Dezastru. Şoarecii au mâncat 30% din grâul Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prăpăd pe câmp Foto:Adevărul
Prăpăd pe câmp Foto:Adevărul

Aproximativ 40 de milioane de euro au tocat şoarecii în acest an. Producţia de grâu din România a fost redusă cu 6% de rozătoare, în urma atacului masiv din acest an. Şi în Bărăgan, recolta a fost diminuată cu 20-30%. Pericolul nu a trecut însă.



În judeţul Călăraşi, de la Lehliu şi până în comuna Borcea, a fost dezastru. Pagube s-au înregistrat nu doar la culturile de grâu, ci şi la orz şi rapiţă. “La floarea-soarelui şi porumb au fost stricăciuni mai mici pentru că e mai greu de atacat ştiuletele. Trebuie să se urce până în vârf şi să mânânce de acolo”, spune Aurelian Dobre, secretarul Camerei Agricole Călăraşi.
Problemele nu au luat însă sfârşit. “Dacă vine iarnă blândă, fără zăpadă, pierdem tot. Deja sunt afectate şi culturile de toamnă care au răsărit. Sunt muşuroaie pe câmp de 70 de centrimetri”, spun fermierii. Agricultorii se pregătesc să împrăştie insecticide pentru a decima inamicii. Deocamdată, substanţa omologată, de provenienţă ungară, nu a ajuns şi la Călăraşi. “Sunt fermieri care au cheltuit încă de anul trecut miliarde bune, dar şi aşa, pagubele au fost uriaşe la cereale. De exemplu, la un hectar de cultură, prin aplicare mecanică, sunt necesare între 20 şi 60 kilograme de substanţe otrăvitoare, în timp ce pentru galerii se folosesc 46 kg de insecticid. O căruţă de bani!”, spune Dobre.

Estul judeţului Călăraşi a avut cel mai mult de suferit de pe urma şoarecilor. Agricultorii au privit neputincioşi cum recoltele sunt mâncate cât ai clipi. Zona de terasă a judeţului, de la lehliu şi până la Borcea, a fost serios calamitată. Pagube mai mici s-au înregistrat spre Olteniţa, în zona Crivăţ şi Căscioarele, a anunţat Direcşia Agricolă Călăraşi.

Producţii neaşteptat de mici la hectar

Fermierii spun că n-au văzut în viaţa lor un aşa prăpăd. „Ne aşteptam la o producţie 6.000 kg/ha, dar sunt fermieri care rar au scos 2.500 kg/ha. Eu, de exemplu, anul trecut am avut 7.500 kg/ha, acum vorbim de o medie de 4.000 kg/ha”, spun agricultorii din judeţul Călăraşi.
Prin zonele ferite din judeţ, de la Valea Mostiştei spre Argeş, culturile au avut mai puţin de suferit, dar chiar şi aşa, producţia la hectar nu  a depăşit 3.500-4.000 kg/ha, cu 20-30% mai puţin din cauza şoarecilor”, spune Aurelian Dobre.

Explozie de rozătoare

La nivel naţional, pagubele sunt uriaşe. Peste 6% din producţia de grâu din acest an a fost mâncată de şoareci, pagubele fiind estimate la 40 de milioane euro, a declarat Viorel Matei, preşedintele FNPAR, care acuză autorităţile că au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de fermieri nu erau omologate de UE.
"Aproximativ 6-7% din producţia de grâu din acest an a fost mâncată de şoareci direct din câmp. Anul acesta a fost o explozie a numărului de şoareci. A fost ceva fantastic, nişte atacuri cum n-am mai văzut", a spus Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR). Potrivit calculelor lui Viorel Matei, din producţia de 6,8 milioane de tone de grâu, peste 400.000 de tone au fost mâncate de şoareci, provocând pierderi de aproximativ 40 de milioane de euro, la un preţ mediu de 100 de euro pe tonă.
El spune că numărul şoarecilor a crescut exponenţial în ultimul an pentru că autorităţile române au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de către fermierii români nu sunt sunt omologate în Uniunea Europeană.

Vă recomandăm şi:

Agricultura din Bărăgan, răpusă de secetă. Cu ce recolte se laudă fermierii

Se culeg ultimele roade. Cea mai bună recoltă la porumb din ultimii 20 de ani

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite