Măsuri. Medicii veterinari verifică transporturile de păsări din ţările unde există epidemie de gripă aviară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reguli stricte şi în fermele de păsări FOTO Adevărul
Reguli stricte şi în fermele de păsări FOTO Adevărul

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.


Până în acest moment Ungaria, Elveţia, Danemarca, Croaţia, Germania, Olanda şi Austria au notificat la Bruxelles existenţa focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor. În cazul Germaniei, Ungariei şi Austriei au fost emise Deciziile Comisiei Europene privind zonele de restricţie sanitară veterinară în contextul evoluţiei focarelor de influenţă aviară înalt patogenă a virusului H5N8.
Conform unui comunicat al ANSVSA, în urma informaţiilor primite de la Comisia Europeană şi a mesajelor de alertă ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală referitoare la situaţia epidemiologică privind influenţa aviară din Uniunea Europenă, autoritatea a întreprins măsuri suplimentare pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.

Reguli stricte în ferme

Acestea vizează monitorizarea severă a comerţului intracomunitar, verificarea tuturor transporturilor de păsări care vin din ţările unde au fost diagnosticate focare de influenţă aviară şi informarea medicilor veterinari oficiali zonali, medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi, precum şi a operatorilor economici cu privire la situaţia epidemiologică existentă.
"S-a dispus respectarea cu stricteţe a condiţiilor de biosecurite în fermele comerciale de păsări şi în gospodăriile populaţiei, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă migraţia păsărilor sălbatice ce se află în plină desfăşurare şi rolul păsărilor sălbatice 'punte' (guguştiuci, vrăbii, porumbei etc) în difuzarea virusului gripal aviar; informarea primăriilor, fermierilor şi a instituţiilor ce deţin responsabilităţi în supravegherea păsărilor sălbatice asupra evoluţiei focarelor de gripă aviară din alte ţări şi a măsurilor care trebuie respectate pentru a evita apariţia bolii", se arată în comunicat.

Revizuierea programelor de biosecuritate

De asemenea, s-a dispus intensificarea măsurilor specifice privind gripa aviară în exploataţiile comerciale şi revizuirea programelor de biosecuritate şi au fost notificate primăriile să dispună interzicerea accesului palmipedelor (raţe, gâşte) la luciul de apă, dar şi să informeze cetăţenii asupra obligativităţii menţinerii păsărilor în gospodărie.
Autorităţile veterinare competente de la nivel teritorial colaborează cu inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, cu asociaţiile vânătorilor şi pescarilor sportivi din România şi cu Asociaţia Ornitologică Română, în scopul culegerii de date referitoare la speciile de păsări sălbatice existente pe teritoriul României şi la starea de sănătate a acestora.

Începând cu anul 2007, ANSVSA a implementat şi desfăşoară Programul de monitorizare şi control al influenţei aviare. Nu în ultimul rând, ANSVSA recomandă cetăţenilor să anunţe, în cel mai scurt timp, medicul veterinar pentru orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la animalele din gospodărie şi să respecte măsurile dispuse de autorităţi privind circulaţia animalelor.

Vă recomandăm şi:

Epidemie de gripă aviară în opt state europene; există riscul de extindere din cauza migraţiei păsărilor

Măsuri suplimentare împotriva aviarei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite