Începe o nouă ediţie „Liderii Mileniului Trei-Tenaris”, programul de educaţie non-formală pentru liceeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezentarea elevilor traineri FOTO Tenaris
Prezentarea elevilor traineri FOTO Tenaris

O nouă generaţie de elevi de liceu din Călăraşi va avea ocazia să îşi dezvolte abilităţile de leadership învăţând chiar de la colegi, în cadrul unei noi ediţii a programului de educaţie non-formală „Liderii Mileniului Trei-Tenaris”, lansată ieri la Călăraşi.

Programul a demarat acum 13 ani şi a fost susţinut în tot acest timp de compania TenarisSilcotub, care a contribuit astfel la dezvoltarea personală a peste 2.600 de tineri din Călăraşi, Zalău şi Câmpina, oraşele în care îşi desfăşoară activitatea. 

Cluburile „Liderii Mileniului Trei”(LMT) reprezintă un cadru pentru activităţi de training desfăşurate în sistemul de lucru peer education, în care elevii învaţă de la colegi de-ai lor pregătiţi, în avans, de profesori special formaţi în domeniul educaţiei non formale. Atelierele de lucru includ subiecte care nu se regăsesc de regulă în programa şcolară, precum munca în echipă, leadership ul, abilităţile de negociere sau de comunicare. 

În primul semestru al anului şcolar curent, 180 de tineri din cele 3 comunităţi au trecut prin această etapă de formare. Dintre ei, 24 de tineri care s-au făcut remarcaţi de profesori au fost aleşi pentru a deveni la rândul lor traineri şi vor „da mai departe” ceea ce au învăţat altor 120 de colegi. Astfel, în următoarele luni, tinerii vor afla care este relaţia dintre management şi leadership, iar la final vor trebui să demonstreze cele învăţate printr-un proiect concret, care să corespundă propriilor interese şi pasiuni, precum şi nevoilor existente în şcolile în care învăţă. 

„Programul LMT le oferă tinerilor din comunităţile TenarisSilcotub doza necesară de curaj şi încredere în forţele proprii. Elevii de liceu au posibilitatea de a explora noi abilităţi şi de a se dezvolta. Experienţa din ultimul deceniu ne-a demonstrat că tinerii care se înscriu în program îşi schimbă percepţia asupra comunităţii, se implică activ şi conştient în activităţile pe care ei le aleg sau, chiar, le iniţiază. Cu ajutorul acestui program, liceenii capătă încrederea că pot schimba mentalităţi, îşi exersează abilităţile de lideri şi devin mai pregătiţi pentru viaţa şi responsabilităţile unui adult”, spune Codruţa Hodrea, Manager Relaţii cu Comunitatea în cadrul TenarisSilcotub.

Proiecte comune şi noi prietenii

Anul acesta, din cei 300 de elevi înscrişi pentru activităţi în ambele semestre LMT, un număr de 40 sunt din Călăraşi, unde învaţă la Liceul Danubius, Colegiul Economic, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” şi Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei”. Lor li vor alătura 150 de elevi din Zalău şi 10 elevi din Câmpina. La finalul programului, 70 de tineri, adică 25% din totalul participanţilor, sunt invitaţi la o tabără de leadership şi teambuilding ce are loc la începutul verii şi care este un nou prilej de a construi proiecte comune şi a lega noi prietenii.

„Rezultatul remarcabil este chiar apariţia acestor elevi-traineri: este o demonstraţie clară şi practică a faptului că sistemul «peer education» funcţionează şi produce schimbări atât în viaţa tinerilor, ci şi în întreaga comunitate. Pentru a avea asemenea efecte, este nevoie de un angajament pe termen lung al tuturor partenerilor din program, iar faptul că TenarisSilcotub a ales să ne susţină timp de peste un deceniu ne onorează. Este o formă CU fond, în cel mai profund sens”, spune Marian Staş, preşedintele asociaţiei Cluburile Liderii Mileniului Trei şi iniţiatorul programului.

Un asemenea rezultat remarcabil a fost apariţia cluburilor autonome LMT din Călăraşi şi Zalău, care au o activitate separată faţă de programul de bază şi în cadrul cărora un număr şi mai mare de elevi au deprins şi deprind obişnuinţa de a fi voluntari în comunitate.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite