 de animale, după ce, la începutul lunii septembrie a fost decoperit un focar. Acum, ferma a intrat în etapa de dezisecţie.

Ferma de la Dragalina aparţine SC Nutricom SA şi este o exploataţie modernă, cu o capacitate de 25.000 de capete, cu o linie de reproducţie PIC (2.200 de scroafe F1 şi 300 de scroafe bunici - GP) cu un laborator propriu, dotat cu cele mai noi tehnologii de recoltare şi însămânţare artificială. Din efectivul de capete, lunar se asigura 3.000 de porci în vederea abatorizării. Nutricom SA deţine în acest moment 4 ferme de porci, dar şi de pui, cu o capacitate totală de peste 60.000 capete în Sohatu, Chirnogi, Dragalina şi Mănăstirea.

Producţia de carne de porc şi de pui este distribuită la nivel naţional, prin marile reţele de magazine (Cora, Carrefour, Selgros etc.) precum şi internaţional în ţări ca Anglia, Germania. Nutricom SA, cu sediul în orasul Olteniţa, judetul Calarasi, la doar 60 km de Capitală, este unul dintre cei mai importanţi producători de nutreţuri combinate din România. 

Nu există vaccin şi tratament

Conform autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.  Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. În produse din carne de porc virusul rezistă 3-6 luni dacă nu există o prelucrarea termică şi chiar ani de zile în carnea congelată.

Peste o mie de focare, la nivel naţional

Numărul focarelor de pestă porcină africană este de 1.042, prezenţa virsului fiind confirmată în 266 de localităţi din 15 judeţe, în timp ce la mistreţi s-au înregistrat 136 de cazuri, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Până în prezent, au fost despăgubiţi peste 7.700 de proprietari, valoarea totală a plăţilor depăşind 99 de milioane de lei. Potrivit ANSVSA, pesta porcină africană evoluează în 266 de localităţi din 15 judeţe, cu un număr de 1.042 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 136 de cazuri la mistreţi. În total, au fost eliminaţi 354.604 de porci afectaţi de boală.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite