Mihaela Bilic, despre Postul Paştelui: Înainte de nutriţionişti a fost religia. 40 de zile putem trăi doar cu apă
0Oamenii pot trăi 40 de zile doar cu apă. Este o chestiune pe care religia o ştie şi este de comun acord cu medicina, a transmis Mihaela Bilic, medic nutriţionist, într-o discuţie despre Postul Paştelui.
Potrivit acesteia, înainte de a apărea medicii nutriţionişti, nu puteai să faci educaţie, atunci a venit religia şi a spus – ”de două ori pe săptămână măcar, nu mâncaţi alimente de origine animală” a adăugat Bilic, la Digi24.
”Este un subiect frumos, dacă nu îl denaturăm şi nu îl reinterpretăm. Noi, ca oameni, luăm cuvântul ”post” şi facem din el o chestiune, mai degrabă, o negociere cu divinitatea. Uneori postul este folosit ca ”acum, ori niciodată”, fie vrei cură de slăbire, dacă nu, atunci un detox, adică dacă facem post, atunci să facem şi un detox, că n-ar fi rău, şi nu în ultimul rând, această greşeală care mi se pare majoră şi care strică noţiunea postului în sine, ne ghiftuim”, a afirmat Mihaela Bilic.
Conform medicului nutriţionist, acum rafturile supermarketurilor au ”kilometri” de produse de post, şi atunci faptul că omul se satură, mâncând ca în perioada de dulce, doar că mănânci produse care nu sunt de origine animală, strică esenţa postului.
”În post trebuie să fie o confruntare cu senzaţia de foame. Postul trebuie să fie un exerciţiu de voinţă. Presupune o îndepărtare de plăcerile banale, umane, trupeşti, şi presupune un fel de un contact mai strâns tu cu tine, cu spiritualitatea, cu ce înseamnă alte nevoi, decât cele alimentare.”, transmite Bilic.
Aceasta precizează că, din păcate, după perioada de izolare din timpul pandemiei, mâncarea a devenit elementul central al vieţii noastre.
”Noi credem că glicemia scade, că poftele trebuiesc satisfăcute, că dacă simţim o senzaţie de foame. Culmea, medicii nutriţionişti au reuşit să mute senzaţia de foame din sfera senzaţiilor normale, fireşti, în sfera senzaţiilor de nedorit. Noi, în prezent, avem de toate oricând vrem. Avem o supraofertă care nu ne face bine.”, menţionează medicul.
Mihaela Bilic subliniază că, în momentul în care sunt scoase proteinele de origine animală, automat o să apară senzaţia de foame.
”O să căutăm mai multă cantitate pentru că orice înseamnă carne, peşte, ou, brânză, lapte şi atenţie – că tot spuneaţi de postul catolic şi cel ortodox -, ei bine, în postul lor, catolicii permit produsele lactate. În postul catolic, doar carnea este eliminată, dar rămân ouăle şi brânza.
E mai uşor de ţinut, cu siguranţă. Nu trebuie luat postul ca pe o pedeapsă, din cauza asta trebuie să ne dorim noi, pentru noi, nu s-o facem demonstrativ. Este exact ca atunci când oamenii adoptă diete vegane sau vegetariene. Cu cât vorbesc mai mult despre asta, mie mi se pare că este o chestiune care nu e OK acolo... Ca să demonstreze cât sunt ei de speciali şi plini de voinţă. În momentul în care o faci, cred că trebuie să fie o chestiune intimă.”, a explicat medicul nutriţionist.