INHGA: Debitul Dunării, sub media multianuală a lunii ianuarie. Blocurile de gheaţă se extind pe toate râurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dunărea, sub cotele lunii ianuarie FOTO Costel Crângan
Dunărea, sub cotele lunii ianuarie FOTO Costel Crângan

Debitul fluviului Dunărea se va situa sub media multianuală a lunii ianuarie în perioada următoare, cu o cotă de 4.200 mc/s, în timp ce pe râuri formaţiunile de gheaţă existente sunt în extindere în majoritatea bazinelor hidrografice, arată prognoza hidrologică publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conform sursei citate, până în dimineaţa zilei de 19 ianuarie, la ora 07.00, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere, până la valoarea de 4.200 mc/s, dar va continua să se situeze sub media multianuală a lunii în curs, stabilită la 4.950 mc/s.

Totodată, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Bechet şi în scădere pe sectorul Corabia - Tulcea. Spre finalul săptămânii viitoare, cotele apelor Dunării vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Hârşova, respectiv în uşoară scădere pe sectorul Vadu Oii - Tulcea.

În ceea ce priveşte prognoza pe râuri, în intervalul 13 ianuarie, ora 07.00 - 19 ianuarie, ora 07.00, debitele medii zilnice vor fi, în general, staţionare, dar formaţiunile de gheaţă prezente pe majoritatea cursurilor vor fi în extindere şi intensificare, mai ales în prima parte a perioadei analizate.

De asemenea, vor predomina podurile de gheaţă pe râurile din centrul şi nordul ţării, iar ulterior se vor menţine fără modificări importante, notează hidrologii. 

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite