Cum faci cel mai gustos borş românesc: reţeta ciorbei delicioase cu smântână
0
Cea mai simplă şi gustoasă ciorbă se face cu borş acrit în casă. Preparată ca pe vremuri, mâncarea iese delicioasă dacă urmăm întocmai reţeta lui Radu Anton Roman, regretatul gastronom. Autorul ne dezvăluie paşii preparării gustosului borş românesc în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia).
Ingrediente
Borş:
1/2 kg mălai
1 kg tărâţe de grâu
o pâine neagră
o lingură de drojdie de bere
Borş românesc:
500 g piept vită
1 os mare, cu măduvă
1-2 litri supă de carne
2 cepe
1 morcov
1 felie varză
1 rădăcină pătrunjel
1 sfeclă roşie
1 păstârnac
1 ţelină
4-5 cartofi
1 litru borş
sare, piper boabe
1 cană smântână
foi verzi de leuştean, mărar, pătrunjel, ţelină
3 pătlăgele rosii (merge şi bulionul, 2 linguri)
Mod preparare
Borş:
• Borşul, la doamna acasă şi la cârciuma cu ifose de pe strada mare, se face dintr-o juma’ de kil de mălai, amestecat cu un kil de tărâţe de grâu, o pâine neagră şi o lingură de drojdie de bere. Mai întâi se pun la dospit, o noapte, drojdia, mălaiul şi un blid de tărâţe într-un litru de apă călăie. Dimineaţa se adaugă restul de tărâţe, pâinea, o găleată de apă fiartă şi (puţin) răcită. Se căpăceşte borcanul, se lasă două-trei zile, până se limpezeşte borşul.
Borş românesc:
• Carnea şi osul spart se pun la fiert în apă rece.
• Se spumează la timp, se lasă apoi să fiarbă pe colţul maşinii de gătit 2 ore.
• Zarzavatul se taie astfel: morcovul feliuţe, ceapa bob de orez, varza tăieţei.
• Pătrunjelul, sfecla, păstârnacul, ţelina, roşiile se opăresc şi se taie mai mărunt.
• Cartofii se taie cubuleţe.
• Borşul se fierbe separat, cu o ceapă.
• După 3 ore de fiert se scoate osul, se scutură, se curăţă-n ciorbă.
• Se pune tot zarzavatul, fără cartofi.
• După 20 de minute se pun şi cartofii.
• Se toacă foile de varză, se bat cu smântână.
• La sfârşit se pune şi borsul, se potriveşte de sare şi piper.
• Se varsă în castron frumos peste smântână şi verdeaţă.
Vă recomandăm şi: