FOTO Bărăganul, o mică Siberie a ultimilor 40 de ani. Recordul de ger la Călăraşi s-a bătut în 1986

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sloiurile de gheaţă au încremenit tot ce-au întâlnit în cale Foto: I.S.
Sloiurile de gheaţă au încremenit tot ce-au întâlnit în cale Foto: I.S.

Călăraşiul nu a fost niciodată ocolit de marile dezastre ce au lovit România. Iernile cumplit de geroase sunt şi acum vii în memoria oamenilor. În 1985, la începutul lunii februarie oraşul era inundat de sloiurile Dunării, pentru ca un an mai târziu Borcea, afluentul fluviului, să îngheţe tun şi să se trasforme în cea mai circulată „arteră“ de promenadă din oraş.

În Bărăgan, luna  ianuarie, de 40 de ani încoace, spun meteorologii, este recunoscută ca cea mai friguroasă. În anul 1986 s-a bătut recordul ultimelor 4 decenii: minus 26,9 grade Celsius. Meteorologii spun că acest lucru se datorează persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă a anului jumătatea estică a Europei. „Luna ianuarie este cea mai caracteristică lună a anotimpului hibernal, în care se înregistrează cele mai scăzute valori minime de temperatură“, spun specialiştii Serviciului Meteorologic şi Asigurarea Calităţii din cadrul Centrului Regional Dobrogea.

Precipitaţii abundente

O analiză a ultimilor 40 de ani în Bărăgan evidenţiază temperaturi deosebit de scăzute, cu multe zile de viscol şi cu polei. „ În unii ani activitatea intensă a ciclonilor mediteraneeni a determinat predominarea pe intervalele mai lungi de timp a circulaţiei aerului umed, rezultatul fiind, cantitaţi mari de precipitaţii“,  spun meteorologii. Anii cu temperatura medie cea mai scăzută, înregistrată în oraşul nostru au fost: 1985, 1986, 2006, 1996, 2004 şi 2010. Nici în 2012, iarna nu a fost mai blândă. Dunărea a îngheţat tun la Călăraşi, prinzând ca într-o menghină mai multe remorchere. Aproape o lună, marinarii au fost prizonierii fluviului de gheaţă.

Polei şi viscol

În anul 1985, în luna ianuarie, s-a consemnat o temperatură minimă absolută de minus 25 de grade Celsius, 9 zile cu polei şi 21 de zile de ger. În 1986 s-a bătut recordul: minus 26,9 grade Celsius, aproape întreaga lună a fost dominată de ger, iar în 9 zile a predominat poleiul.

Dezastrul de la ZOO

În 1985, pe 3 februarie, Călăraşiul a fost lovit de furia Dunării. Apele umflate au inundat oraşul, cea mai gravă situaţie înregistrându-se la Grădina Zoologică. Îngheţată tun, Dunărea a format într-o noapte un pod de sloiuri de 15 metri înălţime. “Până dimineaţă, nivelul apei a crescut cu repeziciune, podul natural a cedat şi sloiurile au spart digul. Urmările au fost de neimaginat: 80% dintre animalele de la Zoo au murit înecate sau îngheţate”, povesteşte Gheorghe Stan(72 de ani), pensionar.

În oraş s-a dat imediat alarma pentru că apa ajunsese şi la trei metri înălţime. Autorităţile s-au mobilizat rapid încercând să mai slaveze câte ceva. “S-au făcut echipe şi de voluntari care au dat o mână de ajutor pentru prinderea animalelor care scăpaseră pe străzi. Lei, tigrii, urşii şi maimuţele umblau libere sau se refugiaseră în copaci. Am salvat o parte dintre ele şi le-am urcat în bărci. S-a creat o panică de nedescris în oraş atunci cu atâtea fiare în libertate”, spune pensionarul. Din fericire, după acea experienţă devastatoare, încet-încet Grădina Zoologică s-a pus pe picioare, a completat numărul de animale şi a ajuns să fie astăzi printre cele mai mari din România.
 

Vă recomandăm şi:

Se întoarce gerul cumplit. Ce temperaturi sunt anunţate pentru cea mai friguroasă noapte a săptămânii

Scăpăm de gerul năprasnic, dar se întorc ninsorile. Când începe să se încălzească

Oraşul Călăraşi, înghiţit de troiene în iarna anului 1954

Un copac smuls de viscol a căzut peste o maşină la Călăraşi. Două persoane au fost rănite

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite