FOTO Simbolistică şi legende creştine. Ouăle pentru Paşte se înroşesc în Joia Mare
0Simbolistica ouălor de Paşte trebuie căutată înainte de naşterea lui Hristos, în timpuri străvechi. Specialiştii în etnografie spun că acesta era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creaţiei, fecundităţii, simbol al vieţii şi al reînnoirii naturii.
Pentru Sfintele Sărbători, gospodinele înroşesc ouăle în Joia Mare, obiceiul vopsirii fiind întâlnit la chinezi cu 2.000 de ani înainte de Hristos. În timp, de-a lungul anilor, au început să fie folosite şi alte culori: verde, galben, albastru. Folclorul conservă mai multe legende creştine care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşte şi de ce au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului.
Răstignirea
“Se spune că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care-i picura din răni. Domnul, văzând că ouăle s-au înroţit, a spus celor de faţă: „De acum înainte să faceti şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”, a precizat Alina Paul, şef Secţie Etnografie şi Artă Populară din cadrul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.
Focul şi sângele
Culoarea roşie cu care le vopsesc gospodinele reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar şi sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii. În satele din împrejurimile Călăraşiului ţăranii încă mai păstrează obiceiul ca în dimineaţa din duminica Paştelui să-şi spele faţa cu apă nouă sau apa neîncepută în care pun un ou roşu. Se spune că astfel vor fi tot anul frumoşi şi sănătoşi ca un ou roşu.