Copii salvaţi. Aparatură medicală de 23.000 de euro pentru maternităţile din sudul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvaţi Copiii România a dotat, joi, trei maternităţi din Alexandria, Călăraşi şi Giurgiu cu echipamente medicale în valoare de 23.000 de euro. Aceasta este cea de-a doua acţiune dintre cele 29 de dotări pe care Salvaţi Copiii le va face până la finalul anului, în întreaga ţară.

Efortul organizaţiei de a spijini maternităţile în a asigura tratament medical adecvat şi imediat copiilor născuţi prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în şase ani, rata mortalităţii infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană.

Astfel, în 2010, la startul programului Salvaţi Copiii de reducere a mortalităţii infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,6 la mia de copii născuţi vii. În doar cinci ani, ţara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1.000 de nou-născuţi vii, în 2015, menţinându-se însă în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă.    

A scăzut rata mortalităţii infantile

În judeţele din sudul ţării se remarcă aceeaşi dinamică. Astfel, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii (Institutul Naţional de Sănătate  Publică, Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică), în Călăraşi, rata mortalitaţii infantile a scăzut de la 16,2 la mie, în 2014, la 12,4 la mie în 2015, cu o scădere uşor mai semnificativă în urban faţă de mediul rural. În număr absolut, vorbim despre 33 de decese în 2015, faţă de 44, în anul 2014. Comparând primul trimestru din 2016 cu cel din 2015, avem un număr mai mic de decese (şapte, faţă de nouă) şi o scădere a ratei trimestriale (12,2 versus 14.2).

Incubator la Călăraşi

Pentru ca dinamica rezultatelor pozitive să fie menţinută, Salvaţi Copiii România a continuat dotarea maternităţilor. Astfel, Spitalul Judeţean din Călăraşi a primit un incubator standard, după ce în 2014 a mai fost dotat cu un pulsoximetru neonatal şi un analizator automat de gaze sangvine. Spitalul Judeţean din Giurgiu a primit, de asemenea, un incubator standard, iar la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria a fost instalat un incubator de transport,  atât de necesar supravieţuirii copiilor născuţi prematur.

”De acum încolo, medicii din Giurgiu, Alexandria şi Călăraşi vor avea la dispoziţie aparatură performantă, astfel încât copiilor născuţi înainte de termen să le fie garantat şi protejat dreptul la viaţă. Vom face tot posibilul ca fiecare maternitate din România să beneficieze de condiţii cât mai bune şi de echipamente moderne, prin programul Salvaţi Copiii de reducere a mortalităţii infantile”, spune Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Fondurile necesare achiziţionarii de aparatură au fost obţinute prin implicarea publicului larg, prin campaniile de redirecţionare a 2% din impozitul  pe venit, donaţii online, donaţii  prin  SMS sau Direct Debit, cât şi  cu sprijinul sponsorilor Salvaţi Copiii.

Vă recomandăm şi:

VIDEO Premieră în lumea medicală: o maternitate a fost inaugurată de două ori

FOTO Maternitatea din Călăraşi, pe lista UNICEF pentru certificare ca "spital prieten al copilului"

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite