„Necenzurat“, un alt proiect de prevenire a consumului de droguri, derulat de ANA în rândul elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), continuă, şi în acest an şcolar, implementarea cu succes, la nivel naţional, a proiectului „Necenzurat”, pentru prevenirea consumului de droguri în şcoli, destinat adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 si 14 ani, cunoscut ca proiectul EU-DAP ,,UNPLUGGED”.

Proiectul, care se desfăşoară în România, fără întrerupere începând cu anul 2009, a fost derulat, în mai multe etape, în 17 state europene, dar şi în numeroase ţări din Asia, Africa şi America, şi a fost iniţiat de „Mentor International Foundation”, fiind bazat pe modelul influenţei sociale.  „Necenzurat” are o componentă pentru elevi şi una pentru părinţi. Componenta pentru elevi constă în parcurgerea a 12 lecţii de câte 1-1,5 ore, săptămânal, coordonate de cadre didactice.  Componenta pentru părinţi include o întâlnire de trei ore, focusată pe abilităţi generale de a consolida relaţiile de familie, precum şi de a controla şi soluţiona conflictele;

Cadrele didactice primesc o formare specifică, înainte de punerea în aplicare a programului. Instruirea profesorilor este o componentă esenţială pentru a asigura calitatea implementării proiectului.

„Necenzurat” conţine următoarele materiale: manualul profesorului, caietul elevului, cartonaşele cu mituri şi realităţi despre droguri, precum şi un model de scrisoare pentru părinţi.

Formarea unor abilităţi de viaţă

Prin derularea acestui proiect la nivel naţional, şi în anul şcolar 2018-2019, specialiştii ANA vor urmări: formarea unor abilităţi de viaţă, necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool şi droguri, pentru un număr estimat de 5.875 de elevi (12 - 14 ani), care vor participa la cursurile „Necenzurat” şi formarea a 705 de cadre didactice. Necenzurat”este un proiect de prevenire a consumului de droguri în şcoli, pentru elevii cu vârste între 12 şi 14 ani, fiind bazat pe formarea de abilităţi de viaţă şi pe modelul influenţei sociale.

Noile tehnici de prevenire au ca scop formarea de abilităţi sociale care, odată învăţate şi exersate, ajută la creşterea rezistenţei la presiunea grupului de egali la îndemnul de a consuma droguri. Scopul acestei abordări este de dota adolescenţii cu aptitudini specifice şi cu resursele de care au nevoie pentru a rezista influenţelor sociale şi de a înţelege corect cunoştinţele despre droguri şi efectele lor asupra sănătăţii individuale şi colective.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite