Elevii de la Liceul din Strehaia învaţă cu paltoanele pe ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii tremură de frig în clase FOTO Corina Macavei
Liceenii tremură de frig în clase FOTO Corina Macavei

La Strehaia, în oraşul palatelor ţigăneşti, elevii Liceului Teroretic „Matei Basarab” îngheaţă de frig la cursuri. Bugetul şcolii este mult prea mic pentru a putea face faţă cheltuielilor cu achiziţionarea combustibilului necesar, aşa că centrala funcţionează doar câteva ore, cât să nu îngheţe instalaţiile.

Cu gecile şi cu căciulile în cap stau la ore elevii Liceului Teoretic „Matei Basarab” din Strehaia. De luni de când au început cursurile după vacanţa de iarnă, copii vin înfofoliţi la ore pentru a rezista frigului din clase. Spun că sunt nevoiţi să reziste la ore fiindcă nu îşi pot permite să primească absenţe de la domnii profesori.

„Este foarte frig, ne chinuim la ore, stau cu geaca pe mine fiindcă este foarte frig. Îmi îngheaţă mâna pe pix”, spune o elevă de la clasa a IX-a.  „Este foarte frig, ne trebuie mănuşi, stăm cu paltoanele pe noi. Stăm până la sfârşitul orelor, suntem nevoiţi. Avem şi colegi care au răcit”, spune o altă elevă din aceeaşi clasă.  „E aproape la fel ca afară, cu câteva grade mai ridicată, în rest este foarte frig, mai ales de dimineaţă. Ne chinuim la ore”, se plânge un elev. „Stau cu geaca pe mine şi cu căciula în cap, e foarte frig, nu se face deloc căldură”, spune colegul său de bancă.

La fel de înfofoliţi vin la ore şi profesorii, care tremură de frig la ore alături de elevii lor.

„Este frig cam toată iarnă şi este greu şi pentru noi şi pentru copii, vedeţi cum intrăm la ore şi cum venim îmbrăcaţi din cauza frigului. Eu sunt profesor de matematică şi trebuie să scriu pe tablă şi aşa stau şi aşa scriu, asta este situaţia. E diferenţă mică între temperatura de afară şi cea din clasă”, spune profesorul Ileana Drulă.

Administratorul liceului de la Strehaia spune că unitatea şcolară este dotată cu o centrală termică pe combustibil lichid uşor modernizată, însă acest combustibil este „drămuit” în aşa fel încât să ajungă tot sezonul rece. Bugetul şcolii este redus, astfel că centrala este pornită de la 5 dimineaţa până la ora 10 insuficient ca elevii să stea în clase în condiţii decente.

„Vreau să vă spun că noi avem centrală proprie şi furnizăm căldură în aşa fel încât să ne putem încadra în cheltuielile pe care îl avem. Şcoala are 1000 de elevi, bugetul este aproximativ 280.000 de lei pe an în funcţie de numărul de elevi. Noi apovizionăm combustibil pe iarnă în jur de 20 de tone, cu 4,5 lei litru cu TVA inclus, se duce aproape 100.000 de lei din buget numai pe combustibil. În aceste condiţii noi suntem obligaţi să plătim şi energie electrică, apă şi toate celelalte cheltuieli materiale şi atunci căldura pe care o dăm o drămuim în aşa fel încât să putem suporta şi celelalte cheltuieli”, explică Marian Şoiu, administratorul Liceului Teoretic „Matei Basarab” de la Strehaia.

Optimişti, liceeni de la Strehaia spun că noroc cu faptul că în următoarele zile se mai înmoaie puţin gerul şi probabil temperatura în şcoală va mai creşte cu câteva grade.

IŞJ Mehedinţi: “Este o problemă nesemnificativă”

La rândul său, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinti a exprimat un punct de vedere, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, profesorul Cristinel Degeratu: „IŞJ Mehedinti a fost informat de către conducerea Liceului Teoretic din Strehaia despre situatie. Din ceea ce cunoaşte inspectorul de sector şi din ce ne transmit cei din unitate, este o problema nesemnificativă din punctul nostru de vedere, cauzată de frigul intens de afară. Stim că unitatea este dotată cu combustibil, la capacitatea maximă si că permanent se încearcă depăsirea temperaturii din clase la una care ar asigura un confort sporit elevilor care învaţă. Cu toate acestea, aşa cum şi în apartamentele noastre este deficit de grade, si în această unitate se înregistrează ceva grade mai puţin. Elevii au fost nevoiţi să îmbrace ceva mai călduros. Am luat legătura cu unitatea şi în momentul în care conducerea liceului va ajunge la concluzia că temperatura nu este adecvată continuării actului educaţional, aceasta va putea solicita, conform legii, suspendarea cursurilor şcolare. Deocamdată, consideră că nu este cazul”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite