Cum faci adevărata iahnie. Cât timp se fierbe fasolea şi ce condimente pui ca să iasă delicioasă
0Preparat nelipsit de pe mesele românilor, iahnia de fasole iese delicioasă dacă este gătită după reţeta regretatului grastronom Radu Anton Roman. Cu multe condimente şi verdeaţă, preparatul va fi perfect dacă înainte de gătire, fasole se va lăsa la înmuiat în multă apă peste noapte.
Ingrediente:
500 g fasole boabe
3 cepe
100 ml untdelemn
3 morcovi
1 lingură boia
1 căpăţână usturoi
1 lingură oţet aromat cu tarhon
câteva fire de tarhon tocat
1 legătură pătrunjel
200 ml bulion gros de roşii
1 lingură zahăr
1 foaie dafin
sare, piper, după poftă
Mod de preparare:
Seara:
Fasolea grijită bine se pune la înmuiat în multă apă rece.
Dimineaţa:
Se pune fasolea la fiert o oră jumătate, la foc potrivit, în 3 litri apă cu sare, să scadă. Se rad morcovii şi ceapa. Se călesc în ulei cu boia. Se sting cu bulion de roşii şi oţet şi un pic de apă fierbinte. Se toacă usturoiul, tarhonul, pătrunjelul. Dacă fasolea a fiert (ideal e să fi scăzut suficient cât să fie mai puţin de o jumătate de litru zeamă – dar, atenţie, să nu se prindă) se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul şi foaia de dafin, sare, piper şi se lasă să bulbucească vreo zece minute, să se uneascã toate, dar mestecând des, să nu se ardă. Se serveşte cu pătrunjel pe deasupra.
Gazetarul, pasionat de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă mai recomandăm şi:
Revolta unui pacient cu COVID. „Nici nu mă mir că în ţară se moare de la aşa ceva”