De ce nu e bine să mâncăm multe mere. Ce pericol apare la consumul în exces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merele, unele dintre cele mai sănătoase fructe, au şi contraindicaţii FOTO Shutterstock
Merele, unele dintre cele mai sănătoase fructe, au şi contraindicaţii FOTO Shutterstock

Deşi sunt tot anul disponibile, toamna e anotimpul merelor şi singurul moment când le poţi consuma proaspăt culese. Gustul lor e diferit acum, spre deosebire de restul anului.

Deşi conţin mulţi antioxidanţi şi vitamine, merele au şi contraindicaţii. Prea multe pot duce la acumularea în exces de fructoză în organism care poate provoca mai multe probleme de sănătate, cum ar fi diabetul şi obezitatea. De asemenea, consumul excesiv de suc de mere duce la diaree.

„Putem beneficia de proprietăţile merelor consumându-le ca atare sau făcând suc din mere proaspete, însă trebuie să avem foarte mare grijă când procesăm merele. Trebuie să scoatem sâmburii deoarece sunt toxici. Aceştia conţin o doză mică de cianură. O sămânţă, două, nu pot face prea mult rău, dar o cantitate mai mare, da", explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Părinţii şi doctorii au avut întotdeauna dreptate când ne recomandau să mâncăm mere. Aceste fructe conţin mulţi antioxidanţi ce ajută la diminuarea riscului dezvoltării diverselor boli. 

Merele au vitamina C din plin, ajutând la lupta sistemul imunitar împotriva factorilor externi. Pectina, valabilă în toate fructele tomnatice, cu coaja comestibilă, luptă împotriva bacteriilor din intestine şi scade nivelul colesterolului. Iată de ce coaja de măr nu trebuie îndepărtată ci consumată cu prioritate - acolo sunt stocate majoritatea nutrienţilor şi vitaminelor.

Există o multitudine de reţete în care poţi încorpora mărul. Iata câteva idei: plăcintă cu mere, mere coapte, tarte tatin cu mere, salate de legume cu mere, compoturi şi multe altele.

Fabrică de vitamine

Un consum constant de mere, prin cure de scurtă sau lungă durată, diminuează drastic riscurile multor maladii, cu diferite grade de gravitate, inclusiv riscurile de cancere, scrie doctorulzilei.ro. Mâncând un măr dimineaţa se purifică respiraţia, se fortifică gingiile şi se curăţă dinţii prin îndepărtarea tartrului dentar. Un măr consumat după mesele principale are efecte digestive şi laxative şi absoarbe toxinele şi microorganismele de la nivelul intestinelor. Un măr mâncat seara are efect relaxant asupra sistemului nervos, fiind un bun somnifer. Două mere pe zi ajută la întărirea muşchilor cardiaci, evită infarctul miocardic şi elimină excesul de apă din ţesuturi prin diureză.

"Un măr de mărime medie conţine 95 de calorii, sub 0,5 grame de grăsime, 2 mg de sodiu, 25 de carbohidraţi, 4, grame de fibre alimentare, 19 grame de zahăr, 0,5 grame de proteine. Mărul este o excelentă sursă de vitamina C, vitamină care se pierde prin procesul de transformare a mărului în compot sau suc. Este excelent ca şi gustare între mese, însă el trebuie consumat cu tot cu coajă pentru a se păstra substanţele nutritive”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie. De asemenea, este bine de ştiu că merele roşii conţin un antioxidant numit quercentina, antioxidant care ajută la îmbunătăţirea şi fortificarea sistemului imunitar, mai ales în situaţiile de stres.

Cele mai importante beneficii

Scad riscul apariţiei cariilor dentare. Nu poate înlocui spălatul pe dinţi, însă atunci când muşcaţi şi mestecaţi un măr se stimulează producţia de salivă din gură, reducându-se astfel riscul apariţiei cariilor prin diminuarea nivelului de bacterii. 

Te apară de osteoporoză. Flavonoidul găsit în măr, numit florizină, poate creşte densitatea osoasă şi poate proteja femeile de osteoporoză. De asemenea, borul este un alt ingredient conţinut de mere care întăreşte oasele. 

Scad colesterolul. Fibrele solubile găsite în mere se combină cu grăsimea aflată în intestine, fapt ce contribuie la menţinerea în valori normale a colesterolului şi o stare generală bună de sănătate. 

Previn apariţia infarctului. Merele sunt bogate în quercitina, un flavonoid ce protejează inima de apariţia bolilor cardiovasculare. Mai mult, conţin şi potasiu, care joacă un rol crucial în menţinerea sănătăţii inimii: previne apariţia infarctului, reglează tensiunea arterială şi activitatea cardiacă. 

Combat diareea şi constipaţia. Indiferent ce problemă aveţi, fibrele din mere ajută în ambele situaţii. Ele pot fie să stimuleze tranzitul intestinal când sunteţi constipaţi, fie pot absorbi excesul de apă din scaun pentru a încetini activitatea din intestine. 

Vă mai recomandăm şi:

Medic, despre COVID-19: Practic, te îneci în timp real. Cum evoluează boala dacă eşti vaccinat sau nu

 Noile restricţii din Capitală au intrat în vigoare duminică. Circulaţia nevaccinaţilor între orele 20-5, doar cu declaraţie. Masca, în spaţiile aglomerate

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite