Mărci dispărute. Singurul producător de șine de cale ferată din România era la Călărași. Acum importăm din Italia
0Combinatul de la Călărași, o mândrie a Epocii de Aur, era singurul producător din țară de şine de cale ferată, acum acestea se importă din Italia. Din platforma siderurgică imensă a rămas doar amintirea.

Combinatul din Călărași a fost înființat pe o suprafaţă de 650 de hectare, fiind cotat, în anii '80, ca unul dintre cele mai importante din sud-estul Europei unde se producea şină de cale ferată. Investiția regimului comunist în ridicarea combinatului a ajuns la aproape două miliarde de dolari.
După Revoluţie, mastodontul construit la dorința expresă a fostului dictator Nicolae Ceaușescu, a fost privatizat, apoi demontat bucată cu bucată şi vândut la fier vechi. În prezent aici funcţionează o oţelărie electrică şi un laminor. Spre comparație, în Polonia, combinatul similar care a fost construit în acelaşi timp cu cel de la Călăraşi, produce oţel şi astăzi.
O mică parte funcționează în prezent
În anii '90, din combinatul siderurgic au fost privatizate părţile viabile, în prezent existând patru mari societăţi: Sidertrans, Martifer, Donasid şi Donalam, una dintre cele mai puternice.
„Doar o mică parte din combinatul de odinioară mai funcţionează în prezent. Câteva secţii, printre care oţelăria sau laminorul, au scăpat de dezmembrarea firmelor de fier vechi, fiind preluate de investitori străini cu experienţă în metalurgia mondială. Cu a cui complicitate a fost posibil jaful care a durat aici zeci de ani? Cine este vinovat de distrugerea Combinatului Siderca?”, se întreabă Viorel Dobre, fost linder sindical pe platformă siderurgică.
Ceaușescu visa la producție-record
Nicolae Ceaşuşescu avea planuri măreţe cu platforma siderurgică. De visul său însă s-a ales praful. Comunele Ceacu şi Cuza Vodă, aflate la o distanţă de aproximativ 8 kilometri de combinat urmau să dispară de pe hartă. În locul acestora trebuia să fie extins combinatul care ar fi asigurat o producţie record de oţel.
Cu puțin timp înainte de inaugurarea combinatului în anul 1979, Nicolae Ceaușescu a venit să inspecteze cum stau lucrurile pe noua platformă siderurgică. Ionel P. a fost unul dintre primii angajați la Călărași. Își amintește și acum de vizita dictatorului din anul 1979, înainte de inaugurarea oţelăriei de pe platforma siderurgică.
„Toată lumea fusese instruită despre unde trebuie să stea, iar pregătirile au fost intense. S-a amenajat chiar o toaletă și o chiuvetă pentru că nu era admisibil ca primul cunducător al țării să meargă la același wc cu municitorii de la combinat“, îşi aduce el aminte.
Inaugurat în urmă cu 43 de ani
În noiembrie 1979, în urmă cu 43 de ani, a fost inaugurat cu mare fast combinatul din Călăraşi. Acesta trebuia să producă, în principal, şină de cale ferată, mare parte urmând a fi exportată în ţările socialiste din CAER, dar şi în Asia ori America de Sud.
Lucrările au început în anul 1976, iar combinatul a prins contur în anul 1978. Prima şarjă de oţel a fost turnată în luna noiembrie a anului 1979.
Primul proiect greenfield
În vara anului trecut, italienii care deţin Donalam, rezultat în urma divizării Siderca Călăraşi în urmă cu mulţi ani, au anunţat că vor construi un nou combinat siderurgic în România, în urma unei investiţii de 300 de milioane de euro.
Investitorii susţin că noul combinat siderurgic va fi primul proiect greenfield (verde) din Europa în ultimele decenii în producţia de oţel şi va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Unitatea de producţie va include o oţelărie şi un laminor, dar şi un parc fotovoltaic, cu o capacitate de 100 MW.
Combinatul va avea o capacitate de producţie de aproximativ 600.000 tone/an de oţel - beton şi sârmă laminată. Investiţia grupului Beltrame va contribui la crearea a aproximativ 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local, precum şi la aproape 800 în faza de construcţie.
Înfiinţat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa. Grupul deţine 6 fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.000 de angajaţi, peste 2 milioane de tone vândute anual şi activităţi comerciale în peste 40 de ţări.
Se produc bare de oțel laminate la cald
În ceea ce priveşte Donalam, aceasta a fost înfiinţată după falimentul Siderca din 2005, când renumitul combinat din Călăraşi a fost divizat în 5 unităţi: Sidertrans, Martifer, Donalam şi, cea mai mare, Donasid.
În prezent, „Donalam, cu sediul în Călăraşi, este unul dintre principalii jucători din industria barelor de oţel laminate la cald şi oţeluri special din Europa”, după cum spun italienii, adăugând că au înfiinţat Donalam în 2006, iar în 2007 au cumpărat de la Tenaris un laminor pe platforma fostului combinat siderurgic Siderca.
Compania deţine peste 270 de angajaţi şi vinde anual aproximativ 120.000 tone de bare de oţel.
În ce priveşte Tenaris (de la care Beltrame a cumpărat laminorul), acesta a preluat, în urma falimentului Siderca, partea cea mai viabilă din combinat - Donasid, respectiv oţelăria, unitatea de turnare continuă şi laminorul pentru profile grele şi şină de cale ferată, inclusiv 150 ha şi clădirea administrativă a fostei Siderca.