Cum evitaţi capcanele cumpărăturilor online. De ce e important să verificaţi lista tranzacţiilor efectuate cu cardul
0Poliţiştii călărăşeni continuă activităţile de prevenire şi combatere a înşelăciunilor în domeniul comerţului online, încercând astfel să-i protejeze pe oameni şi să le atragă atenţia asupra măsurilor pe care le pot lua.
Precizăm că atacurile informatice de tip phishing urmăresc colectarea de informaţii personale, precum numerele de cont şi de card ori codurile folosite. Înainte de a introduce numărul cărţii de credit pe un site de comerţ online, trebuie verificat dacă site-ul solicitat este unul securizat (de tipul https:// )”, spun poliţiştii. „Cetăţenilor care aleg să cumpere produse din mediul online, le recomandăm să verifice dacă site-ul este de încredere (dacă oferă date de identificare complete - contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc., opinii ale altor cumpărători, condiţii de livrare şi de garanţie).
Nu completaţi formulare online!
Oamenii sunt sfătuiţi să nu completeze niciun formular online în care se cer datele personale, să nu deschidă emailuri de tip SPAM şi să instaleze un program anti-phishing.
„Verificaţi de fiecare dată lista tranzacţiilor efectuate cu cartea de credit, pentru a preîntâmpina eventualele încasări suplimentare. Vă sfătuim să folosiţi un serviciu de curier cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire, asigurându-vă astfel că aţi plătit pentru ce aţi comandat. Acordaţi o atenţie deosebită tranzacţiilor în care sunt implicate persoane din alte ţări, întrucât politicile de returnare a bunului sau banilor sunt mai complicate. Înainte de cumpărare, trebuie determinate taxele de transport şi condiţiile de garanţie”, spun specialiştii.
Vă recomandăm şi:
Capcanele plăţilor online: Cum ne dispar bani de pe card la unele achiziţii de pe internet
Tehnologia ne schimbă comportamentul: Românii cumpără de pe net de 1,5 miliarde de euro