Mămăligă din belşug. Peste 95.000 de hectare, cultivate cu porumb în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suprafaţa agricolă programată pentru însămânţări în primăvara acestui an se ridică în judeţul Călăraşi la 180.000 de hectare, mai mult de jumătate, peste 95.000 hectare fiind ocupate cu porumb, iar alte 42.000 hectare cu floarea-soarelui.După inundaţiile din Luca Dunării, care au distrus peste 12.000 hectare de culturi agricole, fermierii sunt optimişti. “Avem porumb şi floarea-soarelui suficient, deocamdată merg bine culturile, dar până la recoltat mai e destul. Nu se ştie ce surprize ne mai rezervă vremea”, spune Aurelian Dobre, fermier din comuna Ciocăneşti. Până la această dată, în judeţul Călăraşi, în zonele din Lunca Dunării, unde au fost cele mai mari distrugeri din cauza ploilor, nu s-a putut însămânţa aproape nimic în campania de primăvară.

„ Avem multă iarbă verde. Asta e situaţia. În unele zone s-a mai reuşit câte o cultură, însă umiditatea în exces nu ne-a permis prea multe lucrări. Este foarte dificil, avem peste 12.000 de hectare calamitate în tot judeţul”, spun reprezentanţii Direcţiei Agricole Călăraşi.

Mii de hectare de culturi, calamitate

Ploile abundente din ultimele luni au fost distrus în judeţul Călăraşi 12.185 hectare, toată suprafaţa fiind un luciu imens de apă. “De departe, cea mai afectată cultură a fost cea de grâu, 3.352 de hectare, urmată de orz, 2.369 de hectare, rapiţă-2.703 hectare şi lucrernă-85 de hectare. Ploile au distrus şi 3.600 hectare de ogor”, a precizat Marioara Hărmănescu, referent agricol la Direcţia Agricolă din Călăraşi.

80% din lucrările de primăvară au fost realizate

Din totalul celor 179.156 hectare propuse pentru însămânţare pentru campania de primăvară, până în prezent s-au reuşit lucrări de aproximativ 80.%. La porumb, din cele 109.118 hectare au fost cultivate 95.327 hectare, iar la floarea-soarelui chiar s-a depăşit “planul” propus: 42.175 hectare au fost însămânţate faţă de cele 41.473 pregătite iniţial.
Din decembrie şi până în prezent, în judeţul Călăraşi, vremea rea a făcut pagube importante. Ploile şi gerul au pus la pământ tot ce-au întâlnit în cale. Fermierii sunt disperaţi că nu vor avea ce culege la vară, cele mai multe stricăciuni fiind la grţu, rapiţă şi orz, în zonele: Boianu – Sticleanu, Borcea de Sus, Călăraşi – Raul, Unirea – Jegălia – Gâldău, Terasa Călăraşi, Greaca – Argeş – Chirnogi, Olteniţa – Surlari – Dorobanţu, Valea Dâmboviţei, comuna Roseţi.

S-au umplut silozurile în 2014

Anul trecut, în Bărăgan porumbul şi rapiţa au fost vedetele din câmp. Recoltele neaşteptate au umplut silozurile.  La rapiţă, deşi s-a estimat o producţie excepţională, de 4.500 kg/ha, o ploaie torenţială a „furat” recolta din mâna fermierilor. Chiar şi aşa, s-au strâns peste 2.800 kg/ha. Şi porumbul a adus satisfacţii uriaşe, peste 9.400 kg/ha au recoltat agricultorii din Bărăgan, o producţie cum nu s-a mai văzut în ultimii 20 de ani.

Vă recomandăm şi:

Peste 6.000 de fermieri bistriţeni, buni de plată. APIA a avut de recuperat 25 de milioane de lei

Fonduri europene în agricultură. Când se deschid toate finanţările PNDR

Atenţie, fermieri: APIA a deschis sesiunea de depunere a cererilor pentru subvenţiile pe suprafeţele agricole


 

CălăraşiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite