La Călărași vor fi înființate insule ecologice pentru colectarea deșeurilor. La cât se ridică investiția

0
Publicat:

Alte două proiecte cu finanţare prin PNRR au trecut de votul aleşilor locali din Călărași. Este vorba despre dotarea cu insule ecologice, dar și înființarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar.

Insule ecologice pentru colectarea deșeurilor FOTO Facebook Marius Dulce
Insule ecologice pentru colectarea deșeurilor FOTO Facebook Marius Dulce

Proiectul “Plătește pentru cât arunci!“ a fost propus pentru finanţare prin PNRR. Conform autorităților locale, prin intermediul acestuia în valoare de 2.459.750 lei (fără TVA), Primăria Municipiului Călăraşi îşi propune accelerarea procesului de modernizare a sistemului de gestionare a deşeurilor cu accent pe colectarea separată în cinci fracţii de deşeuri, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare, în vederea conformării cu tranziţia spre economia circulară.

Cel de-al doilea proiect, “ Înființare și dotare centru de colectare prin aport voluntar“ va asigura colectarea separată a deşeurilor care nu pot fi adunate în sistem door-to-door.

Este vorba despre respectiv deşeuri reciclabile şi biodeseuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri- deşeuri voluminoase, deşeuri textile, din lemn, mobilier, deşeuri din anvelope, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri de gradină, deşeuri de construcţii şi demolări.

"Considerăm că este o oportunitate pe care Primăria Municipiului Călăraşi trebuie să o valorifice. Valoarea totală a proiectului, finanţabil prin PNRR este de 4.558.786,52 lei (inclusiv TVA)", au transmis autoritățile locale.

Depozitări necontrolate în tot județul

 Garda de Mediu a împărţit amenzi în primăvara acestui an tuturor celor 55 de primării din judeţul Călărași, sancţionate cu 15.000 de lei fiecare, pentru aruncarea deșeurilor la întâmplare.

 Depozitele de deşeuri ilegale nu au niciun fel de control şi au un impact nociv asupra mediului: sunt surse majore de contaminare şi pot pune în pericol sănătatea oamenilor.

"În Călăraşi, problema depozitărilor necontrolate de deşeuri a devenit extrem de gravă, iar situaţia nu mai poate continua în acest fel. Consiliul Judeţean Călăraşi le-a cerut primăriilor să ia măsuri pentru salubrizarea terenurilor şi pentru prevenirea unor noi depozitări. 

Spre exemplu, una din soluţii, în zonele în care depozitele necontrolate sunt formate cu precădere din deşeuri provenite din construcţii va fi asocierea mai multor primării, în jurul unei platforme comune şi gratuite de depozitare pentru populaţie, unde resturile să fie prelucrate în comun, cu ajutorul unor utilaje speciale, iar materialele rezultate să fie utilizate la asfaltarea străzilor din localităţile respective. 

De asemenea, acolo unde deşeurile vegetale sunt predominante, vor fi achiziţionate tocătoare speciale, iar materialul rezultat va fi folosit pentru prepararea compostului necesar în agricultura din judeţ”, a declarat Marian Borondel, comisar şef al Gărzii de Mediu Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite