Cum a ajuns campion la box un copil care spăla parbrize. Povestea pugilistului cu 100 de victorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tavi Dobre(dreapta), copilul sărman care a ajuns campion FOTO Arhivă personală Valentin Anghel
Tavi Dobre(dreapta), copilul sărman care a ajuns campion FOTO Arhivă personală Valentin Anghel

Tavi Dobre are 16 ani şi este un boxer pe drumul spre succes, după ce a fost inclus în lotul naţional încă de acum trei ani. De-a lungul carierei sportive, a avut peste 100 de victorii şi doar o înfrângere.

Tavi a început de jos, din cel mai sărac cartier al Călăraşiului: acum mai mulţi ani spăla parbrize în parcarea unui restaurant din Călăraşi şi ducea gunoiul pentru a face rost de bani. Oamenii care l-au ajutat să-şi schimbe viaţa se numesc Valentin şi Georgian Anghel, cei doi fraţi antrenori de box care i-au întins o mână de ajutor. Când a ajuns pentru prima dată în sala de antrenamente, la vârsta de 12 ani, Tavi nu ştia să scrie şi să citească.

Acum sportivul este la şcoală, înscris în programul „A doua şansă“, şi visează să ajungă la Jocurile Olimpice din 2024. Pe tatăl său nu l-a cunoscut niciodată, iar lupta în ring se dă pentru performanţă, dar şi pentru supravieţuire. Din banii câştigaţi la diverse competiţii asigură o pâine mamei şi celor trei fraţi care îl aşteaptă acasă.

Adolescentul povesteşte cât i-a fost de greu să răzbească în viaţă şi ce şansă i s-a oferit atunci când a ajuns la sala de antrenamente: „Eram copil, aveam 12 ani. Ne jucăm, ne mai şi băteam, iar eu ieşean învingător de fiecare dată. Nu mă lăsam doborât de nimic. Avem de atunci spirit de învingător“. La sala de antrenamente a mers alături de un grup de 20 de copii, toţi amici de joacă, din cartier. În câteva luni, după selecţii riguroase, antrenorii au oprit doar doi. Unul dintre ei era Tavi.

calarasi box

„L-am văzut că are un fond bun şi că este un copil cu bun-simţ, ascultător şi educat, în ciuda mediului în care a trăit. Astăzi copiii au tot felul de tentaţii. Prea puţini sunt serioşi şi se implică. Tavi ne-a dovedit că este un luptător încă de la început. Nu numai că participa la antrenamentele zilnice, dar lucra şi singur pentru a putea evolua, pentru a face performanţă“, povesteşte Valentin Anghel, unul dintre antrenorii de la Clubul Sportiv Municipal Călăraşi.

Imagine indisponibilă

Tavi Dobre a câştigat de trei ori titlul de campion naţional şi nu vrea să se oprească aici. „Mi-ar plăcea să se vorbească de mine şi despre România în toată lumea, visez la o carieră frumoasă. Am alături oameni care mă susţin şi care m-au încurajat întotdeauna. Antrenorii mei îmi sunt aproape. Nu doar cu antrenamentele, ci şi cu un sfat, o vorbă bună. Pe lângă toate medaliile şi diplomele mele, am câştigat un lucru de preţ: prietenia lor. Asta e cel mai important, sper să nu-i dezamăgesc“, povesteşte sportivul.

În ultimii ani, viaţa lui Tavi Dobre s-a schimbat radical, după ce un unchi a început să aibă grijă de el. Îşi aminteşte însă cât de greu i-a fost până la un anumit punct: „Am spălat parbrize, am făcut curăţenie, am cărat gunoiul. Nu mi-a fost ruşine de muncă niciodată. Trebuia să supravieţuim într-un fel“, spune sportivul.

calarasi box

Boxul, un mod de viaţă

Tânărul din Călăraşi recunoaşte că boxul este cea mai mare pasiune a sa, că nu s-a gândit în copilărie că va ajunge să practice acest sport şi că în prezent se simte ambiţionat să fie din ce în ce mai bun. În fiecare săptămână petrece în ring, alături de antrenorii săi, cel puţin 22 de ore.

calarasi box

„Este foarte mult, dar altfel nu ai cum să faci performanţă. Dacă nu simţi dăruire totală, dacă nu încerci zilnic să te perfecţionezi, să aplici tehnici noi, nu poţi să ţii pasul“, e de părere antrenorul Valentin Anghel. Pe 8 octombrie Tavi Dobre merge la Campionatul European de Box din Rusia şi până atunci se antrenează alături de lotul naţional la Brăila.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite