INHGA: Debitul Dunării, peste mediile multianuale în decembrie şi ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debitul maxim al fluviului Dunărea, la intrarea în ţară, se va situa peste mediile multianuale în primele două luni ale iernii  şi sub medie în luna februarie 2020, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30 şi 100% din mediile lunare, reiese din prognoza de specialitate, publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În luna decembrie 2019, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş superior şi mijlociu, Olt inferior, Vedea, Buzău, Rm.Sărat, Putna, Bârlad şi Prut şi mai mari (80-100%) în bazinul Jiului.

Pe toată durata acestei luni este posibilă apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) în bazinele superioare ale Bistriţei, Mureşului şi Oltului şi pe unele râuri mici din centrul şi nordul ţării.

În prima lună din 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Putna, Bârlad şi Prut.

În privinţa lunii februarie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş superior şi mijlociu, Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Putna, Bârlad şi Prut.

Pod de gheaţă, sloiuri

"În lunile ianuarie şi februarie 2020 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, fiind frecvent podul de gheaţă pe râurile mici. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş", avertizează hidrologii.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna decembrie este de 5.800 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de valoarea medie multianuală de 5.200 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

De asemenea, pentru luna ianuarie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s, faţă de media lunii respective, de 4.950 mc/s. Pentru luna februarie 2020, debitul de nivel maxim prognozat este de 5.000 mc/s, sub valoarea medie multianuală a perioadei, de 5.300 mc/s, iar cel minim la 2.500 mc/s.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite